Dialog cu Dr. Ramona Colţ – Educaţie sexuală, prevenţie, planning familial – cine şi cum le mai face?

Ani de zile a fost foarte la modă şi se lucra mult pe educaţie sexuală, prevenţie, planning familial. Acum nu se mai aude de aşa ceva. În schimb, suntem pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte avortul, după Marea Britanie şi Franţa. Cum aceste două ţări înregistrează tot mai mulţi migranţi, situarea noastră pe locul trei este îngrijorătoare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne atrage atenţia că suntem în primele 10 ţări la bolile cu transmitere sexuală, iar cazuri de copii de 12-13 ani cu asemenea boli ar trebui să ne spună multe.

Din Raportul Centrului National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru anul 2015, publicat în septembrie 2016, reies cifre îngrijorătoare. Co toţii par preocupaţi aproape exclusiv de rujeolă, în timp ce bolile cu transmitere sexuală, sarcinile nedorite şi avorturile muşcă în mod constant din viaţa noastră. Rămân urme adânci în starea de sănătate trupească, dar mai ales în cea psihică, în stima de sine. Ne alegem cu orgoliul rănit, mândria noastră de om se face praf şi mulţi răspândesc, uneori inconştient, alteori cu bună ştiinţă, boli care ar putea fi extrem de uşor prevenite.

planning si ed. sexuala

Libertatea sexuală pare a fi mai importantă azi decât sexul sigur şi ferit de ameninţarea unor afecţiuni care tarează un individ, adesea pentru toată viaţa. De la exhibarea orientărilor sexuale şi până la pudoarea cu care nici acum nu ne preocupăm de educaţia sexuală a copiilor şi tinerilor noştri, aşteptând ca alţii să facă ceea ce ar trebui să facem fiecare, începând cu noi înşine, ei bine, toate acestea se întorc împotriva noastră. Poate că nu azi, poate că nu fiecare va fi lovit. Dar mâine, cine ştie? Tânărul de lângă noi se va trezi cu o problemă gravă pe care ne vom da seama, târziu, că am fi putut-o preveni.

- Articolul continua mai jos-

Am căutat un medic cu competenţe de planning familial cu experienţă şi am găsit un medic de familie care a făcut mult timp munca de educaţie într-un cabinet specializat. Nu am mai găsit şi cabinetul, din păcate.

Rep.: Doamnă dr. Ramona Colţ, cum v-ați început activitatea ca medic de planificare familială?

Dr. Ramona Colţ: În primul rând, trebuie să înțelegem ce reprezintă conceptul de educație sexuală. Aceasta cuprinde informații atât despre anatomia sexuală, despre reproducerea sexuală, despre sănătatea sexuală și despre responsabilitatea sexuală. În acest domeniu, eu am o experiență de 10 ani, din care timp de 3 ani am activat în cadrul Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală (S.E.C.S.), o organizație non-guvernamentală, care în prezent nu mai dispune de cabinete medicale de planificare familială pe teritoriul României.

Rep.: Ce impact a avut diminuarea numărului acestor cabinete asupra categoriei cea mai vulnerabilă din acest punct de vedere – adolescenții?

Dr. Ramona Colţ: O primă consecință îl reprezintă limitarea accesului adolescenților la informații referitoare la educația sexuală. Aceasta îi învață pe tineri ce înseamnă intimitatea, însă oferă și o perspectivă generală asupra ceea ce reprezintă sistemul reproducător, asupra metodelor de contracepție și asupra bolilor cu transmitere sexuală (BTS). În educația sexuală, este vital ca adolescentul să primească informații concrete și corecte despre ambele sexe, și anume informații sintetizate conform vârstei, dorinței sale de cunoaștere și capacității de înțelegere. Pentru a oferi un exemplu personal, am fost invitată la o școală din Cluj-Napoca pentru a susține o oră de educație sexuală la clasa a VII-a, având, în prealabil, acordurile scrise ale părinților. Adolescenții au oferit un feedback pozitiv activității, exprimându-și dorința de participa și la viitoarele ore de acest tip.

Rep.: Am aflat că în unele țări, precum Germania, educaţia sexuală a elevilor începe din clasa a IV-a. Nu este prea devreme?

- Articolul continua mai jos-

Dr. Ramona Colţ: În opinia mea, vârsta la care copilului ar trebui furnizate informații despre sexualitate diferă în funcție de dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a acestuia. Cel mai potrivit moment în care ar trebui începută educația sexuală este atunci când copilul pune prima întrebare: ”Cum am apărut eu pe lume?”. Atunci părinții vor ști că acesta este pregătit să absoarbă informații referitoare la sexualitate. Eu am ținut o oră de educație sexuală la clasa a II-a, încercând să le explic pe înțelesul lor anatomia corpului uman și diferențele dintre sexe.

Rep.: Chiar dacă acum sunteți medic de familie, vă preocupă în continuare problemele legate de lipsa educației sexuale. Cu ce cazuri v-ați confruntat de când ați preluat cabinetul de medicină de familie?

Dr. Ramona Colţ: În ultimii ani, de când am am devenit medic de familie, m-am întâlnit cu patologii diverse, unele legate direct de lipsa educației sexuale. Spre exemplu, a venit la cabinet o tânără care nu era informată asupra bolilor cu transmitere sexuală . Eu i-am oferit informații despre acest tip de patologie și am îndrumat-o spre a efectua testele necesare în vederea diagnosticării.

Rep.: Ce facem cu pacienţii care, din pudoare sau din lipsă de informaţii, nu sunt deschişi la discuţii pe tema sexualității?

Dr. Ramona Colţ: Tema sexualității este considerată, în societatea românească, drept un subiect tabu. Astfel, pacienţii arareori vor aborda un astfel de subiect din proprie iniţiativă, însă, ca medic de familie, relația medic-pacient este mai apropiată și poate duce la abordarea unor subiecte mai delicate. În cadrul consultațiilor de prevenție, se pot atinge și teme de sexualitate.

Rep.: Aşadar, trebuie să găsească doar o ușă deschisă, ca să spunem așa?

-Articolul continua mai jos-

Dr. Ramona Colţ: Exact! Secretul constă în inițierea și menținerea unei comunicări eficiente cu pacientul.

Rep.: Care sunt cele mai semnificative greşeli pe care pacienţii le fac din acest punct de vedere, aşa cum aţi obeservat de-a lungul carierei dumneavoastră?

Dr. Ramona Colţ: Cea mai frecventă eroare pe care o comit pacienții este apelarea la ”Doctor Google”, care în majoritatea cazurilor duce la o diagnosticare greșită. Apoi, ar mai fi consultarea persoanelor apropiate și fără experiență medicală asupra eventualei boli. Nu este benefic pentru pacient să consulte aceste surse, o metodă mai sigură și eficientă constituind-o un consult medical. Dacă este efectuat la timp, acesta poate elimina eventualele neplăceri asociate lipsei de informare.

Rep.: În concluzie, ce le transmiteți cititorilor legat de problemele sexualității și a educației sexuale?

Dr. Ramona Colţ: Doar atât am să le spun: aceste concepte nu reprezintă un tabu. Cel mai indicat ar fi să existe un dialog între medic și pacient și nu numai, care să spargă gheața, oferind șansa unei discuții lipsită de prejudecăți și idei preconcepute. Personal, mi-aș dori ca educația sexuală să fie mai însemnată și mai răspândită, pentru o sănătate atât fizică, cât și emoțională a întregii familii.

 
Educaţia sexuală în şcoli este necesară, într-o ţară unde fenomenul mamelor minore este îngrijorător

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari