Conf Dr Calin Cainap – Nu sunt mai puțini bolnavi, dar suntem mai puțini profesioniști în sănătate

Conf Dr Calin Cainap, medic primar în cadrul Institutului Oncologic, a prezentat în cadrul conferinței naționale Politici de sănătate în Oncologie, realitățile actuale pentru bolnavii de cancer. Astfel, incidența cancerului se dublează la fiecare 10 ani, iar una dintre cauze este creșterea vârstei medii a populației. 1 din 2 bărbați și 1 din 3 femei prezintă riscul de a face cancer pe perioada vieții.

”Am încercat să prezint realitățile zilei de astăzi pentru pacienții noștri. Previziunile spun că vor fi 20 de milioane de cazuri noi de cancer în anii 2020. Ținând cont că în anii 2000 vorbeam de  6,5 milioana de cazuri noi, iată în 20 de ani o creștere a incidenței de 3 ori. Este enorm. Un lucru bun, vârsta medie a populației crește, dar evident, crescând această vârstă, vârsta este factorul cel mai important in explicarea creșterii incidenței cancerului, incidență care se dublează la fiecare 10 ani. D Dacă ar fi să cumulăm riscul de a face cancer pe perioada vieții unui om, în aproximările statistice 1 din 2 bărbați face cancer și 1 din 3 femei va face această boală. Un lucru optimist, cel puțin 2/3 dintre pacienții cu cancer vor supraviețui mai mult de cinci ani. Acest lucru din punct de vedere medical nu face decât să supună personalul și sistemul de sănătate la challenge-uri noi. La un supraviețuitor de lungă durată ne punem problema de toxicitate tardivă, de fertilitate, de suport psihic, deci lucrurile se complică foarte mult. Chirurgia și radioterapie scade mortalitatea cu 20% și încerc să spun că avem și noi un mic rol ca și oncologi medicali în lupta împotriva cancerului”, potrivit Dr Călin Cainap.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sistemul medical din România este lipsa specialiștilor. Exodul medicilor și al asistentelor afectează sistemul de sănătate din România. Numărul bolnavilor este în continuă creștere în timp ce specialiștii sunt tot mai puțini.

”Din punct de vedere al personalului medical, lupta împotriva cancerului presupune existența unor echipe multidisciplinare în care toți specialiștii antrenați și dedicați să colaboreze în asigurarea spectrului de îngrijiri medicale cele mai bune pacienții oncologici. Asta înseamnă o continuă pregătire nu doar teoretică ci și practică și dezvoltarea de abilități. Unde suntem? Dacă ne uităm la datele din UE, cât asistente medicale avem la 100.000 de locuitori. Avem 61 de asistente la 100 de mii de locuitori, aceasta este linia de start. Prin comparație, puteți să luați aproape orice țară și raportul e de 1 la 10. Diferența este enormă și așteptările noastre realiste trebuie să fie proporționale cu ceea ce avem și nu putem merge pe un drum plin de gropi și să ajungi într-un spital ca in vest. Trebuie să știm ceea ce cerem. Cu toții ne dorim să avem aceste condiții dar dacă drumul e prost, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne dorim mai mult. Ce fac alții care sunt mai bine situați ca și noi? Se preocupă să aibă asistente mai bune și mai bine pregătite pentru un sistem medical mai performant. Au plecat din România 35% din cetățenii activi, 25.000 de asistente și 14.000 doctori. Cei rămași pe loc trebuie să asigure și lipsa colegilor plecați în alte țări. Nu sunt mai puțini bolnavi dar suntem mai puțini profesioniști în sănătate”, explică Dr Cainap.

- Articolul continua mai jos-

În Uniunea Europeană costurile pentru serviciile de sănătate se ridică la 22 de miliarde de euro, dintre aceștia70-80% sunt dedicați pentru tratarea bolilor cronice.

”Politica europeană de sănătate este una foarte generoasă. Ce am găsit eu publicat în 2015 evidențiază principalele provocări pe care le avem. Un sistem de sănătate trebuie să fie durabil, să se adapteze la noile solicitări, trebuie să facă față îmbătrânirii populației. Speranța de viața crește, dar perioada în care un om se bucură de sănătate rămâne constantă. Cu alte cuvinte crește perioada în care un individ dintr-o țară are nevoie de servicii de sănătate. Ar trebui să contribuim la reducerea incidenței bolilor care pot fi prevenite. Foarte important, sunt inegalități între țările Uniunii Europene în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate. În UE costurile pentru serviciile se sănătate se ridică la 22 de miliarde de euro în special pentru bolile cornice. Aceste boli cronice sunt responsabile de 87% din decesele din UE. Veștile bune pentru pacienții noștri, crește speranța de viață, suntem mai eficienți în tratamentul anumitor afecțiuni, crește rata de supraviețuire pentru anumite tipuri de cancer. Nu știu cât de mult este valabil pentru România, dar crește numărul de medici pe cap de locuitor. Din păcate crește numărul de decese din cancer, iar factura aferentă asistenței medicale crește. 70-80% din costuri sunt dedicate bolilor cronice. Când este să vorbim despre valorile UE, România fiind parte a UE, sănătatea este bunul cel mai de preț. Nu cred că cineva ar prețui banii dacă ar fi pusă în balanță sănătatea proprie”, potrivit lui Conf Dr Călin Cainap.

Institutul Oncologic în parteneriat cu UMF Cluj a dezvoltat un program de masterat menit să pregătească specialiști care să trateze cancerul în echipe multidisciplinare.

”Cei care au condus Institutul Oncologic și acum conduc Universitatea și cei care conduc acum Institutul au avut spirit vizionar. Acest spirit vizionar se traduce în includerea pregătirii personalului medical în strategia și organizare activității de învățământ și cercetare a Universității. Ca o necesitate a zilei de astăzi, ca să ne păstrăm modernitatea a apărut această ideea a programelor noastre Bune practici în Oncologia Medicală. Ea a avut ca principiu accentuarea caracterului de multidisciplinaritate a tratamentul cancerului. Masterul își dorește să fie un mos standardizat reproductibil și cu trasabilitate de educație medicală continuă. În ziua de astăzi un model acceptat este medicina bazată pe dovezi.  Ce își propune este prezentarea noilor descoperiri a terapiei cancerului care să permită integrarea informației. În domeniul oncologiei la fiecare cinci ani lucrurile suferă schimbări fundamentale din punct de vedere al abordării bolii. Absolvenții programului de master să fie o parte integrantă a echipei angrenată în lupta împotriva cancerului. Subprogramele care fac parte din master vor fi bazate pe  multitudinea de rezultatele publicate cu dorința de a crea specialiști cu pregătire interdisciplinară. Caracterul multidisciplinar este subliniat și de multitudinea departamentelor din cadrul universității care vor fin antrenate în acest program de master. Nu vorbim numai de departamentul de oncologie ci și de științe morfologice, științe fundamentale, medicină comunitară și specialități medicale și chirurgicale. Disciplinele care se doresc vor fi dezbătute aspecte de  cancerogeneză, mijloace de tratament în oncologie, medicina bazată pe dovezi și cercetare în oncologie, terapie inovatoare, comunicarea diagnosticului,  comunicarea veștilor negative pacienților și familie, terapia paliativă, terapia durerii și cancerul ca problemă de sănătate publică. Să creăm societăți puternice cu care să ne integrăm în lumea modernă, europeană și internațională și să renunțăm la transmiterea pe cale orală sau folclorică a standardelor de tratament”, a explicat Conf Dr Călin Cainap.

Conf Dr Călin Cainap este medic primar oncologie medicală-chimioterapie, specializarea Oncologie medicală-Chimioterapie, Oncologie digestivă în cadrul Institutului de Oncologie

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari