„Îmi doresc să fim un pol al medicinei de urgență. Ne apropiem de performanța europeană”. Interviu cu Alexandru Oros, manager Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Cu o cifra record de 350 de pacienți pe zi în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Baia Mare, orașul se află de șase ani și pe harta națională a evenimentelor prin organizarea Conferinței de Medicină de Urgență Mara Emergency Med.

Alexandru Oros, managerul Spitalulului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a vorbit pentru ziarmedical.ro despre ce înseamnă acest eveniment în contextul actual al medicinei de urgență și cât de bine sunt pregătiți medicii din secțiile UPU.

„Suntem la a șasea ediție a acestui eveniment și este o mare reușită. Suntem mulțumiți de partea de organizare și, mai ales, de faptul că au răspuns invitației noastre cei mai mari specialiști în medicină de urgență români și europeni. În acest moment putem spune că Baia Mare este punctul zero al medicinei de urgență”, a precizat Oros.

Prea puțini specialiști în medicină de urgență

- Articolul continua mai jos-

Alexandru Oros spune că România se confruntă cu un deficit de doctori pe partea de medicină de urgență.

„Este o chestiune care ține mult de alegerea medicilor și mă refer aici la cei care aleg să facă specialitatea sau nu. Din păcate, este un deficit în țară românească pentru că mulți nu mai aleg medicina de urgență. Atunci sunt multe spitale, de regulă, spitalele municipale și mici, orășenești, care au o reală problemă, nu-și pot acoperi gărzile, însă în spitalele mai mari, județene, de urgențe sau clinice nu există această problemă. Problema, zic eu, ține puțin și de legislație și de felul în care organizăm aceste lucruri la nivel național”, a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Record de prezentări la UPU Baia Mare

„Am închis anul 2023 cu o medie de 350 de prezentări în 24 de ore, care este deja o cifra record, am făcut față, nu sunt probleme din acest punct de vedere. Da, am fost suprasolicitați, însă va pot spune că colectivul medical din UPU este bine organizat, sunt oameni de prima specialitate și specializare, profesioniști, și nu îmi fac niciun fel de probleme. De altfel, țin foarte aproape de Unitatea de Primiri Urgențe pentru că este interfața spitalului și mă interesează atât să reducem timpii de așteptare, să avem performanță și mai ales promptitudine în a rezolva cazurile de acolo”, a mai declarat Oros.

Baia Mare, pol al medicinei de urgență

„Îmi doresc să fie o etapă intermediară în sensul în care să avem o ediție a șaptea, o ediție a opta. Îmi doresc să fim un pol al medicinei de urgență în Baia Mare. Iată că suntem, totuși, pe harta conferințelor naționale în medicină de urgență, îmi doresc să rămânem acolo, că atare, să avem continuitate. Este iarăși o meteahnă și o problema, în general, continuitatea lucrurilor bune și pozitive. Îmi doresc astăzi, mâine, să performăm, să performăm și să învățăm unii de la alții. Până la urmă iici s-a întâmplat și o imixtiune a cunoșțințelor europene cu cele românești. Este foarte important să evoluăm din acest punct de vedere și să ne perfecționăm”, este de părere managerul celui mai mare spital din Maramureș.

- Articolul continua mai jos-

„Școală românescă ține pasul cu școală europeană”

„Școală românescă ține pasul cu școală europeană, din punctul meu de vedere. Ne apropiem și de performanța europeană în ceea ce înseamnă partea de aparatură medicală performantă, investiții. Noi că spital județean de urgență ținem pasul cu toate noutățile europene, atât din schimbul de informații cu spitalele europene, cât și dezvoltarea prin aducere de aparatură de ultima performanță”, a conchis Oros.

Conferința pluridisciplinară de medicină de urgență „MaraEmergencyMed” s-a desfășurat între 17 și 20 ianuarie. Evenimentul a avut loc sub coordonarea științifică a prof. dr. Diana Cimpoeșu, UMF ”Grigore T. Popa”, medic-șef UPU-SMURD Iași. Pe parcursul celor trei zile, în cadrul sesiunilor de prezentări, lectorii și invitații din UK, Irlanda, Portugalia, Republica Moldova și România au împărtășit experiența lor și au adus contribuții valoroase la discuțiile științifice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari