Pliculețele împotriva răcelii pot să aibă efecte negative asupra sănătății deorece acestea conțin mult zahăr și aditivi.
Infocons a realizat un studiu asupra medicamentelor/suplimentelor alimentare tip pulbere pentru soluție orală și a suplimentelor alimentare împotriva răcelii și gripei. Au fost analizate 20 de produse.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, pliculețele împotriva răcelii au prezentat între 1 și 10 aditivi. Unul dintre produsele noi din studiul realizat în 2019 a prezentat cei mai mulți aditivi. Majoritatea pliculeţelor testate au peste 5 E-uri.
”Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie”, recomandă Sorin Mierlea, președintele InfoCost.
Îndulcitorii sunt și ei prezenți în majoritatea pliculețelor împotriva răcelii. Zaharina a fost regăsită în 7 dintre acestea, iar aspartamul în 6.
Zaharina este un aditiv alimentar cu rol de îndulcitor artificial și este de 300-500 de ori mai dulce decât zahărul.
Aspartamul face parte din categoria îndulcitorilor artificiali folosiți în loc de zahăr pentru îndulcirea produselor alimentare. El are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul.
Potrivit organizaţiei non-guvernamentale InfoCons, un pliculeţ de aproape 15 grame, are un conţinut de zahăr de aproape 13 grame.
InfoCons este o Organizație de Protecția Consumatorilor a fost înființată în anul 2003 pentru a veni în întampinarea nevoilor consumatorilor din România.