Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: „În medicina de urgență sunt orgolii și interese. Trebuie să facem mai multă știință”

Medicii care lucrează în medicină de urgență au nevoie de mai multă practică și mai multă știință, iar cadrele medicale trebuie să învețe să fie „mai bune”, susține șefa UPU Iași, Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic primar în medicina de urgență, medic șef UPU SMURD Iași și președintele Conferinței Mara Emergency Med, care a avut loc zilele trecute în Baia Mare, a vorbit pentru ziarmedical.ro despre provocările medicinei de urgență din România, despre care spune ca este model pentru multe țări din Europa.

Cimpoeșu mai spune că și în această ramură a medicinei există „orgolii și interese”.

„În primul rând, avem nevoie și trebuie să facem mai multă știință, mai multă cercetare, nu e ușoară cercetarea în zona această. Apar și la noi, că în celelalte specialități, orgolii, interese, erau lucruri pe care în urmă cu 30 de ani când am început eu, fiind parte din prima generație de medicină de urgență, nu le vedeam posibile în specialitatea noastră, și totuși se întâmplă, până la urmă cred că asta este evoluția. Ține un pic și de felul nostru românesc de a fi, de felul nostru balcanic de a fi”, a declarat Prof. dr. Diana Cimpoeșu.

- Articolul continua mai jos-

Medicul șef al UPU Iași spune că medicină de urgență din România este model pentru țările din Sud-Estul Europei. În ceea ce privește țară noastră, conferențiarul este de părere că avem nevoie de mai multă știință.

„Trebuie să învățăm, pe lângă știință și practică, să fim mai buni, trebuie să învățăm și să prețuim ce avem, ce am dobândit în aceșți 30 de ani, să fim recunoscători nouă, tuturor, că am ajuns până aici și că avem foarte mult dacă ne uităm la alte țări din regiunea asta a Europei, din Sud-Estul Europei, pentru care noi reprezentăm acuma modele. Exact cum ne uităm la modelele americane, la modelul din Marea Britanie, așa sunt mulți colegi care se uită acum la noi, ne cer legislație, ne cer experiență, ne cer participare și acesta este un lucru foarte bun (…) Ce-am putea face mai mult? Cu siguranță, eu aș spune mai multă știință, mai multă știință aplicată, o integrare mai bună în plan european, este o conferință la care participă și președintele Societății Europene de Medicină de Urgență (Dr. Jim Connelly – n.r) de și asta este un plus pentru o conferință regională. Și eu sunt membru în boardul Societății Europene din septembrie 2023, participare la nivel european, sunt colegii pe partea de operațional, intervențional pe situații de urgență, sunt experiențe care se transmit din alte părți din Europa și din lume și asta este un lucru bun. Va doresc să continuați și să fiți beneficiarii unui feedback pozitiv din partea tuturor participanților sau cât se poate de bun pentru că nu întotdeauna poate fi perfect, de aceea veți mai face o ediție și încă o ediție la care o să va propuneți obiective și mai înalte, și mai complexe, cu un răsunet și mai important în medicină de urgență”, a mai spus medicul.

Despre conferința Mara Emergency Med, Cimpoeșu spune că este foarte importantă pentru practica medicală.

„Am onoarea să fiu președintele acestei conferințe, probabil pentru că sunt și președintele Comisiei de Medicină de Urgență a Colegiului Medicilor din România. Felicit și eu pe domnul manager (Alexandru Oros, directorului Spitalului Județean de Urgență Baia Mare – n.r.), dar și pe doctorul medic șef Dacian Juca (medic șef UPU SMURD Baia Mare – n.r) pentru dorința dumnealor de a face exerciții, de a face știință, de a face învățământ și performanță medicală și în situațiile de urgență”, a mai spus Cimpoeșu.

„Este o conferință regională care adună atât medici de urgență, asistenți care lucrează în urgență, paramedici, dar și colegi din alte specialități, pentru că urgența are câte un pic din fiecare specialitate. Orice manifestare științifică, din prisma mea, că profesor de medicină de urgență la Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași este un pas spre mai bine, în primul rând, spre mai bine pentru noi cei care lucrăm în medicină de urgență, dar, evident, și pentru pacienții noștri. Am credință că fiecare lucru care îl facem pentru învățare, pentru noi cunoștințe, pentru discuții, pentru aflarea unor răspunsuri înseamnă un pic mai bine pentru practica noastră de zi cu zi. De aceea, pe lângă momentul întâlnirii, a împărtășirii experiențelor, a noutăților în plan științific, o astfel de conferință este un moment de învățare și un moment de creștere a siguranței oamenilor care lucrează în urgență. Pornind de la simulare, partea coordonată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, mergând până la prezentările din medicină de urgență, dar și din cardiologie, din terapie intensivă, din pediatrie, toate lucrurile acestea sunt importante pentru formare și pentru practică medicală”, a conchis șefa UPU Iași.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari