Ce se poate face în România pentru ca mortalitatea la naştere să scadă?

Prof. Dr. Jacky Nizard, de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, preşedinte EBCOG – European Board and College of Obstetricians a venit la Bucureşti, la invitaţia Salvaţi Copiii România.

Sănătatea maternă se reflectă în mod direct asupra sănătăţii nou-născuţilor. Cum reuşesc celelalte ţări europene să prevină catastrofele la naştere? Ce protocoale sunt utilizate pentru a reduce riscul de deces matern? Sunt întrebări la care, în cadrul unui seminar interactiv, a răspuns preşedintele European Board & College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG), Prof. Dr. Jacky Nizard, de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, care a venit ieri la Bucureşti pentru a susţine cursul „Hemoragiile în post-partum” în cadrul celei de-a 7 a ediţii a Advanced Masterclass in Obstetrics, organizată cu sprijinul Salvaţi Copiii România.

Profesorul Jacky Nizard atrage atenţia asupra importanţei reorganizării şi dotării maternităţilor, pentru salvarea mamelor şi nou-născuţilor: „Lucrez de trei ani deja cu colegi români şi cu toţii ne dorim ca, prin îmbunătăţirea condiţiilor din maternităţi, mama şi nou-născutul să fie bine. Cu ajutor de la Salvaţi Copiii România, suntem deja pe drumul cel bun. Sunt fericit şi mândru că fac parte din echipa care luptă pentru cauza mamelor şi copiilor născuţi prematur”.

În ultimii ani, Prof. Dr. Jacky Nizard, profesor de obstetrică la Spitalul Pitie-Salpetriere Paris, unul din cele mai importante centre din Europa, unde sunt supravegheate sarcinile complicate cu patologie maternă severă, a susţinut în România şapte Workshop-uri organizate cu sprijinul Salvaţi Copiii, la care au participat peste 540 de medici obstetricieni, moaşe şi neonatologi veniţi din 15 maternităţi din întreaga ţară.

- Articolul continua mai jos-

Mortalitatea infantilă, a cărei incidenţă este sensibil mai mare în România faţă de media europeană, este strâns legată de sănătatea maternă şi de prematuritate. Copiii prematuri au mai mari şanse de supravieţuire acum, la 28 de ani după căderea comunismului, dar depind de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naşte şi în primele ore de viaţă. În Uniunea Europeană, România se menţine pe un trist prim loc în topul ţărilor, cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantilă, de 7,3 la 1000 de nou-născuţi vii în 2016, dublă faţă de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.

„Opţiunile terapeutice ale salvării unui copil născut prematur sunt astăzi dependente de gradul de pregătire a unei maternităţi, să se intervină rapid şi adecvat pentru aducerea pe lume a prematurilor şi apoi menţinerea lor în viaţă”, spune Prof. Dr. Jacky Nizard. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon).

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a reluat astfel apelul că autorităţile din România să îşi asume corectarea decalajului prin politici publice dedicate maternităţilor: „Ştim, fără îndoială, că viaţa copiilor născuţi prematur depinde în mod direct de calitatea actului medical, care, la rândul lui, depinde de dotarea corespunzătoare a maternităţilor. Este crucial să ajutăm aceste maternităţi să ne salveze copiii, la fel cum este revoltător să menţinem sistemul medical dedicat copiilor în această zonă defavorizată, în care unele secţii de neonatologie sunt capabile să intervină medical, iar altele nu, pentru că nu au nici măcar un incubator funcţional”.

De ce e nevoie de o regândire a sistemului?
– Mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat. În România, este cazul unuia din 10 copii, dar el va supravieţui numai dacă are norocul de a fi tratat într-una dintre cele 23 de maternităţile de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi din ţară.

– Există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar naţional de peste 500 de paturi, România are doar aproximativ 250 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Salvaţi Copiii România a dotat prima maternitate în februarie 2012 şi de atunci am ajuns în 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, la unele dintre acestea de câteva ori deja. În total am achiziţionat şi donat 393 de echipamente performante necesare supravieţuirii bebeluşilor născuţi prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lămpi de fototerapie şi multe altele, în valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-născuţi au venit pe lume şi au fost îngrijiţi în condiţii mai bune, datorită aparaturii donate de noi în ultimii ani.

- Articolul continua mai jos-

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la dată de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari