Numărul donatorilor de organe a ajuns în ultimele trei luni la 29, potrivit unei declarații făcute de Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir.
„În ultimele trei luni numărul donatorilor de organe a fost 29. Dacă mergem în ritmul acesta, s-ar putea să ajungem poate chiar să şi depăşim rata de donare din anii în care acest lucru a fost apreciat de întreaga Europă ca fiind cea mai rapidă creştere a numărului de donatori de organe, anii 2013-2014, când au fost undeva pe la 160 de donatori pe an. Sigur, apreciem că ţara noastră ar putea ajunge la 400 de donatori de organe”, a declarat dr. Zamfir la Digi 24.
Donatorii de organe sunt pentru mulți pacienți aflați pe listele de așteptare singura șansa pentru supraviețuire. Numărul donatorilor de organe mai mare ar scădea mortalitatea în rândul acestor pacienți.
„Această mortalitate, practic, este motivaţia noastră de zi cu zi. (…) De la începutul anului până la momentul preluării acestei funcţii au fost patru donatori, în circa două luni”, a adăugat dr. Radu Zamfir.
Un număr de 160 de donatori potenţiali de organe au fost înregistraţi în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. În 2018 s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord, după cum anunţa în luna noiembrie Agenţia Naţională de Transplant.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa în noiembrie că va fi “în prima linie a donării de organe”.
“Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă şi toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluţiona transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătăţii s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aş ruga să ne susţinem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe”, afirma Pintea.