Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale? 16 metode infailibile (VIDEO)

Știi cum să faci deosebirea între alimente și medicamente contrafăcute și cele autentice, originale, naturale – în ultimă instanță?

În filmulețul realizat de First Media, pe care îl puteți viziona mai jos, puteți observa cum se comportă diferite alimente, dar și medicamentele, la anumiți factori de presiune și distorsiune, în funcție de natura lor – dacă sunt produse originale sau fake-uri. Informații și „tehnici” de depistare a „făcăturilor” deosebit de prețioase dacă ne gândim că toți mâncăm zilnic (uneori fără să ne gândim ce anume mâncăm) și că mulți dintre noi apelează la medicamente măcar ocazional, dacă nu urmând un tratament de scurtă sau lungă durată.

Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale?

#1 Brânzeturile

Brânzeturile procesate nu se vor topi ușor, precum brânzeturile fermentate natural. Vor avea tendința să „ardă” și să se „afume”, oarecum asemănător cu o bucată de polistiren sau de cauciuc. Asta pentru că la procesarea acestor brânzeturi se introduc anumiți compuși chimici, pentru a le face să dureze mai mult și să își păstreze gustul și consistența mult timp. Și, bineînțeles, o urmare e și prețul mic de vânzare, în urma acestui tip de acțiune asupra materiei prime naturale.

- Articolul continua mai jos-

#2 Orezul

Din păcate, e confirmat că piața internațională e plină de „fake-uri”, atunci când vine vorba de orez (paradoxul e că „metoda” de falsificare a orezului vine tocmai dinspre zona din Asia care este și cea mai mare producătoare de orez). Procentul de boabe de orez din plastic poate să varieze, în pachetele „mânărite”, de la 0,5% la 15%.

Dacă aveți dubii referitor la marfa (și marca) pe care vreți să o cumpărați, cea mai simplă metodă este să luați un pumn de boabe de orez și să îi dați drumul într-o tigaie încinsă. Boabele de plastic se vor topi, în vreme ce cele naturale se vor rumeni, emanând un miros specific.

#3 Mâncarea pentru bebeluși

Sub pretextul că ar conține „calciu fortificat”, mâncarea pentru bebeluși prezinte reale riscuri pentru cei mici. „Îmbogățirea” cu calciu se face, adeseori, cu carbonart de calciu (sarea acidului carbonic) și, uneori, aceasta, prin calcinare (în urma prelucrărilor termice ale produsului), se transformă în grăuncioare de piatră de var (folosită în construcții). Pentru a verifica dacă e vorba într-adevăr de calciu fortificat și nu de un fake, puneți pasta pentru bebeluși într-o pungă, presați cu palmele ca să devină compactă și apoi treceți pe deasupra, apăsând, o greutate plată. Dacă există impurități (pietricele) în mâncarea bebelușului, ele se vor aduna grămadă.

#4 Vitaminele (suplimentele naturale)

- Articolul continua mai jos-

Dacă vreți să știți cât de „naturale” sunt suplimentele alimentare din categoria „vitaminelor”, nu aveți decât să le supuneți la proba focului. Așezați o pilulă într-o lingură pe care o țineți deasupra flăcării (sau într-o tăviță, în cuptor) și dacă va arde și se va topi, atunci este un fake, adică un produs de sinteză, care de obicei conține și un derivat din petrol etc.. Dacă sunt naturale, vitaminele nu se topesc și nu ard.

Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale?

#5 Grăsimea din carne

O friptură savuroasă vă tentează? Dacă firele de grăsime din interior se întind precum guma de mestecat, e aproape sigur că acea bucată de carne a fost injectată, pentru a părea mai suculentă și pentru a avea o textură mai plăcută. Substanțele cu care este injectată carnea de către unii producători (de la pui la vită și de la porc la miel etc.) sunt toxice pentru organism. Din când în când, apar în spațiul public scandaluri referitoare la acest obicei nociv pentru cel care mănâncă (având speranța că totul e de calitate).

#6 Înghețata

Dorită și de copii și de adulți, înghețata poate fi unul dintre cele mai nocive deserturi, dacă este contrafăcută. Asta pentru că, atunci când nu e din ingrediente naturale, este posibil să se fi folosit la fabricarea ei detergent pudră, pentru spălat rufe. Detergentul adăugat ingredientelor naturale se pare că dă mai multă strălucire și luminozitate culorilor. Cum îți poți da seama dacă e așa? Stoarce puțină zeamă de lămâie deasupra cupei de înghețată. Dacă începe să „fiarbă”, precum bicarbonatul de sodiu când vrei să pregătești prăjituri, să facă bule și spume, atunci are detergent. Nu o mânca! Și notează firma, să nu te înșeli a doua oară.

#7 Laptele

-Articolul continua mai jos-

Chiar și banalul lapte poate fi contrafăcut. Unii producători îl înmulțesc, „îndoindu-l” cu apă de orez (apă în care s-a lăsat orez, timp de câteva ori, pentru a căpăta o culoare lăptoasă și a asimila din gluten). Proba cea mai simplă este să adăugați într-un pahar cu apă câteva fire de iarbă de mare (care este bogată în iod). Dacă apa se înnegrește (de la iod), atunci laptele nu este curat.

#8 Legumele proaspete

De data asta, nu vor înlocui produsul cu unul contrafăcut, dar vor minți în ceea ce privește prospețimea legumelor. Există diferite metode de a face legumele să pară mai proaspete decât sunt. De la stropirea lor cu apă și oțet ori cu apă și sare de lămâie, până la… colorarea cu ajutorul unor coloranți (naturali sau nu). În acest ultim caz, poți să îți dai seama care e adevărul dacă amesteci ulei cu apă și încerci să cureți… un cartof dulce, de exemplu – cu ajutorul unui ghemotoc de vată.

Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale?

#9 Cafeaua

Un pahar cu apă rece și o lingură de cafea. Suficient să îți dai seama dacă e naturală sau… ajutată, cumva. Cafeaua cu aditivi va pluti întotdeauna, în vreme ce cea naturală se va depune, încet-încet, pe fundul paharului.

#10 Sarea

Pare de necrezut, dar până și cel mai banal dintre alimente poate fi contrafăcut! Sarea naturală, pusă într-un pahar cu apă, se va dizolva, iar apa va rămâne limpede. Nu la fel se întâmplă dacă ea conține pulbere de calcar, caz în care apa va căpăta o culoare alburie, lăptoasă.

#11 Mazărea uscată

Sigur, nu te aștepți ca mazărea uscată să fie proaspăt culeasă, ar fi un non-sens. Însă, în mod corect, ar trebui ca mazărea dintr-o pungă pusă în vânzare să fie toată din același an. Comercianții obișnuiesc însă să amestece mazăre veche cu mazăre nouă, vânzând-o la preț de mazăre nouă. Dacă vrei să știi cum stau lucrurile, observă comportamentul boabele, în urma fierberii. Cele vechi continuă să rămână în pielița lor, în vreme ce pielița de pe cele noi se decojește ușor în timpul preparării.

#12 Condimentele măcinate

E ușor să adaugi pulberi de sinteză în condimentele măcinate, dar cine știe cum să facă, își va da seama de asta. Dacă pui o lingură cu condimente măcinate deasupra unei flăcări, acestea ar trebui să se aprindă și să se stingă imediat. Dacă vor continua să ardă mocnit, înseamnă că „s-a umblat” la ele.

Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale?

#13 Mierea

În stare pură, mierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Dacă vrei să verifici cât de naturală este cea pe care ai cumpărat-o, ai o metodă infailibilă la dispoziție. Diluează mierea cu puțină apă și înmoaie fitilul unei lumânări în ea. Dacă mierea este naturală, flacăra se va stinge repede, dacă e contrafăcută, va continua să ardă.

#14 Ceaiul

Ceaiul natural (aici ne referim la ceaiul negru, ceaiul verde și celelalte varietăți obținute din frunzele arbustului de ceai) se întâmplă și el să fie contrafăcut. Pentru a vedea dacă ați cumpărat un ceai natural, puteți face următoarea probă: așezați pulberea de frunze de ceai pe un șervet alb de hârtie și stropiți cu apă rece. Dacă hârtia se pătează, atunci ceaiul e contrafăcut.

#15 Untul

E știut că untul este un produs de proveniență animală, în vreme ce uleiurile și margarina sunt vegetale. Uneori, producătorii care vor să-și mărească veniturile înlocuiesc o cantitate de unt cu grăsimi (uleiuri) vegetale. Dacă vrei să ferifici asta, topește o cantitate de unt, adaugă zahăr, zbate recipientul și ai răbdare. Dacă zahărul capătă culoarea roz, atunci în unt au fost adăugate și uleiuri vegetale.

#16 Legume și fructe proaspete

Le admiri în galantare, cât sunt de frumoase, perfecte, strălucitoare. Totuși, această frumusețe ar putea să le vină legumelor și fructelor de la faptul că au fost… ceruite. Dacă vrei să verifici, pune fructul sau leguma în apă fierbinte. Aceasta va topi ceara, în cazul în care strălucirea nu a fost… naturală.

Vezi și 8 alimente care pot scădea glicemia

Is your food fake or real? Find out with these 16 easy tests at home!

Is your food fake or real? Find out with these 16 easy tests at home!

Publicată de Blossom pe Vineri, 31 mai 2019

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari