Ziua mondială a leucemiei mieloidă cronice
Ziua mondială a leucemiei mieloidă cronice (Ziua mondială LMC) este o zi de informare marcată anual pe 22 septembrie, fiind o inițiativă globală lansată în 2008 de organizațiile de pacienți. Această zi simbolizează nu doar conștientizarea bolii, ci și importanța accesului la tratamente eficiente și la informații corecte pentru pacienți. Data aleasă pentru această zi coincide cu modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22, care cauzează leucemia mieloidă cronică, o afecțiune gravă a sângelui și măduvei osoase.
Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la aprobarea primei terapii țintite pentru LMC, care a revoluționat tratamentele și a îmbunătățit semnificativ speranța de viață a multor pacienți. Comunitatea globală a pacienților continuă să facă apel la colaborarea tuturor părților implicate pentru a asigura accesul universal la tratamente și pentru a obține cele mai bune rezultate în sănătate pentru toți cei afectați de această boală.
Nutriția pentru leucemia mieloidă cronică
Este esențial să oferiți corpului nutrienții necesari în timpul tratamentului pentru leucemia mieloidă cronică (CML). Unele obiceiuri pot ajuta la gestionarea efectelor secundare, cum ar fi apetitul scăzut.
Tratamentul cancerului, inclusiv pentru leucemia mieloidă cronică (CML), poate schimba modul în care vă simțiți. Poate provoca oboseală severă și poate afecta sistemul imunitar.
Ghidul nutrițional pentru CML include manipularea sigură a alimentelor și consumul de alimente precum proteine, cereale integrale, fructe și legume, care ajută corpul să obțină nutrienții necesari.
Asigurarea unui aport suficient de calorii și nutrienți este o modalitate prin care puteți să vă simțiți mai bine înainte, în timpul și după tratamentele pentru CML.
De ce este importantă nutriția pentru leucemia mieloidă cronică?
Mulți oameni descoperă că tratamentul cancerului face dificil consumul alimentelor pe care le-au apreciat anterior.
Gestionarea grețurilor, pierderea apetitului, modificările digestive și alte efecte secundare pot face menținerea unei nutriții adecvate o provocare. În același timp, corpul are nevoie de energie pentru a face față tratamentului cancerului.
Conform Institutului Național de Cancer (NCI), corpul dumneavoastră poate necesita proteine și calorii suplimentare în timpul și după tratamentul cancerului.
În plus, tratamentul pentru cancerele de sânge, cum ar fi CML, poate duce la scăderea numărului de globule albe și la deteriorarea mucoasei intestinale.
Ambele efecte cresc riscul de infecții bacteriene. Este important nu doar să mâncați alimente bune, ci să le consumați în siguranță.
Alimente de consumat
În timpul tratamentului pentru cancer, modificările alimentare sunt frecvente.
Conform recomandărilor unui grup de experți din cadrul Societății Europene pentru Nutriție Clinică și Metabolism, aceste modificări pot conduce la malnutriție și pot cauza pierderi excesive în greutate și pierderea masei corporale slabe.
Este important să încercați să obțineți suficiente proteine, carbohidrați și grăsimi pentru a menține greutatea. O dietă echilibrată, care include suficiente lichide pentru a vă menține hidratat, poate ajuta la prevenirea modificărilor de greutate.
Societatea de Leucemie și Limfom (LLS) oferă aceste linii directoare generale pentru alimentele de consumat:
- o varietate de legume, inclusiv leguminoase
- fructe întregi
- cereale integrale
- produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi
- o varietate de proteine, cum ar fi fructele de mare, carnea slabă, păsările de curte, fasolea, soia și ouăle
- uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline
- apă, ceai sau cafea pentru hidratare (dacă experimentați diaree sau reflux acid, consumați ceai sau cafea decofeinizate)
NCI oferă, de asemenea, o listă de alimente pe care le puteți încerca când experimentați simptome precum greață, constipație sau diaree. Alimentele care pot fi ușor de digerat includ:
- avocado
- fructe conservate
- carne de vită fragedă
- brânzeturi tari și blânde
- ouă
- pui sau curcan fără pieliță
- pește la grătar sau fiert
- unturi de nuci
- iaurt simplu
- legume bine gătite
Dacă experimentați constipație sau creștere în greutate, consumul de alimente bogate în fibre poate ajuta. Alimentele bogate în fibre includ:
- brioșe cu tărâțe
- fructe uscate
- cereale integrale
- broccoli
- spanac
- cartofi dulci
Dacă experimentați diaree, consumul de alimente sărace în fibre poate ajuta. Alimentele sărace în fibre includ:
- cereale rafinate, cum ar fi crema de orez și ovăzul instant
- pește
- tăiței
- suc de legume
- fasole verde
- ciuperci
Un dietetician vă poate ajuta să găsiți cele mai bune alimente pentru situația dumneavoastră specifică, mai ales când vă simțiți diferit din cauza tratamentului pentru CML sau sunteți în etapele avansate ale recuperării.
Dieta neutropenică pentru leucemia mieloidă cronică
Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sânge care ajută la răspunsul sistemului imunitar al corpului. Neutropenia, un termen care descrie nivelurile scăzute de neutrofile, poate apărea ca urmare a anumitor tratamente pentru CML.
Dacă aveți niveluri scăzute de neutrofile, este important să urmați practici de siguranță alimentară care să prevină expunerea la bacterii și alte organisme dăunătoare din alimente.
