Asistenții din medicina de familie se revoltă asupra diferențelor salariale care există între ei și colegii lor din instituțiile de stat. În timp ce colegii lor au primit majorări salariale semnificative, asistenții din medicina de familie de cele mai multe ori câștigă doar salariul minim pe economie.
”Avem aceleași studii ca asistenții medicali din instituțiile de stat ,avem aceleași obligații fata de pacienți si fata de sistem, avem nevoie de aceleași asigurări, avize, taxe pentru liberă practică, dar noi beneficiem de salariul minim pe economie majoritatea. Un asistent medical cu 5-10 -20 de ani la medicina de familie are venitul unui asistent debutant nou angajat, aproximativ 1250 de lei, majoritatea asistenți cu o vârstă,cu o vechime cu o vastă experiență în domeniul medicinii de familie, fără alte sporuri de risc ,de calculator, fără alte favoruri gen tichete de masă sau de vacanță”, potrivit unui mesaj postat de un asistent pe o rețea de socializare.
Asistenții din medicina de familie solicită să fie preluați de Direcțiile de Sănătate Publică și să aibă grilă de salarizare diferită. În acest moment, salariile lor sunt acordate de către medici din bugetul cabinetului. Cum medicina de familie este subfinanțată, nici banii pentru salariile asistenților nu sunt foarte mulți.
Asistenții din medicina de familie cer aceleași drepturi ca și colegii lor.
”Având o pregătire echivalentă cu a colegelor din sistemul de stat ,din spital, din școli și a asistenților comunitari, atribuții profesionale identice si chiar suplimentare ,consider că nu există un temei legal sau rațional pentru această diferență enormă de salarizare.Avem nevoie să ne fie recunoscute drepturile”, semnalează un alt asistent.