Buncăr pentru radioterapie la Spitalul Municipal Timișoara

Cel de-al doilea buncăr pentru radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara (SMT) va fi finalizat până la sfârșitul acestui an.

În cadrul acestui nou buncăr va fi montat un accelerator liniar de energie destinat procedurilor pentru bolnavii de cancer.

Investiţia se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

„O investiţie foarte importantă din bani de la bugetul local este construcţia unui buncăr de circa 500.000 de euro, pentru un accelerator liniar de energie. Acesta va fi gata până la finele anului. Acolo va fi montat un accelerator performat, aparat folosit pentru tratamentul cancerului. Aparatul va fi cumpărat de Ministerul Sănătăţii, prin fonduri de la Banca Mondială”, a declarat, presei, managerul SMT, dr. Olimpia Oprea.

- Articolul continua mai jos-

Deoarece se lucrează într-un mediu puternic radioactiv, tehnologia de construcţie a buncărului este asemănătoare celei folosite la Centrala Atomică de la Cernavodă. Pereţii au grosimea de 2,5 metri, căptuşiţi cu plumb pentru a proteja propagarea emisiilor radioactive în afara incintei.

Primul buncăr a fost construit SMT în urmă cu zece ani. În acesta au fost montate trei aparate americane conexe acceleratorului liniar. Acestea au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii de la o firmă de profil din Olanda. Investiția de atunci a fost de 3,6 milioane de dolari. Echipamentul este format dintr-un accelerator liniar de energie medie, un nucletron pentru brahiterapie (pentru iradierile cu iridiu) şi un simulator de măsurători.

Spitalul Municipal Timişoara a mai beneficiat recent de o investiţie de 400.000 de euro, finanţată tot din bugetul local, fiind dotat cu un echipament pentru brahiterapie, care tratează mai ales cancerul de col uterin.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari