Când apare o durere ascuțită și persistentă în zona rinichilor, cel mai probabil aveți calculi renali . Deseori aceștia se evacuează spontan, însă există și cazuri în care aveți nevoie de consult medical și tratament sau, eventual, operație pentru a se putea realiza acest lucru. Vestea bună este că un anumit stil de viață poate preveni apariția calculilor renali – pietre la rinichi – , iar dacă aceștia, totuși, s-au format, există și posibilitatea să scăpați de ei fără ajutorul bisturiului.
“Orice om care nu se hidratează suficient, are o alimentație foarte bogată în proteine dar săracă în fibre, își sporește riscul de a dezvolta calculi renali. Evident, uneori există și o predispoziție genetică. De asemenea, persoanele care au un singur rinichi funcțional au risc sporit de a face pietre, pentru că acesta va fi suprasolicitat, practic, va munci cât pentru doi. În litiaza renală, bărbaţii simt dureri mai mari pentru că ei au tractul urinar mai lung decât femeile iar pietrele se elimină mai dificil. Rinichii filtrează reziduurile din sânge şi le depozitează la un loc cu urina. Însă, când reziduurile nu se dizolvă total în urină, în interiorul rinichiului se formează şi se depun nişte cristale tari – pietrele”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan , medic primar, medicină de familie.
Ce factori sporesc riscul de calculi renali
- Obezitate
- Moştenirea geentică
- Alimentaţia dezechilibrată
- Stresul
- Dormitul într-o singură poziţie, în special pe burtă
- Unele afecţiuni (boala Crohn, cancer etc)Simptome care trebuie să te trimită la medic
- Durere bruscă şi intensă
- Greaţă
- Sânge în urină
- Infecţie urinară
Calculii renali – Când undele de şoc pot înlocui bisturiul
”Procedura ESWL-litotriţia (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) înseamnă fărâmiţarea calculilor renali prin intermediul undelor de şoc. Astfel, aceștia, devenind mult mai mici, potfi eliminaţi prin urină. Procedura se derulează sub ghidaj ecografic, pentru a avea control și siguranță. 8 mm diametru este dimensiunea de la care calculii renali nu mi pot fi evacuaţi spontan şi este nevoie de litotriţie. În general, litotriția se realizează ambulatoriu sau cu internare de o zi. După procedură, pacientul rămâne în cabinet/clinică o oră sau două, și dacă medicul nefrolog constată că totul este în regulă, poate pleca acasă. Controlul post ESWL se face, de obicei, după 14 zile de la intervenție”, explică medicul.
Cum poți evita formarea calculilor renali
- bea doi litri de lichide pe zi;
- înlocuieşte proteinele animale cu fructe şi legume;
- evită condimentele, alcoolul, lactatele;
- consumă cereal integrale, dovlecei, caise, broccoli şi pepene galben pentru că sunt bogate în vitamina A.
Calculi renali – Ceaiuri care ajută
- cozi de cireşe, frunze de merişor – 2 căni/zi;
- mătase de porumb – 2-3 căni/zi – infuzie – 1 linguriţă/cană;
- muguri de pin – infuzie, din 40 g la un litru de apă, bine îndulcită – se beau 3 căni pe zi;
- ceai de coada calului, infuzie, 3 căni pe zi.