Femeile tinere cu mutația genei BRCA, cea care a determinat mult-mediatizata dublă mastectomie în cazul actriței Angelina Jolie, nu sunt mai susceptibile de a muri după un diagnostic de cancer de sân, potrivit unui studiu citat de AFP.
„Femeilor diagnosticate cu cancer de san incipient, cu mutația genei BRCA, li se recomandă adesea dublă mastectomie la scurt timp după diagnostic, sau chimioterapie, comparativ cu femeile care nu au mutația genei BRCA. Descoperirile noastre sugereaza ca aceasta interventie chirurgicala, la fel ca și alte tratamente nu trebuie să fie aplicate imediat”, a declarat co-autor al studiului, Diana Eccles de la Universitatea din Southampton.
Potrivit Societății Americane de Cancer, femeile cu o mutatie in genele BRCA1 sau BRCA2 au șapte șanse din 10 de a avea cancer de san pana la varsta de 80 de ani. Ele sunt, de asemenea, predispuse să aibă această boală la o vârstă mai mică decât alte femei.
În 2013, starul Angelina Jolie a anunțat că a suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a ambilor sâni, ca o masură preventivă dupa ce testele au dezvaluit că avea mutația genei BRCA, deși nu fusese diagnosticată cu cancer.
Pentru noul studiu, Eccles si echipa ei au recrutat 2.733 de femei britanice cu vârsta între 18 și 40 de ani și care au fost diagnosticate cu cancer de san intre 2000 si 2008. 12% dintre acestea prezentau mutații ale genelor BRCA.
Echipa a urmarit dosarele medicale ale femeilor pentru o perioadă medie de opt ani și a constatat că 651 din 678 de deceseau fost cauzate de cancer de san.
Studiul a constatat că nu a existat nici o diferență în supraviețuirea de doi, cinci sau zece ani de la diagnostic între femeile cu si fară o mutatie a genelor BRCA.
Într-un subgrup de femei cu cancer de san triplu-negativ, cele cu o mutatie BRCA au avut rate de supravietuire ușor mai ridicate pentru primii doi ani de la diagnosticare.
Având în vedere concluziile lor, autorii sugerează că femeile cu cancer de san triplu negativ si o mutatie BRCA care aleg să amâne o intervenție chirurgicală suplimentară timp de 1-2 ani pentru a se recupera după tratamentul inițial, ar trebui să știe că acest lucru este puțin probabil să le afecteze pe termen lung șansa de supravieţuire. Cu toate acestea intervenția chirurgicală poate preveni reapariția cancerului mamar sau a celui ovarian.
In timp ce doar aproximativ cinci la suta din cazurile de cancer de san sunt diagnosticate la femeile mai tinere de 40 de ani, un procent mare de decese se încadrează tocmai în această categorie de vârstă.