Patru copii s-au îmbolnăvit de scarlatină în județul Vâlcea

Patru cazuri de scarlatină au fost înregistrate la copiii din județul Vâlcea, unul dintre ei fiind la grădiniță. Aceştia sunt în prezent izolaţi la domiciliu, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea.

În acest moment au fost luate măsuri imediate pentru a preveni răspândirea bolii, astfel că nu se poate vorbi de o epidemie sau focar de scarlatină în Vâlcea.

Reprezentanţii DSP au menţionat că în unităţile şcolare unde au fost raportate cazurile de scarlatină s-a făcut dezinfecţia şi nu au mai fost înregistrare noi îmbolnăviri.

Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de streptococul beta-hemolitic de tip A. Infecţia afectează cu precădere copiii între cinci şi zece ani, spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei – varicelă, rubeolă, rujeolă şi oreion, aceasta fiind cauzată de o bacterie şi nu de un virus.

- Articolul continua mai jos-

Perioada de incubaţie este de 1-4 zile, debutul bolii fiind brusc, cu febră, frisoane, durere de gât, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greaţă sau vărsături. Erupţia caracteristică (arată iniţial ca arsurile solare) apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei, întâi pe faţă şi pe gât, iar apoi pe torace şi extremităţi. Pe limbă se formează o crustă de culoare albă, amigdalele vor creşte în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupţiei.

Descuamarea pielii durează aproximativ două săptămâni, în această perioadă, membrii familie fiind sfătuiţi să-şi facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători ai streptococului, riscul reapariţiei infecţiei fiind foarte mare. De asemenea, în perioada de 2-3 săptămâni de convalescenţă pot apărea complicaţii, între cele cele mai grave fiind pneumonia, abcese pulmonare, meningita, encefalita, dar şi reumatismul articular acut.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari