Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport privind sănătatea în Europa. Speranța de viață a crescut, dar obezitatea reprezintă un pericol pentru europeni.
Publicat din trei în trei ani, acest „Raport asupra sănătăţii în Europa” relevă că speranţa de viaţă la naştere în regiune se ridica în 2015 la 77,8 ani, faţă de 76,7 ani în 2010. Speranţa de viaţă a femeilor (81,1 ani) rămâne mai ridicată decât cea a bărbaţilor (74,6 ani) cu şase ani şi jumătate, o diferenţă care s-a redus uşor, potrivit AGERPRES.
Progresele sunt neuniforme, atât în interiorul ţărilor cât şi între acestea, între sexe şi generaţii. Factorii de risc legaţi de modul de viaţă sunt preocupanţi. Aceştia pot încetini sau chiar inversa progrese importante privind speranţa de viaţă dacă nu se întreprinde nimic- Zsuzsanna Jakab, directoarea pentru Europa a OMS.
Unul dintre factori, obezitatea este în creştere în majoritatea statelor.
În 2016, obezitatea şi excesul de greutate afectau 23,3% şi respectiv 58,7% din populaţie. O creştere semnificativă se înregistrează în Turcia, unde 32,1% din populaţie este obeză. Urmează Malta (29,8% din populaţie) şi Regatul Unit (27,8%).
Consumul de alcool și tutun, cel mai ridicat din lume
Consumul de tutun şi cel de alcool sunt de asemenea analizate în raportul OMS pentru Europa. Cifrele pentru Europa sunt cele mai ridicate din lume. 29% din persoanele în vârstă de peste 15 ani fumează, faţă de 16,9% în regiunea americană şi 24,8% în Asia de Sud-Est.
Consumul de alcool, în creştere în anii 1990 şi 2000, scade constant din 2008. Acesta rămâne la cote ridicate, cu 8,6 litri pe persoană şi pe an în 2014, faţă de 6,4 litri pe persoană la nivel global.
Mortalitatea legată de cancer, diabet, boli respiratorii sau cardio-vasculare a scăzut cu 9% între 2010 şi 2015 (715 decese la 100.000 de locuitori).
Această scădere este cu atât mai remarcabilă, scrie AFP, cu cât incidenţa acestor afecţiuni este în creştere. În UE, numărul noilor cazuri de cancer descoperite anual a crescut cu 5% între 2010 şi 2014. A ajuns la 569 cazuri la 100.000 de persoane.
Motivele creşterii speranţei de viaţă şi reducerii mortalităţii cu 25% în 15 ani în Europa ţin de „investiţia, deşi încă inegală, în sistemele de sănătate”, „managementul mai bun” al bolilor şi de stiluri de viaţă mai sănătoase, a indicat experta OMS.
Vaccinarea insuficientă a copiilor, un pericol pentru sănătatea copiilor
Principalele pericole pentru sănătatea europenilor sunt fumatul, consumul de alcool, obezitatea şi excesul de greutate, precum şi insuficienta vaccinare a copiilor în unele state, fapt ce pentru prima dată în ultimii ani a provocat decese cauzate de boli ca rubeola sau rujeola.
În ceea ce priveşte imunizările, există „multă dezinformare” în unele ţări. Părinţii cred încă, pe baza unor rapoarte medicale „discreditate în prezent”, că anumite vaccinuri sunt legate de autism.
Citește și:
Obezitatea crește riscul de cancer la tinerii cu vârste între 20 și 44 de ani