Alimentația sănătoasă, între post și… dietă

Medicul nutriționist Mihaela Bilic răspunde, în cele ce urmează, unor întrebări pe care poate că cei mai mulți dintre noi ni le punem dacă nu zilnic, atunci măcar în fiecare an de două ori, când încep marile posturi.

Alimentația sănătoasă este o preocupare constantă a omului contemporan. Iar în momente din an cum este acesta, când ne pregătim să intrăm în Postul Crăciunului, unii dintre noi se  întreabă dacă postul alimentar poate ține locul unei diete sănătoase sau poate fi un adjuvant al acestora.

Alimentația sănătoasă joacă un rol esențial în vindecarea organismului

mihaela bilic1Unii consideră postul un fel de dietă pentru slăbit… Mihaela Bilic nu recomandă însă nici dietele drastice, nici pe cele ocazionale, ci pe cele bine stabilite, poate chiar cu ajutorul unui nutriționist, „pentru că el vede ce se potrivește fiecăruia”.

Pe de altă parte, dincolo de diete și de post, alimentația sănătoasă joaca un rol esențial în vindecarea și/ sau în ameliorarea unor boli. Nu vorbim acum doar despre silueta noastră, ci și despre faptul că între alimentație și sănătate există un mare semn “=” sau un alt semn care le face sa relaționeze. Nutriționistul Mihaela Bilic ne explică în ce fel un aliment sau un anumit tip de alimentație se potrivește cu o anumita afecțiune, sau cu o anumită problemă de sănătate pe care o avem sau cu problemele pe care le avem în copilărie, la senectute, ca femei și ca bărbați.

- Articolul continua mai jos-

Alimentația sănătoasă, între post și… dietă – „Într-una dintre cărțile mele, Sănătatea are gust, scriam exact despre acest lucru și a, spune că ideea în sine de carte de familie a acelei lucrări a venit tocmai pentru a pune laolaltă multe teme și subiecte care sunt adresate problemelor din viața de zi cu zi. Consider că există patru teme principale de care trebuie să ținem seama. Una dintre aceste teme este dedicată etapelor firești din existența noastră, de când ne naștem până la bătrânețe”, spune dr. Mihaela Bilic.

Altă temă de discuție este cea dedicată „persoanelor care vor, cu ajutorul alimentelor, să-și îmbunătățească performanțele fizice, intelectuale”, spune medicul nutriționist. De exemplu, persoanele care își doresc o memorie mai bună”. Este important să știm „cum alegem ce să mâncăm atunci când suntem obosiți sau când vrem să fim binedispuși, pentru că până și tristețea poate fi ameliorată cu ajutorul mâncării”.

Alimentația sănătoasă sau despre „prietenia cu alimentele”

Mihaela Bilic avansează termene precum: „alimentele-prietene”, utile în cazul persoanele care au de la mici afecțiuni, până la boli cum ar fi diabetul. „Nivelul colesterolului, zahărul crescut în sange, anemia – toate aceste boli pot fi ameliorate cu ajutorul mâncării”… Pot fi ameliorate, dar nu vindecate!

Alimentația sănătoasă, între post și… dietă – „Dar este clar că stilul de viață și mâncarea pot juca un rol. Alimentele sunt prieteni, eu încerc să elimin noțiunea de aliment care ar putea deranja organismul”. În general, crede medicul, atenția noastră trebuie să fie spre ce este benefic, recomandat stării noastre generale de sănătate și nu spre ce ne este interzis. Și din punct de vedere psihologic, această abordare este… mai sănătoasă.

În opinia dr. Mihaela Bilic, „putem să rezolvăm foarte multe dintre problemele de sănătate, cu ajutorul mâncării, de la o piele frumoasă, care nu ne dorim să îmbătrânească, până la probleme care țin de sănătatea unghiilor sau a articulațiilor”.

Alimentația sănătoasă și… „slăbiciunile” omenești

Da, este perfect… omenesc să poftești la alimente interzise, de la dulciuri la pâine și chiar la alcool. Totuși, putem să alegem ca desert, de exemplu, cu totul altceva decât prăjituri de cofetărie, cu creme grase și foarte dulci, sau diferite copturi și făinoase despre care știm că nu sunt benefice decât în cantități reduse sau chiar deloc.

- Articolul continua mai jos-

„Iată, acum este toamnă și este păcat să nu băgăm în seamă, pe lângă frunzele frumoase care au îngălbenit, alimentele și legumele de sezon”, spune dr. Mihaela Bilic. „Putem să urmăm diete specifice în funcție de anotimpuri, pentru sărbători și vacanțe, astfel încât să ne întoarcem cu același număr de kilograme dintr-o vacanță all inclusive”.

Alimentația sănătoasă, între post și… dietă – Medic nutriționist Mihaela Bilic – „A te hrăni corect înseamnă și să fii atent la interacțiunea dintre medicamente și alimente, spune nutriționistul”.

„De multe ori am primit întrebări de genul: ce anume să mănânc atunci când iau anumite pastile? Oamenii sunt în căutare de răspunsuri, atunci când vine vorba de ce mănâncă, de cum mănâncă, de orele la care mănâncă sau de identificarea unor obiceiuri de hrană greșite și de găsirea metodelor prin care să se debaraseze de acestea didn urmă”.

Medic nutriționist Mihaela Bilic – „Întrebările pe care le primesc sunt mai degrabă legate de probleme care nu există”

Care sunt întrebările despre hrană pe care medicul Mihaela Bilic le-a primit cel mai des? Care sunt miturile pe care le susține sau, dimpotrivă, le consideră facil (și imperios necesar) de demitizat? „Sunt multe. Inclusiv această mediatizare extremă a tot ceea ce înseamnă dietă, slăbit, imagine perfectă, această presiune a mass-media a dus la construirea unor mituri. Întrebările pe care le primesc sunt mai degrabă legate de probleme care nu există. Mă trezesc în situația aproape ridicolă ca oamenii, în prezența mea, să își ceară scuze că mănâncă, știu eu, carnea cu cartofi, și să-mi spună: știți că nu este disociat. Iar eu mă uit la ei nevinovată: cine a spus că trebuie să fie disociat? Nici măcar nu mai sunt întrebări, sunt mai degrabă niște constatări dureroase că acolo unde nu știm exact ceva, până la urmă nici măcar nu mai facem ceea ce este firesc. Deci este dincolo de întrebări… ”

Alimentația sănătoasă, între post și… dietă – Ce a generat, totuși, o astfel de stare de lucruri? „Mi se pare că este o mare nevoie de a primi sfaturi concrete, pentru că tot ceea ce se întâmplă în domeniul nutriției este confuzionant, este sperietor. Oamenii sunt derutați și primul lucru pe care îl fac este să nu mai mănânce nimic cu nimic sau nimic din nimic. Deci punem pe lista de interzise toate alimentele și de acolo începem să scoatem cu zgârcenie câate unul, cu sperața că cineva nu o să-l vorbească de rău. Dar am ajuns să spunem de rău de la lapte până la carne. Totul a fost compromis, iar în oameni este această panică și apare întrebarea firească: Dumnezeule, nu mai putem fi siguri pe nimic, nici pe lucrurile pe care le știam din copilărie? Un banal orez cu lapte poate și el să se transforme într-un dușman…”

Medic nutriționist Mihaela Bilic – „O să ne trezim cu bârfe pe la colțuri despre alimentele-dușman”

Să fie de vină accesul la informații… contrariante – inclusiv prin intermediul televiziunilor, al internetului, al puplicațiilor de tot felul și chiar al cărților de popularizare? „Da”, vine răspunsul răspicat al nutriționistului. „Și este clar: lucrurile au scăpat de sub control și tot ceea ce înseamnă media, tot ceea ce înseamnă presiune pentru o imagine perfectă a dus la acest dezastru. Dar se poate rezolva foarte ușor dacă începem să fim firești și dacă acceptăm să privim în față și să primim informații și educația să fie clară. Iar anumite voci autorizate să facă afirmații care nu pot fi contestate, pentru că altfel oamenii sunt debusolați”.

Dr. Mihaela Bilic dezvoltă mai departe teoria alimentelor-dușman și a riscurilor care ne pasc: „Am simțit că dacă nu definim clar ce înseamnă alimentația sănătoasă, o să ne trezim cu bârfe pe la colțuri despre alimente-dușman, despre alimente toxice. Creăm panică. Am auzit la un moment dat spunându-se: laptele este un aliment contestat. Deci până unde poate merge acest delir? Cum adică laptele este un aliment contestat? Când eu îl consider a fi, alături de aer și apă, triada aceea obligatorie pentru supraviețuire. Dacă s-a ajuns să spunem despre lapte că este contestat, deja, oameni buni, suntem pierduți. Haideți să ne revenim și să repunem mâncarea și alimentele în mijlocul mesei, să repunem sănătatea în drepturile ei, pentru că altfel intrăm în paranoia și asta, da, asta abia este o boală”.

-Articolul continua mai jos-

Alimente-medicament vs. alimente-placebo?

Exista alimente minune? Alimente panaceu?

Medic nutriționist Mihaela Bilic –  „Nici lucrul acesta nu-l pot crede, însă există puterea minții care poate transforma orice situație într-un panaceu. Aici, deja, nu mai este domeniul meu, dar, cu siguranță, dacă noi credem despre un anumit aliment că poate fi un panaceu, el poate deveni”, spune dr. Mihaela Bilic.

Se urmează regulile acelui “efect placebo”?

„Nu. Eu aș spune că este acea energie venită de nu știu unde și e clar că noi cunoaștem atât de puține despre puterea minții noastre și despre felul în care am putea-o folosi ca să ne vindecăm. Însă organismul nostru face ceea ce mintea-i spune, iar bolile sunt, până la urmă, un semnal de alarma și de nefuncționare a unui lucru din mintea noastră, pe care uneori nu-l realizăm sau nu vrem să-l recunoaștem. Prezența bolilor, uneori, tot din interiorul nostru vine, și rezolvarea lor tot de acolo. Dar este clar că alimentele pot să ne fie prietene și trebuie să ne fie prietene”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari