Autor: Malvina Mîndruț
Depresia este o afecțiune despre care cu toții am auzit cel puțin o dată, când cineva din jurul nostru spunea: „Cred că sufăr de depresie”. De asemenea, este posibil să fi experimentat și noi simptome specifice acestei tulburări.
Ce este și cum se manifestă depresia, o tulburare afectivă care își arată tot mai mult colții în acest secol?
Depresia este o tulburare afectivă ce se caracterizează prin scăderi ale dispoziției care durează minimum două săptămâni. Atunci când simptomele persistă și afectează semnificativ activitățile zilnice, putem vorbi despre un episod depresiv major. Această afecțiune influențează profund relațiile persoanei afectate, randamentul la locul de muncă, odihna și obiceiurile alimentare.
De regulă, persoana suferindă acuză următoarele simptome:
- oboseală cronică
- probleme de somn
- probleme cu digestia
- dureri de cap
- indispoziții fizice și emoționale
- putere de concentrare scăzută
- apetit sexual redus
- în unele cazuri, gânduri de auto-vătămare și chiar de sinucidere
Specialiștii subliniază că foarte puțini dintre cei care suferă de depresie își dau seama singuri de problema lor și solicită ajutor. Rolul familiei și al persoanelor apropiate este esențial în diagnosticarea timpurie a depresiei și în susținerea persoanei afectate pe toată durata tratamentului.
În Europa, potrivit statisticilor, peste 27% dintre adulți se confruntă cu o formă de afectare a sănătății mintale. În prezent, în UE, aproximativ 58.000 de cetățeni mor anual prin sinucidere, un număr mai mare decât cel al deceselor cauzate de accidente rutiere sau HIV/SIDA.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 10% dintre români sunt diagnosticați cu depresie. După analiza datelor publicate de Centrul Național de Statistică în Sănătate Publică privind tulburările mintale, în perioada 2009-2019 se poate observa aproape o dublare a cazurilor de depresie. Iar în ultimii trei ani, situația devine chiar mai îngrijorătoare: numărul pacienților cu depresie crește în medie cu 25%.
Cui ne adresăm dacă ne confruntăm cu un episod depresiv?
În primul rând, ar fi indicat să discutăm cu medicul de familie despre simptomele cu care ne confruntăm, dar putem apela și direct la psiholog sau medic psihiatru. Înainte de un diagnostic clar, medicul va efectua, în general, o examinare și poate recomanda investigații suplimentare pentru a exclude alte cauze.
Ce tratament funcționează eficient în cazul depresiei?
De cele mai multe ori, tratamentul depresiei este unul complex, incluzând atât abordarea medicamentoasă, cât și cea psihoterapeutică. Cele două metode se completează reciproc.
Este important să reținem că tratamentul medicamentos (antidepresivul):
- nu afectează desfășurarea activităților zilnice
- nu creează dependență, indiferent de durata pentru care este prescris
- nu are efectul unui somnifer și nu sedează
Care sunt remediile alternative care ne pot ajuta?
- homeopatia
- acupunctura
- aromaterapia
- fitoterapia
- fototerapia
Cum putem ajuta o persoană care suferă de depresie?
- cel mai important este să nu o stigmatizăm
- să manifestăm înțelegere, afecțiune, dar în niciun caz milă
- să tratăm depresia ca pe o boală, nu ca pe o slăbiciune sau lipsă de voință
- să o încurajăm să desfășoare o activitate fizică
- să îi reamintim că starea sa este reversibilă și boala se poate vindeca
Pentru a reuși o ieșire din depresie, este nevoie de cooperarea pacientului și a familiei sale, a medicului psihiatru și a psihoterapeutului. Mai mult, este bine să avem întotdeauna în vedere că orice problemă are cel puțin o soluție.
Păstrați-vă mintea limpede!
Surse:
https://insp.gov.ro/centrul-national-de-statistica-in-sanatate-publica-cnssp/