Tromboliză intravenoasă realizată în premieră la Arad

Tromboliză intravenoasă – aceasta este intervenția chirurgicală realizată în premieră în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și anunțată public, într-o conferință de presă, vineri, 13 iulie.

Procedura medicală a salvat viața unui arădean de 63 de ani, care suferise un AVC (atac vascular cerebral) și fusese adus la UPU (unitatea de primiri urgență) prezentând tulburări de vorbire, deficit motor și pareză. Intervenția medicală a fost realizată în premieră de medicul specialist neurolog Cătălin Hreniuc.

„În urmă cu două săptămâni am realizat pentru prima dată în SCJU Arad procedeul de tromboliză intravenoasă, împreună cu colegii de la Unitatea Primiri Urgenţe şi cu cei de la Radiologie, cărora ţin să le mulţumesc pentru implicarea de care au dat dovadă”, a declarat acesta în conferința de presă, scrie antenasatelor.ro, citând Agerpres.

La 6 ore după intervenție, pacientul a fost internat pe secția de neurologie cu deficitul motor remis complet, iar după 5 zile a fost externat fără să prezinte vreo simptomatologie neurologică și cu stare clinică bună.

- Articolul continua mai jos-

Terapia prin tromboliză intravenoasă

Terapia prin tromboliză intravenoasă este deja un act medical curent în câteva centre medicale din țară, iar de acum, tratamentul se va aplica și  la Arad. „Doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toţi pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament’, a explicat dr. Cătălin Hreniuc.

„În cazul unui accident vascular cerebral timpul înseamnă viaţă. De aceea, atunci când sunt prezente simptome precum asimetria facială, vorbire incoerentă sau pareză, pacientul trebuie să ajungă la spital în maximum trei ore şi jumătate de la debutul AVC-ului, şansele ca tratamentul să fie eficient fiind cu atât mai mari cu cât pacientul ajunge mai repede la spital”, declara în aceeași conferință de presă citată dr. Monica Puticiu, medic-şef al UPU din cadrul SCJU.

Află mai mult pe acest subiect, aici.

Citește și Aparat de rezonanță magnetică la SCJU Sibiu. Pacienții beneficiază de investigații RMN gratuite

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari