Măsuri pentru aprovizionarea pieței cu medicamente

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate destinat consumului de medicamente ar putea creşte, a anunțat Ministerul Sănătății. Este o primă măsură luată pentru aprovizionarea pieței cu medicamente.

„Este un prim pas. Discuţiile rămân deschise şi cred că această propunere venită din partea colegilor de la Finanţe poate fi cumulată în viitor şi cu alte măsuri, ca de exemplu calculul diferenţiat al taxei Claw-back pentru medicamentele generice. Astfel evităm disfuncţionalităţile în aprovizionarea pieței cu medicamente ieftine”, a declarat Sorina PINTEA, ministrul Sănătăţii.

Sorina PINTEA, ministrul Sănătăţii, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu au discutat în această dimineaţă cu producătorii de medicamente generice şi inovative.

Creșterea bugetului este o primă măsură pe care autorităţile o propun producătorilor de medicamente. Discuțiile avute au vizat contribuţia trimestrială (taxa clawback).

- Articolul continua mai jos-

„Mă interesează pacientul român şi nu privesc Sănătatea din perspectivă contabilă. Trebuie creat un cadru funcţional. Pentru a putea face o analiză a pieței bazată pe realitate avem nevoie de o comparaţie a consumului de medicamente şi a cheltuielilor aferente pe fiecare producător. Un calcul diferenţiat pe generice şi inovative, astfel încât să putem face un audit al pieţei”, a spus ministrul Eugen Teodorovici.

Reprezentanţii producătorilor au afirmat că autorităţile trebuie să evite suprareglementarea pieței. Au fost de acord că măsura propusă astăzi de autorităţi este un balon de oxigen care vine în sprijinul lor. Bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de 5 ani.

Modificările privind taxa de clawback, corecţia preţurilor la medicamente care nu s-a mai realizat din anul 2015, precum şi promovarea listei de medicamente strategice, esenţiale în tratarea bolilor grave sunt principalele măsuri pe care Ministerul Sănătăţii le are în vedere pentru aprovizionarea pieței cu medicamente.

Citește și:

Producătorii de medicamente generice: noi medicamente esenţiale urmează să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari