PRIMER: În următorii trei ani România riscă să rămână fără medicamente din producția internă

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) care reunește 16 situri de fabricație din țară, atrage atenția că datele apărute cu privire la piață farmaceutică din trimestrul 1 din 2018 sunt date brute, scoase din context și trebuie privite cu rezervă, în condițiile în care creșterea medicamentelor care costă sub 25 lei este de doar 5%, iar avansul medicamentelor fabricate în țară este de sub 2%.

„Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de „taxa clawback” care s-a dublat în ultimii 2 ani obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătescă bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţă farmaceutică” a declarat Dr Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

„Este evident că în condiţiile în care acest segment economic face obiectul unor reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă, producătorii de medicamente nu pot să se dezvolte.

Metodologia de calcul a preţului la medicamente, discriminatorie pentru cele ieftine, „taxa de raft” de peste 20% care trebuie plătită pentru accesul pe canalele comerciale şi „taxa claw-back”, care se aşteaptă să ajungă la 30% până la sfârşitul anului acţionează că o menghină asupra fabricanţilor de medicamente din ţară, care s-au oprit din numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare şi re-tehnologizare”, a completat Damian.

- Articolul continua mai jos-

Creşterea de 17% a pieţei farmaceutice nu este resimţită de fabricanţii din ţară, care sunt obligaţi să plătescă sume exorbitante în loc să investească pentru a asigura nevoile de medicamente uzuale pentru pacienţii români. Fabricile din România supravieţuiesc doar pentru că s-au orientat pe producţia în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi, pentru că medicamentele care fac obiectul „taxei claw-back”, folosite de peste 8 milioane de pacienţi, sunt nerentabile şi ar trebui scoase din portofoliu.

„Tocmai de aceea solicităm din nou coaliţiei de guvernare PSD – ALDE să dialogheze cu fabricanţii din ţară şi să se implice serios, la nivel de experţi economici, în înţelegerea şi soluţionarea problemelor aprovizionării cu medicamente din producţia internă. Fără excluderea de la plata „taxei claw-back” a medicamentelor sub 25 lei, acestea vor trebui scoase din portofoliu, adancind problemele create prin dispariţia în ultimii ani a peste 2000 de medicamente ieftine. Altfel, peste 3 ani, vom continuă să ne întrebăm de ce nu au pacienţii medicamente, de ce trebuie să aducem din import medicamente uzuale pe nevoi speciale şi de ce se închid fabricile din ţară”, a concluzionat reprezentantul PRIMER.

PRIMER reaminteşte că semnalează de peste un an problemele care au apărut prin creşterea „taxei clawback” şi că singură măsură care poate frână dispariţia din spitale şi farmacii a medicamentelor ieftine este scutirea de „taxa clawback” a medicamentelor care costă mai puţin de 25 lei.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din ţară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari