PRIMER: Statul român captiv și santajabil de către anumiți producatori de medicamente

PRIMER, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente salută investigația demarată de Consiliul Concurenței pe piața medicamentelor.

Patronatul anunță că va coopera fără rezerve și cu toată responsabilitatea cu inspectorii Consiliului Concurenței în orice investigație.

PRIMER apreciază că din 2009 și până în prezent, reglementările din domeniul medicamentelor date de autoritățile abilitate au denaturat competiția liberă și au creat premizele unei poziții dominante a medicamentelor scumpe care blochează accesul medicamentelor generice ieftine, fabricate în România. Statul român a ajuns captiv și santajabil de către anumiți producatori.

“Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în țara pentru desfacere pe piață internă 314 milioane de cutii de medicamente. În 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani. Piața medicamentelor s-a dublat în acest interval”, declara Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

- Articolul continua mai jos-

Damian remarcă faptul că nici măcar una dintre recomandările raportului Consiliului Concurenței nu și-a găsit locul într-un act legislativ. Autoritățile din România să continuat să reglementeze cum au crezut de cuviință. Această atitudine a favorizat repetatele crize ale medicamentelor din ultimii doi ani.

“Probabil ar fi necesară o schimbare a cadrului legislativ în așa fel încât unele dintre concluziile și recomandarile rapoartelor de investigație ale Consiliului Concurentei să poată fi transpuse în legislație”, a concluzionat directorul PRIMER.

Consiliul Concurenţei a anunțat că a declanşat o analiză privind producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare.

SFATUL MEDICULUI

„“Probabil ar fi necesară o schimbare a cadrului legislativ în așa fel încât unele dintre concluziile și recomandarile rapoartelor de investigație ale Consiliului Concurentei să poată fi transpuse în legislație”

Citește și:

PRIMER: În următorii trei ani România riscă să rămână fără medicamente din producția internă

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari