Cancerul de piele este cauzat de dezvoltarea anormală a celulelor ce au capacitatea de a invada sau de a se împrăștia la nivelul celorlalte părți ale corpului.
Cancerul de piele – factori de risc
Potrivit specialiştilor SJU Baia Mare, principalul factor de risc pentru cancerul de piele, pe lângă predispoziţia genetică, este expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete (UV). Radiaţiile UV sunt produse de soare, dar pot proveni şi din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite în saloane (solar).
Prevenție
Potrivit medicului primar specialitatea dermatovenerologie, Adela Cadar, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţa din Baia Mare, pentru a evita apariţia cancerului de piele este recomandat ca orice persoană să nu se expună soarelui, între orele 11,00 – 16,00; să folosească cremele de protecţie SPF 50+, să se poarte pălării şi ochelari de soare. De asemenea, se va evita expunerea la soare a copiilor mici, persoanelor vârstnice sau celor care suferă de anumite probleme de sănătate, se va evita expunerea la soare a celor care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante, precum antibiotice, hipoglicemiante, hipotensive, anxiololitice etc.
„Este indicat să consultaţi medicul sau farmacistul dacă urmaţi un tratament medicamentos, înainte de a va expune la soare!”, a mai precizat medicul Adela Cadar.
Cancerul de piele – simptome
Cancerul de piele poate fi împărțit în două tipuri: cancere de piele melanom și non-melanom.
Melanomul se poate dezvolta dintr-o aluniță existentă sau poate să apară ca aluniță nouă.
Aceasta este cea mai puțin întâlnită formă de cancer de piele, dar cea mai periculoasă, deoarece se poate răspândi în alte părți ale organismului.
Dacă observați orice modificare în dimensiunea, forma sau culoarea unei alunițe sau dacă
observați o aluniță nouă, albastră, maro sau neagră, aceasta ar trebui să fie verificată urgent de medicul dvs. de familie. Orice aluniță care produce mâncărime, durere sau face crustă trebuie, de asemenea, verificată.
Verificați-vă pielea de pe tot corpul cu regularitate (ideal ar fi o dată pe lună):
• Folosiți oglinzi sau rugați un prieten să se uite pe spatele dvs., pe partea posterioară a
picioarelor și pe toate zonele pe care nu le puteți vedea singur cu ușurință;
• Nu uitați să vă verificați tălpile, zona dintre degetele de la picioare, scalpul, gâtul și unghiile;
• Căutați orice zonă care este inflamată, crește, sângerează, face crustă, are marginile roșii, produce mâncărime sau durere în mod deosebit sau se modifică în vreun fel
• Cereţi sfatul medicului dvs. de familie dacă observaţi că apar modificări la nivelul vreunei aluniţe, dacă vă apar alunițe noi sau modificări anormale la nivelul pielii.
Tratament
Dacă este depistat în faza incipientă, şansele de vindecare sunt foarte mari (în cazul epitelioamelor, chiar de 100%). Tratamentul cancerului de piele este, în general, chirurgical. Chiar dacă se vindecă, se impune o supraveghere medicală periodică, existând riscul recidivei.