Hernia ombilicală – simptome, cauze, factori de risc, complicații, diagnostic, tratament

Hernia ombilicală apare atunci când o parte a intestinului pătrunde prin deschiderea mușchilor abdominali din apropierea ombilicului (buricului). Herniile ombilicale sunt frecvente și de obicei inofensive.

Herniile ombilicale apar cel mai frecvent la sugari, dar pot afecta și adulții. La un sugar, o hernie ombilicală poate fi deosebit de evidentă atunci când copilul plânge, determinând o ieșire a buricului în exterior. Acesta este un semn clasic al unei hernii ombilicale.

Herniile ombilicale ale copiilor se închid adesea de la sine în primii doi ani de viață, deși unele rămân deschise până în al cincilea an sau mai mult. Herniile ombilicale care apar la vârsta adultă au mai multe șanse să necesite reparații chirurgicale.

hernia ombilicală

- Articolul continua mai jos-

Hernia ombilicală – simptome

O hernie ombilicală creează o umflătură moale sau o excrescență în zona buricului. La bebelușii care au hernie, umflătura poate fi vizibilă numai atunci când plâng, tușesc sau se încordează.

Herniile ombilicale la copii sunt de obicei nedureroase. Cele care apar la vârsta adultă pot provoca disconfort abdominal.

Hernia ombilicală – când să vă adresați la medic

Dacă suspectați că copilul dumneavoastră are o hernie ombilicală, discutați cu medicul copilului. Solicitați îngrijiri de urgență dacă copilul dumneavoastră are o hernie ombilicală și:

  • Pare a avea dureri
  • Începe să vomite
  • Prezintă sensibilitate, umflare sau decolorare la locul herniei

Reguli similare se aplică adulților. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți o umflătură în zona buricului. Solicitați îngrijiri de urgență dacă umflătura devine dureroasă sau sensibilă. Diagnosticul și tratamentul prompt pot ajuta la prevenirea complicațiilor.

Cauzele herniei ombilicale

În timpul vieții intrauterine, cordonul ombilical trece printr-o mică deschidere în mușchii abdominali ai bebelușului. Deschiderea se închide în mod normal imediat după naștere. Dacă mușchii nu se unesc complet pe linia mediană a peretelui abdominal, o hernie ombilicală poate apărea la naștere sau mai târziu în viață.

La adulți, presiunea abdominală prea mare contribuie la apariția herniilor ombilicale. Cauzele creșterii presiunii în abdomen includ:

- Articolul continua mai jos-
  • Obezitatea
  • Sarcini multiple
  • Lichid în cavitatea abdominală
  • Operație abdominală anterioară
  • Dializa peritoneală pe termen lung pentru tratarea insuficienței renale

Hernia ombilicală – factori de risc

Herniile ombilicale sunt cele mai frecvente la sugari – în special la copiii născuți prematur și la cei cu greutate mică la naștere. În Statele Unite, sugarii de culoare par să aibă un risc ușor mai crescut de hernii ombilicale. Afecțiunea se manifestă în mod egal la băieți și la fete.

În cazul adulților, greutatea corporală ce depășește limita normală sau sarcinile multiple pot crește riscul de a dezvolta o hernie ombilicală. Acest tip de hernie tinde să fie mai frecvent la femei.

Hernia ombilicală – complicații

La copii, complicațiile unei hernii ombilicale sunt rare. Complicațiile pot apărea atunci când țesutul abdominal proeminent este prins (blocat) și nu mai poate fi împins înapoi în cavitatea abdominală. Acest lucru reduce alimentarea cu sânge a secțiunii intestinului blocat și poate duce la dureri abdominale și leziuni tisulare.

Dacă porțiunea blocată a intestinului este complet privată de alimentarea cu sânge, aceasta poate duce la moartea țesuturilor. Infecția se poate răspândi în toată cavitatea abdominală, provocând o situație care pune viața în pericol.

Adulții cu hernii ombilicale sunt mai predispuși să experimenteze o blocare a intestinelor. O intervenție chirurgicală de urgență este de obicei necesară pentru a trata aceste complicații.

Hernia ombilicală – diagnostic

Diagnosticarea herniei ombilicale se realizează printr-un examen fizic. Uneori, studiile imagistice – cum ar fi o ecografie abdominală sau o scanare CT – sunt utilizate pentru a detecta complicațiile.

-Articolul continua mai jos-

Hernia ombilicală – tratament

Majoritatea herniilor ombilicale la bebeluși se închid singure până la vârsta de 1 sau 2 ani. În unele cazuri, medicul ar putea chiar să împingă umflătura înapoi în abdomen în timpul unui examen fizic. Nu este recomandat să încercați să faceți asta pe cont propriu, pot apărea complicații.

Deși unii oameni susțin că o hernie ombilicală la bebeluși poate fi reparată prin lipirea unei monede peste umflătură, nu încercați acest lucru. Plasarea benzii adezive sau a unui obiect peste umflătură nu ajută iar microbii se pot acumula sub aceste obiecte, provocând infecție.

La copii, intervenția chirurgicală este de obicei recomandată doar  pentru herniile ombilicale care:

  • Sunt dureroase
  • Au un diametru mai mare de 1-2 centimetri
  • Sunt mari și nu scad în dimensiuni în primii doi ani de viață
  • Nu dispar până la vârsta de 5 ani
  • Blochează intestinul

În cazul adulților, intervenția chirurgicală este de obicei recomandată pentru a evita posibilele complicații, mai ales dacă hernia ombilicală crește în dimensiuni sau devine dureroasă.

În timpul intervenției chirurgicale, se face o mică incizie lângă buric. Țesutul herniat este returnat în cavitatea abdominală, iar deschiderea din peretele abdominal este cusută pentru a fi închisă. La adulți, chirurgii folosesc adesea o plasă specială pentru a ajuta la întărirea peretelui abdominal.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari