Ce sfaturi ne dau medicii pentru a ne ajuta să facem față gerului

Mercurul din termometre a coborât vertiginos, iar temperaturile foarte scăzute ne agravează bolile cronice și ne șubrezesc imunitatea. Medicii ne dau câteva sfaturi prețioase, menite să ne ajute să trecem cu bine peste zilele geroase.

Vestimentația în mai multe straturi te ferește de ger

“În primul rând vestimentația. Există modă și pentru haine călduroase și confortabile. Nu trebuie să tremurăm de frig pentru niște canoane absurde ale modei. Pe ger, ideal este să purtăm haine în mai multe straturi, adică în loc o geacă și un pulover foarte groase, este de preferat să avem o gecuță grosuță, un pulover și un tricou de bumbac. Astfel, organismului îi este mai ușor să-și facă termoreglarea, aerul dintre straturile de îmbrăcăminte se încălzește și nu dă voie organismului să înghețe de frig. În plus, ne putem adapta ușor când intrăm în spații închise, pentru că dezbrăcăm un strat de haine. În plus, toate hainele trebuie să fie din material naturale. Nu doar că ţin mai cald dar şi permit pielii să respire. Pe ger, căciula şi mănuşile sunt obligatorii iar încălţămintea trebuie să fie călduroasă, din piele sau material rezistente la apă şi destul de lejeră pe picior pentru că altfel îngheţ”, a explicat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

 Și în zilele geroase ieșiți la aer

“Chiar dacă este o zi geroasă, nu vă izolați în casă. Dacă sănătatea vă permite, faceți plimbări scurte, pentru că aerul curat face bine organismului. Chiar și persoanele cardiace, hipertensive sau asmatice ar trebui să iasă, măcar puțin din casă, chiar dacă este iarnă și frig. Omul nu este făcut să hiberneze. Ideal pentru aceste categorii de persoane este să opteze pentru plimbări scurte în jurul prânzului, pentru că atunci temperatura aerului mai crește puțin. Însă, categoric, cardiacii și astmaticii trebuie să evite drumurile lungi în zilele geroase, pentru că bolile lor se pot agrava”, spune medicul.

Pe ger, alcoolul este contraindicat

“În general, oamenii au senzația că dacă beau alcool se încălzesc și nu mai simt gerul. Poate doar pe moment, pentru că alcoolul dilată vasele de sânge, însă acestea se contractă destul de repede la loc și iarași ne va fi frig. Nici băuturile fierbinți nu fac minuni, pentru că și ele ne încălzesc doar pe moment. Ideal este să ne hidratăm cu lichide la temperaura camerei”, recomandă dr. Iordan.

- Articolul continua mai jos-

Boli care se agravează la ger

“În afara cardiacilor, hipertensivilor și astmaticilor, și persoanele cu afecțiuni reumatismale sau cu probleme ale coloanei vertebrale pot simți un disconfort accentuat din pricina frigului. Spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Bolile care se manifestă prin sensibilitate crescută, dureri pronunțate, inflamații și rigiditate la nivelul articulațiilor, precum artrita sau reumatismul, se agravează dacă stați mult în frig. Spatele trebuie protejat foarte bine de aerul rece, prin haine corespunzătoare sau, la persoanele care au deja probleme, prin purtarea unor dispozitive medicale. Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este alimentația. Pe ger, nu mâncărurile grase sau procesate ne cresc imunitatea, ci legumele şi fructele pentru că sunt bogate în vitamine şi minerale”, explică dr. Magdalena Iordan.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari