7 din 10 români nu ajung la medic pentru controale de rutină

Un studiu realizat recent a dezvăluit că românii nu ajung la medic decât dacă au o urgență sau au nevoie de analize pentru muncă.

7 din 10 români nu ajung la medic pentru un control de rutină. 60% dintre participanţii studiului recunosc că au trecut pe la medic pentru că au avut nevoie de un act, a fost o urgenţă sau a fost nevoie de un control în urma unei afecţiuni.

„Un control de rutină la medic, chiar dacă nu există motive de îngrijorare în privința sănătății, poate oferi liniște, înainte de toate. Toată lumea știe că orice boală, depistată la debut, poate fi în mare măsură vindecată. De asemenea, tratamentul este mai scurt și mai puțin costisitor”, a declarat medicul primar Florin Costache.

Ce înțeleg românii printr-un control de rutină la medic?

Pentru jumătate dintre respondenţi un control de rutină complet conţine o vizită la medicul de familie, analize de sânge şi de urină, precum şi analize ori controale specifice sexului (control ginecologic, test Babeş Papanicolau, secreţii vaginale, analize pentru prostată). Controlul stomatologic nu reprezintă o prioritate. 65% nu consideră oportun un control stomatologic anual. Iar în ceea ce privește vizita la cardiolog, 4 din 10 români spun că este indicată doar dacă există un episod care să îl impună.

- Articolul continua mai jos-
Românii nu doresc să plătească pentru analize

Românii așteaptă sfaturi și indicații de la medicul de familie. Un sfert dintre respondenți au declarat că sursa primară de informare este internetul. Totodată, românii nu sunt dispuși  să plătească pentru analize. 41% consideră că ele ar trebui acoperite din fondul de asigurări de sănătate, 17% ar putea aloca între 200 şi 300 lei, 16,8% între 100 şi 200 lei, iar 8% ar plăti peste 500 lei.

Campania #StafetaSănătății

 În parteneriat cu Centrul de Sănătate Multifuncţional “Sfântul Nectarie” a fost lansată campania “#ŞtafetaSănătăţii”. Populația va fi informată cu privire la analizele, procedurile şi controalele prin care ar trebui să treacă.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.100 de persoane, din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani.

Citește și:

Românii au auzit de Boala Parkinson, dar majoritatea nu au fost niciodată la un consult neurologic

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari