Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, avertizează că marea majoritate a medicilor de familie se află aproape de pensionare și nu va avea cine să le ia locul.Tinerii medici nu sunt atrași de această specialitate, bugetul medicinii de familie fiind foarte mic.
„Deficitul de personal va creşte deoarece specialitatea de medicină de familie nu este atractivă, medicii tineri nu sunt interesaţi să devină medici de familie. Peste câţiva ani, problema medicilor de familie se va agrava deoarece media de vârstă actuală este în jur de 55 de ani, iar când vom ieşi la pensie, nu va avea cine să ne ia locul. Medicina de familie este subfinanţată cronic, sunt multe probleme care se rezolvă la nivelul reţelei medicinii de familie dar nu sunt finanţate, ceea ce se traduce prin muncă multă, supranormare, cu bani puţini. Ajungem, astfel, în situaţia în care medici de familie aflaţi în contract cu CJAS preferă să meargă în sistemul privat sau peste hotare. Dacă noi, ca stat şi Guvern, am avea o viziune, ar trebui să ne punem serios această problemă”, a declarat pentru MEDIAFAXMEDIAFAX Emilana Costiug.
Emiliana Costiug acuză subfinanțarea cabinetelor medicale de familie. Potrivit acesteia, bugetul unui cabinet medical de familie este egal cu venitul unui medic primar din spital.
„Din această sumă, eu trebuie să asigur tot ceea ce înseamnă funcţionarea cabinetului – chirie, utilităţi, fond de salarii pentru medic şi asistentă, plus viramentele aferente, impozite şi contribuţia pentru sănătate, plus taxe de evaluarea, acreditare, PSI. În aceste condiţii nu mai putem vorbi de o finanţare corectă. Banca Mondială, UE, au cerut întărirea medicinii de familie şi o finanţare corespunzătoare. La ora actuală, bugetul medicinii de familie este, în România, de sub 6% din cel al sănătăţii, în timp ce în ţările europene este de 12% şi urcă până la 20%”, a subliniat Emiliana Costiug.
Deja sunt localități din mediul rural care au rămas fără medic de familie. În județul Cluj sunt trei comune fără medic de familie în localitate – Ploscoş, Suatu şi Vad.
„Problema este că această asistenţă medicală în mediul rural nu este atractivă, fiind influenţată de lipsa infrastructurii sanitare, a celei rutiere, la care se adaugă populaţia în scădere. Primăriile ar trebui să se implice, să îi ajute cumva pe medicii de familie”, consideră şeful DSP Cluj.