Conceptul serviciilor medicale integrate aplicate şi în patologia cancerului de sân

La finalul anului trecut, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a gândit o strategie de screening a pacientelor care se adresează specialiştilor noştri, sens în care a fost achiziţionat un sistem integrat de investigaţie imagistică a sânului, compus dintr-un mamograf digital cu tomosinteză şi echograf performat, cu modul de ecografie dedicat explorării acestui tip de ţesut moale.

Infrastructura tehnică şi soft-urile instalate ajută la depistarea precoce a cancerului înainte ca acesta să fie într-un stadiu avansat şi chiar înainte de a apărea primele semne clinice ale patologiei oncologice. Cu sprijinul acestei tehnologi moderne vor putea fi făcute, în condiţii de maximă acurateţe şi siguranţă, manevre de diagnostic, conform ultimelor protocoale moderne, aplicate la nivel internaţional, de depistare precoce a tumorilor de sân cum ar fi puncţia mamară ghidată ecografic şi mamografia digitală cu tomosinteză. Aceasta din urmă permite ca, în timpul unei scanări, să fie achiziţionate mai multe imagini ale sânului, din diverse unghiuri, cu o iradiere scazută.

Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la suma de 872.270 lei, în care au fost cuprinse şi costurile aferente specializării personalului medical care va opera cu tehnologia modernă intrată în dotarea Laboratorului de Radiologie – imagistică medicală I (radiologie, osteodensiometrie, echografie, senologie imagistică).

La acest moment, conducerea SUUMC a realizat toate demersurile necesare atât pentru obţinerea avizelor de punere în funcţiune al aparatelor (avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi CNCAN), cât şi pentru a asigura accesul pacienţilor la acest tip de servicii imagistice de înaltă performanţă, prin intermediul sistemului naţional de asigurări de sănătate (decontarea cheltuielilor aferente prin intermediul spitalizării sau pe baza consulturilor de specialitate, realizate în Ambulatoriul integrat) sau contra-cost, cu plata la casieria SUUMC.

- Articolul continua mai jos-

*** Mamografia digitală cu tomosinteză reprezintă tehnologia de vârf în ceea ce priveşte detecţia leziunilor de la nivelul sânului. Această procedură, prin obţinerea de imagini tridimensionale ale sânului, permite reducerea interferenţei şi a suprapunerilor de ţesut, astfel încât să poată fi evidenţiate uşor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sân dens, care prezintă un risc crescut (factori de risc de cancer mamar existenţi în familie sau cu antecedente personale care favorizează apariţia bolii).

Mamografia digitală cu tomosinteză este adecvată în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu ţesut mamar dens, dat fiind faptul că aceasta detectează leziuni mai mici, comparativ cu mamografia analogă şi mamografia digitală convenţională.

Tomosinteza a fost introdusă în screening tocmai pentru a reduce rata cancerelor de interval – acele cancere depistate în intervalul cuprins între două examinări.

O mamografie digitală cu tomosinteză înseamnă:
– precizie mult sporită în detecţia şi diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni (faţă de tehnologiile anterioare);
– creşterea acurateţei diagnosticului;
– creşterea ratei de identificare a leziunilor canceroase, în special a cancerului invaziv (detectare precoce);
– depistarea cancerului mamar de mici dimensiuni ce poate fi omis la mamografia digitală convenţională;
– acurateţe mare în identificarea şi caracterizarea leziunilor (localizare precisă, tridimensională, aprecierea corectă a extensiei leziunilor);
– scurtarea duratei procedurii (este efectuată în intervalul 15 – 30 secunde);
– doza de radiaţii mai mică (faţă de procedurile care trebuie repetate);
– procedură mai puţin dureroasă.

Mamografia digitală cu tomosinteză (mamografia 3D) este un nou pas realizat în identificarea precoce a cancerului de sân. Detectarea precoce a cancerului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului şi, implicit, se reduc decesele cauzate de această maladie în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 – 50 de ani şi, în special, la cele care au peste 50 de ani.

Cancerele depistate în stadii incipiente necesită mai puţine intervenţii chirurgicale invazive, protocol medicamentos cu chimioterapice mai puţin agresive pentru organism, permiţând utilizarea de tehnici chirurgicale care asigură conservarea sânului, toate acestea conducând la un rezultat mai bun şi, implicit, la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientelor şi reinserţie socială rapidă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari