Doctorul William Shaw, doctor în biochimie și fiziologie umană la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, acreditat în chimie clinică și toxicologie a participat la Prima Conferinţă Internaţională de Tratare a Autismului prin metode biomedicale, desfăşurată la Cluj-Napoca în luna martie. Cu această ocazie am stat de vorbă cu domnia sa, deoarece cu rare excepţii, în România Autismul este abordat doar cu terapii comportamentale şi neuroleptice.
Dr. William Shaw în câteva cuvinte
Doctorul William Shaw a condus departamente de mari dimensiuni de endocrinologie, biochimie nutrițională, toxicologie și imunologie în cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) și Laboratoarele Smith Kline. În calitate de director al Laboratorului Great Plains, Inc. din Lenexa, Kansas, s-a specializat în furnizarea de instrumente de diagnostic și tratament pentru tulburările de sănătate mintală, tulburările mitocondriale, bolile neurologice, problemele cronice de sănătate și bolile imune.
Ziar Medical – Domnule doctor, deşi Autismul este considerat o tulburare de dezvoltare de natură neuro-biologică, una severă, şi care se manifestă la nivel comportamental, dumneavoastră şi ceilalţi specialişti invitaţi la Prima Conferinţă Internaţională de Tratare a Autismului prin metode biomedicale aţi răsturnat sau mai bine spus aţi nuanţat această afirmaţie şi aţi extins Autismul la nivel digestiv. Vă rog să explicaţi puţin acest lucru!
Dr.William Shaw – Unul factor important în Autism este disbioza intestinală. Aceasta înseamnă o anormalitatea a microorganismelor din tractul intestinal. Această temă a fost una din primele mele cercetări din cadrul grupului format în Statele Unite „Defeat Autism now”, în cadrul căreia am prezentat cum această anormalitate pe care am descoperit-o lucrând în spitalele de copii este atât de importantă în tratarea integrată a Autismului.
Unul din aspectele asociate acestei anormalităţi este balonarea copilului Autist, abdomenul lui arată precum cel al unei gravide din cauza cantităţilor mare de gaze din tractul intestinal. Mulţi au un scaun incomplet format sau diaree. Un alt semn al proastei digestii este un miros neplăcut al respiraţiei, adesea din cauza infecţiei cu Clostridium, o bacterie care irită intestinul şi colonul. Uneori, respiraţia copilului Autist miroase a pâine, din cauza drojdiilor în cantitate mare care se află în intestin.
Ziar Medical – Ce fel de drojdii se pot găsi în intestin?
Dr.William Shaw – Una din cele mai agresive este Candida care produce formaţiuni albicioase pe limbă, pe buze şi uneori sub unghii sau pe piele. Toate acestea sunt semne ale unei prezenţe anormale a microorganismelor din tractul intestinal.
Ziar Medical – Care sunt cauzele acestor anormalităţi?
Dr.William Shaw – Unul ar fi abuzul, excesul de antiobiotice, mai ales al celor mai noi tipuri, care determină reacţii mai puternice şi mai rapide. Ar fi apoi utilizarea haotică a erbicidelor în agricultură, care distrug flora intestinală. Ar mai fi deficitul de anticorpi care protejează intestinul de drojdii, deficitul de zinc, necesar unui răspuns imunitar puternic, dar şi expunerea la substanţe toxice precum plumbul, mercurul sau motorina, care inhibă rezistenţa organismului la Candida. S-a constatat că cei ce lucrează în zona aeroporturilor sunt sensibili la Candida şi asta din cauza cantităţilor enorme de combustibili la care sunt expuşi.
Ziar Medical – Vorbeaţi de erbicide. Este unul anume care este responsabil de asemenea efecte asupra organismului uman?
Dr.William Shaw – Da, este vorba de Glyphosate, un erbicid sistemic, produs pe scară largă şi devenit unul din cele mai des utilizate produse chimice, iar producătorii sunt atât de agresivi, încât încearcă să influenţeze politicienii. În Statele Unite e un dezastru cu actualul preşedinte care a fost împotriva oricăror măsuri de siguranţă care să protejeze mediul.
Lipsa de imunitate la Candida aş spune că este cea mai des întâlnită manifestare asociata Autismului
Ziar Medical – Ce fel de anticorpi reacţionează în cazul drojdiilor?
Dr.William Shaw – IgA este un anticorp anti-endomisium, iar deficitul său este manifestat şi în alte cazuri, cum e boala celiacă. Însă voi spune că şi unele imunizări pot provoca scăderea răspunului imunitar al copiilor.
Ziar Medical – Vă referiţi la vaccinuri?
Dr.William Shaw – Şi la ele. Între 80 şi 90% dintre pacienţii cu Autism au această problemă şi bănuiesc că acestă lipsă de imunitate la Candida este provocată de anumite vaccinuri. De fapt, asocierea cu Paracetamolul, utilizat la scăderea temperaturii cauzează, de asemenea, scăderea imunităţii. Dar vaccinul antirujeolic a fost dovedit de ultimele cercetări că determină suprimarea imunităţii în urma administrării acestuia.
Au fost comparate cazurile unor copii cărora li s-a administrat vaccinul antirujeolic cu unii cărora nu li s-a administrat şi s-a observat anergia, adică lipsa imunităţii la infecţia cu Candida, dar nu e afectată şi imunitatea la tuberculorză sau difterie, după şase săptămâni de la vaccinare. Rezultatele testului au arătat că grupul martor, care nu a fost vaccinat a manifestat anergia la Candida în procent de 36%, în timp ce copiii vaccinaţi la vârsta de 6 luni erau în proporţie de 87% lipsiţi de imunitate la Candida, iar cei vaccinaţi la 9 luni în proporţie de 71%.
Ziar Medical – Vorbeaţi la începutul discuţiei noastre de disbioză. Prin ce se manifestă ea?
Dr.William Shaw – În primul rând, este vorba de un scaun anormal, unul neformat. Uneori este cauzat de disbioză, alteori de sensibilitatea la unii compuşi alimentari cum este glutenul sau cazeina din grâne, respectiv lapte. Dar există şi alte simptome cum este plânsul inexplicabil, deoarece au dureri, iar cei mai mulţi dintre ei nu ştiu să spună că îi doare ceva şi unde anume. Apoi au un somn agitat, sunt iritaţi, se trezesc adesea, ţipă în somn, au poziţii ciudate, pe care le menţin mult timp. Adesea sunt iritaţi înainte de mişcarea intestinelor, de defecare, deoarece bacteriile prezente generează toxine şi uneori ei se simt mai bine după aceste mişcări de intestine, când o parte din aceste toxine se elimină. Hiperactivitatea şi distractibilitatea sunt alte manifestări des întâlnite, precum şi comportamentele auto-vătămătoare. Copiii îşi fac rău, iar acest comportament este adesea asociat cu dureri abdominale.
Copilul care îşi apasă zona intestinală pe o mobilă este o situaţie comună Autismului, în încercarea sa de a mai scăpa de durere. Copilul are uneori scaune diareice, dar alteori cantitatea de fecale acumulată este atât de mare, încât el nu le poate elimina şi toxinele îi produc un disconfort profund. De aceea, uneori aceşti copii au pierderi involuntare de fecale, care trec de sfincter, iar asta poate însemna o constipaţie severă, care poate fi detectată doar radiologic. Aşa se face că ei prezintă o distensie abdominală puternică în formele severe şi în acest caz trebuie intervenit pentru reducerea constipaţiei.
Ziar Medical – Care sunt metodele recomandate?
Dr.William Shaw – Uleiul mineral, până la punctul în care copilul pierde capacitatea de a se abţine sau clisma salină, atunci când e un caz de constipaţie severă. Apoi aş recomanda administrarea Vitaminei C- 1000-2000 mg pe zi, dar nu atunci când sunt prezente niveluri ridicate de fier seric sau cupru liber, pentru că aceştia pot fi convertiţi în oxalaţi. De asemenea, recomand Magneziul în doze care să nu depăşească 400 mg pe zi în cazul copiilor şi până la 800 mg pe zi la adulţi. Depăşirea dozei de 2000 mg este fatală. Aş mai spune eliminarea laptelui din alimentaţie-sursa opiaceelor, creşterea cantităţii de fibre din alimentaţie- din mere, portocale sau fulgi de ovăz.
Când copiii au probleme recurente cu constipaţia, ei pot fi asistaţi cu cantităţi moderate de magneziu. Dar dacă ei consumă încă lapte, fie el de vacă, de capră sau de bivoliţă, el este o sursă continuă de compuşi ai opiumului. Este vorba de caseomorfine şi gluteomorfine, iar chimicalele din lapte provoacă şi ele constipaţia, la fel cum dependenţii de opium suferă de constipaţie şi tot în acelaşi fel păţesc dependenţii de lapte.
Ziar Medical – Aşadar, laptele este inamicul?
Dr.William Shaw – Da, mai ales in formă lichidă, nu fermentată şi provenind de la animale care sunt hrănite cu concentrate şi dau lapte mult, dar fără grăsime suficientă.
Ziar Medical – Care sunt cele mai frecvente microorganisme din intestin care provoacă Autismul?
Dr.William Shaw – Este vorba de drojdii şi de mucegaiuri. Cea mai mare problemă o provoacă drojdia Candida, sub diverse specii, apoi multe specii de Clostridium Difficile, dar şi mucegaiuri ori ciuperci precum Aspergillus.
Ziar Medical – Ce anume v-a condus spre aceste afirmaţii?
Dr.William Shaw – Pur şi simplu am văzut ce au caracteristic copiii autişti, apoi i-am tratat şi simptomele lor s-au ameliorat, iar copiii s-au simţit mai bine. La Great Plains avem mai multă experienţă în Autism decât oricare alt loc din lume. Am testat şi am consultat aproximativ 250000 de oameni de pe tot globul şi pot spune din experienţă că Autismul este la fel peste tot, aceleaşi anormalităţi la toate rasele, în toate ţările.