10 etape ale bolii SIDA care au marcat istoria recentă

Jurnaliştii de la AFP au publicat un articol în care au reamintit marile etape ale bolii SIDA care a marcat istoria recentă a omenirii, de la apariţia ei şi până la speranţele actuale legate de stoparea pandemiei.

10 etape ale bolii SIDA  – 1981: prima alertă

Pe 5 iunie 1981, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a semnalat o formă rară de pneumonie la mai mulţi tineri homosexuali californieni. A fost prima alertă despre SIDA. Pe atunci nu se cunoştea nimic despre această boală care nu primise încă un nume.

Apoi, CDC a raportat aceleaşi „infecţii oportuniste” la consumatori de droguri injectabile (sfârşitul anului 1981), hemofili care au apelat la transfuzii sangvine (jumătatea anului 1982), haitieni care locuiau în Statele Unite (jumătatea anului 1982). Se vorbea despre „maladia celor patru H” (homosexuali, heroinomani, hemofili şi haitieni).

Termenul englez AIDS (Acquired Immune Deficency Syndrome / Sindromul Imunodeficienţei Umane Dobândite) a apărut în 1982. Echivalentul său în limba franceză a fost SIDA (Syndrome d’ImmunoDeficience Acquise).

- Articolul continua mai jos-

10 etape ale bolii SIDA – 1983: Descoperirea virusului

În ianuarie 1983, la Institutul Pasteur din Paris, cercetătorii Francoise Barre-Sinoussi şi Jean-Claude Chermann, sub conducerea lui Luc Montagnier, au izolat noul virusul pe care l-au denumit LAV şi care „putea fi implicat” în declanşarea SIDA.

Pe 23 aprilie 1984, Statele Unite au anunţat că specialistul american în retrovirusuri Robert Gallo a descoperit „cauza probabilă” a SIDA, un retrovirus denumit HTLV-III.

LAV şi HTLV-III s-au dovedit a fi acelaşi virus, redenumit în 1986 virusul imunodeficienţei umane – HIV.

10 etape ale bolii SIDA – 1987: primul tratament

Pe 20 martie 1987, primul tratament antiretroviral AZT a fost autorizat în Statele Unite. Era costisitor, iar efectele sale secundare erau numeroase.

Pe 31 martie, un acord a fost semnat între Franţa şi Statele Unite pentru a pune capăt contenciosului referitor la anterioritatea descoperirii HIV, completat de un acord cu Institutul Pasteur în 1994. Francoise Barre-Sinoussi şi Luc Montagnier au primit, în 2008, premiul Nobel pentru medicină.

Debutul anilor ’90: mai multe staruri au început să moară

- Articolul continua mai jos-

Actorul american Rock Hudson a fost prima victimă celebră a maladiei SIDA, în octombrie 1985. La începutul anilor ’90, mai multe staruri au murit: Freddie Mercury în noiembrie 1991, Rudolf Nureev în ianuarie 1993.

În 1994, SIDA a devenit prima cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani.

10 etape ale bolii SIDA – 1995-1996: Începutul triterapiilor

În 1995-1996, lansarea pe piaţă a două noi clase de medicamente au marcat un moment de cotitură: inhibitori ai proteazei şi inhibitori non-nucleozidici de reverstranscriptază.

A fost debutul unor combinaţii între diferite antiretroviral: triterapiile, care s-au dovedit a fi foarte eficiente. În 1996, în Statele Unite, pentru prima dată, numărul victimelor a intrat în declin.

10 etape ale bolii SIDA – 1999: 50 de milioane

Un raport al OMS şi ONUSIDA publicat în noiembrie 1999 estima la 50 de milioane numărul persoanelor infectate cu HIV de la debutul epidemiei. 16 milioane de oameni au murit din această cauză. Africa era cel mai afectat continent, cu 12,2 milioane de seropozitivi.

10 etape ale bolii SIDA – 2001: medicamente generice

După un acord semnat în 2000 de ONUSIDA şi cinci mari laboratoare pentru a distribui tratamente la preţuri accesibile în ţările sărace, un acord de compromis a fost semnat pe 13 noiembrie 2001 la sediul OMC pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să fabrice medicamente generice.

-Articolul continua mai jos-

10 etape ale bolii SIDA – 2012: tratamentul preventiv

Pe 16 iulie 2012, un prim tratament preventiv, denumit PrEP („Profilaxie pre-expunere”) , cocktailul antiretroviral Truvada, a fost autorizat în Statele Unite.

10 etape ale bolii SIDA – 2017: jumătate dintre bolnavi primesc tratament

Pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre bolnavii de pe plan mondial sunt trataţi, a anunţat ONUSIDA. În 2017, 36,9 milioane de persoane erau infectate. Aproximativ 35,4 milioane de seropozitivi au murit din cauza acestei boli începând cu anul 1981.

10 etape ale bolii SIDA – 2019: al doilea caz de remisiune

Al doilea pacient seropozitiv din lume a beneficiat de o remisiune durabilă după ce şi-a întrerupt tratamentul. Bărbatul în cauză, cunoscut sub sintagma „Pacientul de la Londra”, nu a mai prezentat urme de infectare cu HIV de aproape 19 luni. La fel ca „Pacientul din Berlin” – singura persoană din lume considerată vindecată, al cărei caz a fost mediatizat în urmă cu aproape 12 ani – pacientul londonez a beneficiat de o grefă de măduvă osoasă cu celulele unui donator rezistent genetic la HIV, pentru a-şi trata o formă de cancer.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari