Ce este hipertensiunea arterială – Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial . În România aproximativ 40% din populația adultă suferă de hipertensiune arterială și se apreciază că numărul total al hipertensivilor depășește 5 milioane.
Cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care suferă de această afecțiune : acel membru al familiei trist pentru că nu poate gusta bucatele tradiționale de Crăciun deoarece medicul i-a restricționat consumul de sare din cauză că are probleme cu tensiunea, iar cu siguranță mulți dintre noi suntem curioși să aflăm mai multe despre această problemă de sănătate.
Ce este hipertensiunea arterială ( HTA) ?
Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii. Hipertensiunea apare atunci când presiunea sângelui este mai puternică decât ar trebui să fie în mod normal. Valoarea tensiunii arteriale considerată optimă este 120/80 mmHg .
Hipertensiunea arterială este tensiunea arterială ale cărei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, fiind cea mai frecventă boală cardiovasculară.
Tensiunea arterială variază pe parcursul unei zile (se pot înregistra variații semnificative și în decursul a câtorva minute), putând depăși în mod fiziologic valorile limită în caz de efort fizic intens, emoții, însă cu revenire la valorile normale după câteva minute de repaus. Vorbim de hipertensiune arterială în cazul în care valorile TA se mențin crescute și în afara unor astfel de evenimente, fără a reveni la valorile normale.
CLASIFICARE:
Hipertensiunea arterială se împarte în două categorii:
⦁ Primară ( esențială) – nu are o cauză cunoscută
⦁ Secundară- are o cauza cunoscută , de exemplu – boala renală
Datorită faptului că majoritatea cazurilor de hipertensiune arterială sunt clasificate ca și hipertensiune primară , în continuare , mă voi referi la acest tip de hipertensiune.
FACTORI DE RISC PENTRU HTA:
⦁ valorile mari ale tensiunii arteriale
⦁ vârsta (bărbați >55 ani si femei > 65ani)
⦁ fumatul
⦁ dislipidemia: colesterol >190 mg/dl sau trigliceride > 150mg/dl
⦁ glicemia > 102-125 mg/dl
⦁ obezitatea abdominală: circumferința taliei la bărbați >102 cm și la femei > 88 cm
⦁ factorul genetic ( dacă într-o familie un membru suferă de HTA atunci și alți membri ai familiei prezintă un risc ridicat de a dezvolta afecțiunea)
SIMPTOME:
Hipertensiunea arterială nu prezintă simptome în majoritatea cazurilor, iar oamenii află târziu că suferă de această afecțiune, cunoscută și sub numele de „ucigașul tăcut”. Cu toate acestea, există simptome care ne pot atrage atenția asupra unor valori tensionale crescute:
⦁ dureri de cap ( la nivelul regiunii occipitale)
⦁ dispnee ( = dificultăți la respirație)
⦁ amețeli
⦁ durere retrosternală (în piept)
⦁ palpitații
⦁ vedere neclară
COMPLICAȚII ALE HTA:
O creștere persistentă a valorilor TA se corelează cu creșterea riscului cardiovascular și duce la două consecințe majore: suprasolicitarea inimii și îmbătrânirea vaselor sangvine, prin îngroșarea și rigidizarea pereților acestora. Inițial inima încearcă să se adapteze acestor schimbări prin îngroșarea mușchiului inimii (hipertrofia miocardului) , reușind să compenseze pentru o perioadă de timp creșterea TA. Când inima nu mai poate compensa această creștere se produce dilatarea cavităților inimii , cu apariția fenomenelor de insuficiență cardiacă:
- dificultăți la respiratie, edeme ale membrelor inferioare.
- INSUFICIENȚA CARDIACĂ
- INFARCT MIOCARDIC ACUT
- ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL
- INSUFICIENȚĂ RENALĂ
DIGANOSTICUL HTA:
Pentru screening şi diagnostic, măsurarea TA la cabinet nu este suficientă, se recomandă atât măsurarea repetată, cât şi monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (MATA) şi automonitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu (ATAD).
Cum ne măsurăm corect tensiunea?
⦁ măsurarea tensiunii arteriale se face după 5 minute de repaus, șezând
⦁ brațul să fie la nivelul inimii
⦁ de evitat consumul de alcool, băuturi energizante şi fumatul cu 30 de minute înaintea măsurării;
⦁ după terminarea măsurătorii, se lasă manşeta timp de 1 minut, se repetă măsurarea şi dacă valorile sunt apropiate, se calculează media lor. Dacă diferă mult, se mai repetă o dată măsurarea şi se efectuează media celor trei măsurători
PROFILAXIA SI TRATAMENTUL HTA:
Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cardiovasculară care nu poate fi vindecată , dar poate fi menținută sub control , necesitând monitorizare și tratament pentru toată viața din momentul diagnosticării.
În tratamentul HTA sunt incluse măsurile igieno-dietetice și tratamentul medicamentos.
⦁ Măsuri igieno-dietetice:
⦁ oprirea fumatului
⦁ scăderea ponderală
⦁ evitarea consumului excesiv de alcool
⦁ reducerea aportului de sare – maxim 5 g/zi
⦁ exercițiul fizic în limita toleranței ( 30-45 minute zilnic)
⦁ reducerea aportului de grăsimi și prăjeli în alimentație și recomandarea unei diete bogate în fructe și legume
Tratamentul medicamentos :
Tratamentul hipertensiunii arteriale este individualizat pentru fiecare pacient. Întotdeauna trebuie să ne adresăm medicului înainte de a începe un tratament , deoarece automedicația „după ureche” poate fi periculoasă , cu consecințe severe asupra sănătății!!!
CONCLUZII
Hipertensiunea arterială este o afecțiune cardiovasculară cronică , cu consecințe importante asupra sănătății pe termen lung , de aceea trebuie depistată la timp și menținută sub control pe toată durata vieții pentru a reduce riscul apariției complicațiilor. Tratamentul HTA este stabilit pentru fiecare pacient în funcție de particularitățile acestuia de către medicul cardiolog!
Autor: Mondoacă Anamaria Mălina