Unitatea medicală de chirurgie de la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc va fi reabilitată cu fonduri europene

Aproape 2,9 milioane lei vor fi investite până la sfârşitul anului viitor pentru îmbunătăţirea gestionării energiei şi reducerea consumurilor la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, secţia Chirurgie, pe baza unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, semnat azi, 28.03.2018, la sediul Primăriei din acest oraş, de către domnul primar Tibor Bokor şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu. Cererea de finanţare pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor aparţinătoare Municipiului Tg. Secuiesc – Spital Tg. Secuiesc Secţia Chirurgie”, are o valoare totală de aproape 2,9 milioane lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR este 2.817.414,16 lei.

Acest proiect este finanţat prin Prioritatea de Investiţii 3.1.B, ce vizează sprijinirea eficienţei energetice în clădirile publice, din cadrul Programului REGIO 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului de energie finală în clădirea Secţiei de chirurgie a Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, în principal prin reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii (izolarea pereţilor exteriori, izolarea termică a placării de sol, izolarea termică a terasei şi a planşeului peste parter).

Prin acest proiect se vor mai realiza: instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, respectiv 56 de panouri fotovoltaice, modernizarea sistemului de ventilare mecanică, prin montarea unui sistem de ventilare bazat pe etanşeitatea asigurată de tâmplăria nouă care va fi montată. Sunt prevăzute instalaţii de ventilare noi, pentru asigurarea volumului de aer necesar în încăperile pentru specificul secţiei şi va fi modernizată instalaţia de iluminat integrat a clădirii, prin schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele cu performanţă superioară din punct de vedere luminotehnic şi cu consum de energie mai scăzut.

„Municipiul Târgu Secuiesc pregăteşte elaborarea şi depunerea mai multor proiecte în domeniul reducerii consumului de energie şi proiecte pentru măsurile de mobilitate urbană din cadrul priorităţii de investiţie 3.2 a Programului REGIO. În acest sens, aceste preocupări au fost incluse în strategia integrată de dezvoltare urbană al municipiului şi este în curs de pregătire Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Şi în precedenta perioadă de finanţare am derulat contracte cu resurse nerambursabile din cadrul POR 2007-2013, atât pentru mediul educaţional, cât şi pentru revitalizarea unor foste situri industriale poluate. Considerăm că, pentru pacienţii Spitalului Municipal şi pentru întreaga populaţie din zonă, lucrările de reparaţii şi consolidare, de reabilitare, de modernizare şi eficientizare energetică a Secţiei de Chirurgie vor fi bine-venite şi vor determina scăderea cheltuielilor legate de încălzire”, a declarat domnul primar Tibor Bokor.

- Articolul continua mai jos-

Cererea de finanţare pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor aparţinătoare Municipiului Tg. Secuiesc – Spital Tg. Secuiesc Secţia Chirurgie” prevede un termen până la sfârşitul lunii decembrie 2019, pentru realizarea lucrărilor de reparaţii şi consolidare, de reabilitare termică la Secţia de Chirurgie. Toate lucrările vor avea la bază recomandările şi soluţiile tehnice stabilite prin expertiza tehnică de rezistenţă şi auditul energetic, fiind realizate în etape, astfel încât activitatea pacienţilor şi a personalului să fie afectată cât mai puţin. Principalele rezultate anticipate ale acestui proiect sunt reducerea consumului de energie totală în clădirea reabilitată cu mai mult de 500 mii KWh/an, reducerea de peste 2,5 ori a nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), precum şi reducerea de peste 3,5 ori a consumului anual de energie primară, după finalizarea proiectului. Valoarea totală a acestui proiect este de 2.899.164,99 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR este 2.817.414,16 lei.

„Apelul de finanţare a proiectelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice din Regiunea Centru este foarte important pentru comunităţile locale, fapt demonstrat de pregătirea de către autorităţile publice locale a unui număr de 87 proiecte spre finanţare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Spre comparaţie, alocarea financiară regională este de doar 186,6 milioane lei şi, chiar în condiţiile în care au fost respinse 23 de cereri de finanţare, cele rămase în selecţie solicită aproape dublul sumei disponibile. Prin acest proiect, cetăţenii municipiului Târgu Secuiesc vor constata creşterea confortului termic în Spitalul Municipal, ceea ce înseamnă implicit alinierea la standardele europene în asigurarea calităţii serviciilor medicale”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari