În cadrul unei şedinţe care se desfăşoară azi, 16 octombrie 2017 în cadrul Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor având ca subiect combaterea, la nivelul României a cancerului de col uterin, Ministerul Sănătăţii a anunţat că se intenţionează desfăşurararea unui program naţional cu un buget de 50 milioane euro pentru combaterea acestei urgenţe de sănătate publică pentru ţara noastră.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a afirmat că programul naţional de vaccinare antiHPV funcţionează pe baza cerereriilor adresate de şase luni de către părinţilor pentru grupa de vârstă 10-14 ani, dar că nu există încă un buget fundamentat pentru finanţarea unui program naţional. Planul naţional de imunizare nu a cuprins încă vaccinul antiHPV, deşi Ministerul Sănătății a finalizat și prezentat pe 13 aprilie 2016 Planul Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC).
Cu toate că femeile sunt în perioada cea mai activă a vieţii lor între 25 şi 45 de ani, 4000 de românce cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, considerat marele ucigaş al femeilor tinere, alături de cancerul de sân.
Câteva idei au fost reliefate cu această ocazie
Papiloma Virus are mai multe tulpini si 8 din 10 femei contractează în timpul vieţii sexuale cel puţin o tulpină, dar acest virus afectează şi bărbaţii.
Cancerul de col uterin este un cancer prevenibil, iar în numeroase state el a coborât pe locul 7 în funcţie de incidenţa cancerelor. Importanţa prevenţiei trebuie promovată şieste necesar ca acoperirea acţiunilor să fie naţională.
Prevenţia are trei piloni e bază: să existe serviciu preventiv, personal motivat să acţioneze şi să se manifeste cerere şi acceptabilitate din partea populaţiei.
Combaterea apariţiei cancerului de col uterin se poate face de-a lungul unor acţiuni de prevenţie primară prin vaccinare şi prevenţie secundară prin screening populaţional.
Este nevoie şi de un plan pentru recuperarea tinerelor şi adolescentelor care nu au putut beneficia de o vaccinare gratuită.
Limitele bugetare şi au făcut ca în 2007, proiectul de vaccinare antiHPV să eşueze, iar vaccinul propus spre administrare a fost pus sub semnul întrebării de către părinţii care au refuzat ca fetiţele lor să fie vaccinate.
Intenţia României este atingerea unei cote de 50% din vaccinurile opţionale pentru 2018.
Obiectivul României este ca până în 2040 să fie eradicată incidenţa cancerului de col uterin.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii, dr. Carmen Ungureanu afirmă că au fost identificate sursele de finanţare pentru programul de vaccinare antiHPV pentru anul viitor.
În cadrul discuţiei deputatul Emanuel Ungureanu a atras atenţia Ministerului Sănătăţii cu privire la existenţa şi oportunitatea achiziţionării vaccinului nonavalent HPV, solicitând decontarea acestuia prin Casa de Asigurări de Sănătate.
Zona de nord a beneficiat de Proiectul Controlul cancerului de col uterin în randul populaţiei Rome si a altor grupuri defavorizate din regiunea de Nord-Vest a Romaniei, propus în cadrul ariei tematice „sănătate şi siguranţă alimentară” şi a avut ca scop promovarea activităţilor pentru îmbunătăţirea vieţii şi bunăstarea femeilor de etnie rromă şi a altor grupuri defavorizate în populaţia cu risc al cancerului de col uterin şi a fost implementat în Regiunea de Nord-Vest a României, prin Centrul de Prevenire și Control al Cancerului, din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, România (IOCN), în colaborare cu Registrul de Cancer din Norvegia (Universitetssykehus HF / Kreftregisteret), Oslo, Norvegia.