Înțelegerea diferențelor dintre guta și artrita reumatoidă
Durerea ascuțită în timpul unui atac de gută poate ajuta de obicei la diferențierea celor două afecțiuni.
La prima vedere, guta și artrita reumatoidă par să nu fie atât de diferite. Ambele cauzează durere, umflare și rigiditate la nivelul articulațiilor, limitând astfel mobilitatea. Totuși, cauzele sunt diferite. Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă articulațiile, în timp ce durerea de gută este cauzată de niveluri ridicate de acid uric în sânge. Cu toate că există unele similitudini în simptome, reumatologii nu au de obicei probleme în a distinge cele două afecțiuni.
„Cazurile de gută sunt adesea clare, deoarece flash-ul de durere pe care pacienții îl experimentează în timpul unui atac este atât de dramatic,” spune Dr. Kelly A. Portnoff, reumatolog la The Portland Clinic din Portland, Oregon. „Se simte ca un fier înfierbântat în articulație. Pe de altă parte, dacă ai artrită, durerea apare treptat.”
Vârsta pacientului poate oferi, de asemenea, simptome. Deși artrita reumatoidă poate afecta aproape pe oricine, ea apare cel mai frecvent la femeile aflate în anii reproductivi. Guta tinde să apară în una dintre cele două etape de viață: la sfârșitul anilor douăzeci/începutul anilor treizeci și în anii șaptezeci și optzeci.
Când guta se manifestă mai devreme, aceasta este adesea cauzată de factori de stil de viață care contribuie la creșterea nivelurilor de acid uric, precum o dietă bogată în carne și consumul excesiv de alcool. Când guta apare mai târziu în viață, este mai probabil să fie rezultatul deteriorării rinichilor sau al unor condiții de sănătate care cresc riscul de gută, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă.
Există, de asemenea, unele diferențe în simptomele gutei și artritei reumatoide, așa cum se va vedea mai jos.
Simptome comune ale gutei
- Durere migratorie: Guta afectează de obicei degetul mare de la picior, dar poate apărea și în glezne, genunchi, coate, încheieturi și degete. Simptomele sunt rareori simetrice, iar locația variază de la un atac la altul. De exemplu, un atac la degetul mare stâng poate fi urmat de un atac la degetul mare drept, iar următorul atac de gută poate afecta unul dintre genunchi sau încheieturi.
- Febră: Persoanele cu artrită pot experimenta uneori febră, dar aceasta este mult mai frecvent întâlnită la cei cu gută.
- Tophi: În timp, persoanele cu gută cronică pot dezvolta mici umflături dure în articulațiile afectate. Aceste umflături, numite tophi, sunt concentrații de cristale de acid uric. Ele pot apărea și în rinichi și pot duce la pietre la rinichi.
Simptome comune ale artritei reumatoide
- Simptome simetrice: În artrită, durerea articulară afectează de obicei ambele părți ale corpului. Simptomele încep de obicei în articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor; pe măsură ce boala progresează, durerea poate apărea în încheieturi, genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri.
- Rigiditate matinală: Durerea artritei este de obicei cea mai severă dimineața, provocând o perioadă de rigiditate care poate dura o oră sau mai mult. Mișcarea ajută la ameliorarea simptomelor AR, astfel că persoanele se simt de obicei mai bine mai târziu în zi, pe măsură ce acumulează mai multă activitate.
Guta vs. artrita reumatoidă: Obținerea unui diagnostic corect
Rolul testelor de sânge
Fără un test de sânge definit pentru artrtită, medicii caută anumiți anticorpi în sânge care ar sugera prezența acesteia, cum ar fi anticorpii antinucleari, factorul reumatoid și anticorpii anti-peptid ciclic citrulinat (anti-CCP). Reumatologul tău va solicita, de asemenea, un număr complet de sânge pentru a verifica dacă ai anemie, care este comună în rândul celor cu AR.
Artrita este mai dificil de identificat decât guta, deoarece măsurarea cantității de acid uric în sânge este considerată un test definit pentru gută. Determinarea acidului uric din sange este utilă si este folosită pentru a monitoriza mai ales eficacitatea tratamentului gutei. Obținerea unui nivel ținta de acid uric din sange </= 6 mg/dL (sub limita de precipitare) are ca rezultat reducerea incidenței atacurilor de gută.
Rolul testelor imagistice
Atât artrita, cât și guta pot provoca eroziune articulară, așa că reumatologii vor solicita radiografii pentru a verifica acest lucru. Radiografiile pot detecta, de asemenea, începuturile tophi-urilor, dar acestea nu sunt o parte esențială a procesului de diagnosticare pentru gută, deoarece istoricul clinic al pacientului, examenul fizic și testarea acidului uric vor identifica guta.
Obținerea unui tratament prompt pentru guta sau AR
Dacă ai experimentat simptome ale uneia dintre aceste afecțiuni, ar trebui să consulți medicul cât mai curând posibil, deoarece ambele pot provoca daune semnificative articulațiilor dacă diagnosticul este întârziat. Durerea cauzată de gută este atât de intensă încât pacienții cu gută rareori amână consultarea unui medic atunci când au un atac. (Este important să iei medicamente în mod regulat pentru a trata guta, chiar și atunci când ești între atacuri.)
Nu există un remediu pentru gută sau artrită, dar există mai multe tratamente eficiente disponibile pentru cele două afecțiuni. Unele tratamente pentru ameliorarea durerii, inclusiv AINS și corticosteroizi, sunt recomandate pentru a ajuta la gestionarea atât a artritei, cât și a gutei. Deoarece artrita este o boală autoimună, pacienții pot lua, de asemenea, medicamente imunomodulatoare care modifică boala, medicamente anti-reumatice modificatoare de boală sau biologice.
Guta, pe de altă parte, poate fi tratată cu medicamentul colchicină, care ameliorează durerea și ajută la prevenirea atacurilor viitoare. Reumatologii pot prescrie, de asemenea, medicamente numite inhibitori ai xantinei oxidazei (care reduc cantitatea de acid uric pe care organismul tău o produce) și uneori le combină cu medicamente numite uricosurice care îmbunătățesc capacitatea rinichilor de a elimina acidul uric din organism.
Persoanele cu gută sunt, de asemenea, sfătuite să limiteze alimentele care promovează niveluri ridicate de acid uric, inclusiv carne roșie, alcool și fructe de mare. Totuși, schimbările dietetice singure nu sunt suficiente.
Sursa originală: Creaky Joints – Gout vs. Rheumatoid Arthritis: What’s the Difference?