LLS recomandă ca persoanele imunocompromise să respecte practici sigure de manipulare a alimentelor. Aceasta implică evitarea:
- tuturor legumelor crude
- majorității fructelor crude, cu excepția celor cu coajă groasă, cum ar fi bananele sau citricele
- cărnii crude sau gătite insuficient
- peștelui crud
- ouălor crude sau gătite insuficient
- majorității alimentelor de la barurile de salate și mesele de delicatese
- brânzeturilor moi, cu mucegai sau cu venă albastră, cum ar fi brie și brânza albastră, inclusiv Camembert, Gorgonzola, Roquefort și Stilton
- apei de fântână care nu a fost fiartă timp de cel puțin 1 minut
- produselor lactate nepasteurizate
Unii oameni pot fi familiarizați cu o „dietă neutropenică” specifică. Conform LLS, nu a existat niciodată o listă universală de alimente de inclus sau evitat în această dietă, iar nu există dovezi că dieta beneficiază efectiv persoanele.
Cercetătorii dintr-o revizuire din 2019 a șase studii au concluzionat că nu există dovezi care să susțină o dietă neutropenică pentru persoanele cu cancer, deși este important să urmați practici sigure de manipulare a alimentelor.
Alimente de evitat
Dacă experimentați neutropenie, este important să evitați alimentele crude sau gătite insuficient pentru a reduce riscul de infecție.
NCI recomandă, de asemenea, evitarea următoarelor alimente dacă aveți diaree:
- alimente bogate în fibre
- alimente bogate în zahăr
- alimente grase sau uleioase
- produse lactate
- alimente picante
- produse fără zahăr îndulcite cu xilitol sau sorbitol
De asemenea, este posibil să doriți să evitați anumite suplimente alimentare, cum ar fi sunătoarea, deoarece acestea pot interfera cu unele medicamente. Puteți discuta aceste aspecte cu medicul dumneavoastră în legătură cu tratamentul specific.
Sfaturi pentru a face alimentația mai ușoară în timpul tratamentului
Tratamentul pentru CML poate reduce apetitul și provoca efecte secundare, cum ar fi greața și aftele bucale. Acest lucru poate face dificil consumul de alimente.
Iată câteva sfaturi de la NCI care pot face alimentația mai ușoară:
- Mâncați frecvent. Optați pentru patru până la șase mese mai mici pe zi în loc de două sau trei mese mari.
- Beți lichide bogate în nutrienți, cum ar fi supe, sucuri și shake-uri, dacă aveți dificultăți în a înghiți alimente solide.
- Consumați apă, ginger ale și alte lichide clare pentru a preveni deshidratarea și a reduce greața.
- Adăugați mai multe calorii amestecând alimentele și supele cu lichide bogate în calorii, cum ar fi smântâna și sosul.
- Gătiți alimentele până devin fragede sau alegeți alimente moi.
- Încercați rețete diferite și experimentați cu ingrediente dacă tratamentul v-a alterat gustul.
- Cereți ajutor cu cumpărăturile și pregătirea alimentelor.
Un dietetician specializat în lucrul cu persoanele cu cancer poate, de asemenea, oferi sfaturi privind îmbunătățirea nutriției și facilitarea alimentației în timpul tratamentului.
Siguranța alimentelor pentru leucemia mieloidă cronică
Manipularea corectă a alimentelor este întotdeauna importantă. Este și mai crucială în timpul tratamentului pentru cancer, deoarece sistemul dumneavoastră imunitar poate fi compromis.
Iată câteva sfaturi esențiale de siguranță alimentară de la LLS care vă pot ajuta să pregătiți și să consumați alimente în siguranță, reducând riscul de infecție sau boală cauzată de alimente.
Siguranța alimentelor
- Verificați datele de expirare ale alimentelor înainte de a le consuma.
- Refrigerati toate alimentele gătite sau perisabile în termen de 2 ore de la preparare sau achiziție.
- Consumați resturile în termen de 3 zile.
Prepararea și gătirea alimentelor
- Spălați-vă mâinile frecvent, în special înainte, în timpul și după prepararea alimentelor.
- Clătiți toate fructele și legumele înainte de a le curăța sau consuma.
- Îndepărtați zonele lovite sau deteriorate ale fructelor și legumelor.
- Aruncați frunzele exterioare ale varzei sau salatei.
- Nu folosiți vase sau ustensile pentru servire care au atins carne crudă, păsări sau pește.
- Evitați decongelarea cărnii congelate pe tejghea. Folosiți cuptorul cu microunde sau frigiderul în schimb.
- Folosiți un termometru pentru carne pentru a vă asigura că carnea, păsările și peștele sunt gătite corespunzător.
Igiena în bucătărie
- Mențineți blaturile, mesele de tăiat, vasele, ustensilele și chiuvetele curate.
- Spălați prosoapele de vase regulat.
- Spălați și clătiți bureții și cârpele de vase frecvent pentru a elimina bacteriile.
- Spălați toate suprafețele care au intrat în contact cu carne, pește sau păsări crude.
Parteneriatul pentru Siguranța Alimentelor recomandă, de asemenea, separarea alimentelor pentru a evita contaminarea încrucișată.
Concluzie
Deși alimentația nu este un tratament pentru cancer, consumul de alimente nutritive vă poate ajuta să vă simțiți mai bine și să aveți energia necesară pentru tratament și recuperare.
Discutați cu un medic sau dietetician despre orice instrucțiuni speciale sau considerații specifice legate de CML și nevoile dumneavoastră nutriționale.
Sursa originală: Healthline – A Nutrition Guide for CML