COPAC: Ministerul Sănătăţii pune în pericol viaţa pacienţilor cu talasemie

Pacienţii cu talasemie majoră primesc un „premiu” de Ziua Internaţională a Talasemiei: sunt trimişi să se trateze în spitale fără nicio expertiză şi experienţă în ceea ce priveşte boala lor, fără medici specialişti (având în vedere că sunt doar 5 medici specialişti în ţară) şi în condiţii riscante în ceea ce priveşte transfuzia de sânge, esenţială pentru boala lor.

Ministerul Sănătăţii a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională şi să relocheze toţi pacienţii (aproximativ 100).

România devine astfel prima ţară din Europa care pune în pericol viaţa a 100 de pacienţi cu talasemie majoră – boală rară ce are nevoie de o îngrijire specială -, propunându-şi să îi trateze în spitale obişnuite şi nu în centre de specialitate cum ar fi normal.
„Nici un medic care tratează aceşti pacienţi nu a fost întrebat cum se tratează aceasta boală (se pare ca Ministerul ştie, nu mai are nevoie de comisii de specialitate).

Chiar nu s-a gândit nimeni din Ministerul Sănătăţii că aceşti pacienţi nu pot fi trataţi oriunde. Avem pacienţi cu talasemie din Craiova care vin în Bucureşti, din Slatina, din Câmpina unde nu există secţie de hematologie sau medic specialist, pentru a se trata. Iar noi îi trimitem acum undeva unde nu există nicio siguranţă în privinţa tratamentului lor”, a declarat Radu Gănescu, pacient cu talasemie majoră şi preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

- Articolul continua mai jos-

În cursul unei singure luni, este a doua oară când se decide stoparea administrării de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul I.N.H.T.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari