Controlul nașterii este primul pas important pe care trebuie să-l facă femeia pentru a atinge țelul său de a fi liberă. Este primul pas pe care ea trebuie să-l facă pentru a fi egală bărbatului. Este primul pas pe care trebuie să-l facă amândoi către emanciparea umană.
Margaret Sanger
Secolul al XX-lea a fost martorul unor progrese uriașe în dezvoltarea umanității, printre care s-a numărat și una dintre cele mai revoluționare inovații: contraceptivele orale.
Opțiuni limitate și ineficiente înainte de anii ’80
Până în anii 1980, majoritatea femeilor aveau opțiuni extrem de limitate și ineficiente când venea vorba de contraceptive. Multe se bazau pe metode riscante, precum prelungirea perioadei de alăptare după sarcină sau metoda conștientizării fertilității, care implică evitarea contactului sexual în anumite perioade ale lunii sau monitorizarea mucusului cervical și a temperaturii corporale.
Alte metode – cum ar fi prezervativele sau coitus interruptus (cunoscut și sub numele de „retragere”) – ofereau femeilor puțin control, dar pilula contraceptivă le-a permis să aleagă liber să nu rămână însărcinate.
Puterea pilulei contraceptive
Contracepția hormonală constă în administrarea externă de hormoni sexuali – estrogeni și progestogeni – care împiedică o femeie să rămână însărcinată. Ei acționează în mai multe moduri diferite:
- Prin îngroșarea mucusului care căptușește colul uterin, ceea ce blochează trecerea spermatozoizilor.
- Prin încetinirea dezvoltării mucusului uterin (endometrului), lucru care împiedică implantarea unui ovul fertilizat.
- Prin blocarea producției de hormoni hipofizari (gonadotropine), ceea ce previne ovulația.
Mecanismele hormonale ale contracepției
Această formă de contracepție este reversibilă și poate lua forma pilulelor, dar și a plasturilor cutanati, inelelor vaginale, implanturilor contraceptive sau injecțiilor. Deși aceste formate alternative sunt la fel de eficiente, ele variază în ceea ce privește disconfortul sau efectele secundare. De asemenea, ele necesită proceduri medicale pentru a începe sau a opri utilizarea lor, în timp ce contraceptivele orale nu. În orice caz, nu putem uita că, spre deosebire de metodele de barieră cum ar fi prezervativele, contraceptivele hormonale nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Eficacitate de peste 99%
Sute de milioane de femei au luat pilula în ultimele șase decenii. Se poate argumenta că efectele – atât bune, cât și rele – ale puținor medicamente au fost studiate mai mult, iar astăzi știm că beneficiile depășesc cu mult riscurile.
Când sunt utilizate corect, contraceptivele orale combinate (care conțin atât estrogeni, cât și progestogeni) au o rată de eșec (definită ca numărul de sarcini nedorite la 100 de femei într-o perioadă de un an) de mai puțin de 1% – similară cu cea a dispozitivelor intrauterine (DIU) și a progestogenelor injectabile. Această eficacitate este depășită doar de sterilizarea chirurgicală (histerectomie sau vasectomie), iar cea mai comună cauză de eșec este omiterea uneia sau mai multor doze în timpul unui ciclu.
Ce trebuie să aveți în vedere înainte de a începe să luați pilula
În general, majoritatea femeilor pot folosi contraceptive hormonale. Singurele excepții sunt cele cu hipertensiune arterială, boli coronariene sau cerebrovasculare, sau care suferă de anumite tipuri de migrene.
Pilula ar trebui, de asemenea, evitată de femeile care au avut cancer de sân și de cele care au anumiți factori de risc – cum ar fi obezitatea – asociată cu dezvoltarea cheagurilor de sânge, cunoscute și sub numele de „tromboză”.
Deși s-a documentat de ani de zile că contraceptivele orale pot reduce nivelurile de vitamine sau acid folic, acest efect nu pare să fie semnificativ la utilizatorii cu nutriție sănătoasă. Suplimentele de acid folic ar fi necesare pentru femeile care doresc să rămână însărcinate pentru a asigura dezvoltarea neurologică corectă a embrionului.
Dacă contraceptivele orale sunt luate împreună cu alte medicamente, poate cauza interacțiuni care fie cresc, fie scad efectele acestor medicamente. În acest caz, cel mai bun lucru este să consultați un medic înainte de a începe să luați pilula contraceptivă. În plus, eficacitatea contraceptivelor orale poate fi compromisă la pacienții care urmează anumite tratamente: rifampicina (un antibiotic anti tuberculoză), precum și o serie de medicamente antiepileptice sunt cunoscute pentru a scădea nivelurile de contraceptive și pot împiedica funcționarea corectă a acestora. Deși s-a scris mult despre interacțiunile cu alte antibiotice, acest lucru nu a fost confirmat.
Riscurile și efectele secundare ale contraceptivelor orale
În ceea ce privește efectele secundare, oamenii pot experimenta anumite simptome în primele luni de utilizare, care pot varia în funcție de estrogenii sau progestogenii administrați.
Greața, durerea de sâni, creșterea părului, sângerările neregulate, iritabilitatea, scăderea libidoului, balonarea abdominală și creșterea în greutate sunt comune, dar aceste efecte pot varia în funcție de formatul administrat și, de obicei, se îmbunătățesc în timp sau cu o schimbare a dozei sau a tipului de pilulă administrată. Totuși, în unele cazuri, aceste efecte secundare pot însemna că tratamentul trebuie întrerupt.
Pe lângă aceste posibile disconforturi, principalele riscuri ale administrării pilulei sunt legate de condițiile cardiovasculare și de probabilitatea dezvoltării anumitor tipuri de tumori. Femeile care iau contraceptive hormonale sunt de 3-4 ori mai predispuse să dezvolte tromboembolism venos (cheaguri de sânge) decât femeile care nu le iau. Deși acest lucru sună alarmant, riscul este de fapt destul de scăzut în cifre absolute – este aproximativ jumătate din riscul de tromboză venoasă în timpul sarcinii.
În consecință, contraceptivele hormonale nu ar fi recomandate după vârsta de 35 de ani pentru femeile care fumează, sunt obeze sau au un istoric familial de boli cardiovasculare. Contraceptivele orale combinate cu doze mici de estrogen sunt mai puțin susceptibile să provoace probleme cardiovasculare și ar putea fi considerate sigure până la vârsta de 45 de ani sau mai mult. Pilulele care includ progestogeni noi par a fi asociate cu un risc crescut de tromboză venoasă. Aceste medicamente au fost, de asemenea, legate de unele tipuri de cancer. Deși datele variază între studii, șansele de a dezvolta cancer de sân sunt cu 20-40% mai mari în timpul tratamentului, dar par să se normalizeze după întreruperea tratamentului.
Există, de asemenea, o șansă crescută (până la de patru ori mai mare) de a dezvolta tumori hepatice și, la femeile care au testat pozitiv pentru virusul papiloma uman (HPV), există o șansă crescută de a dezvolta cancer cervical.
Beneficiile pilulei contraceptive
Există și părți bune în administrarea pilulei – printre alte beneficii, contraceptivele hormonale au fost asociate cu un risc redus de cancer ovarian și endometrial. Ele reglează, de asemenea, durata ciclurilor menstruale și scad simptomele premenstruale, ameliorează durerea menstruală.
Sursa originală a articolului aici.