Medicii sunt atacați din toate părțile, dar în medicina de urgență nu există perfecțiune, susține medicul Adela Golea, fosta șefă a Unității de Primiri Urgențe (UPU) Cluj. Aceasta mai spune că spitalele din România se confruntă cu o lipsă acută de personal.
România se află în topul țărilor europene în medicina de urgență în ceea ce privește dotarea Unităților de Primiri Urgențe, dar marea problemă este resursa umană, spune conf. dr. Adela Golea, medic în medicina de urgență și fosta șefă a Unității de Primiri Urgențe (UPU) Cluj.
„Suntem un pic de top cu medicina de urgență comparativ cu alte țări din Europa pentru că sunt țări care nici măcar nu au specialitatea sau numai partea de pre-spitalul medicinei de urgență, iar în România, în ultimii 30 de ani, această ramură s-a dezvoltat destul de mult. Minusul cel mai mare în medicină de urgență din România este partea de resurse umane pentru că plusul, la antipozi, este dotarea. Partea de training, partea de formare de oameni, de atragere în sistem, nu numai pe medicină de urgență, pe toate specialitățile critice, și pe terapie și pe chirurgii mari sau chirurgii specifice, este încă deficitară. Motivația este din punct de vedere a responsabilității și, între ghilimele, a învățării pe toată durata vieții. Nu poți să zici niciodată că știi toate cazurile care vor intra pentru că totdeauna apare ceva ce nu ai văzut niciodată”, a declarat Golea pentru ziarmedical.ro.
Adela Golea mai spune că medicii din România nu se bucură de susținere pentru că „toată lumea atacă și vrea perfecțiune”, ori specialitățile critice „nu au această perfecțiune”.
„Și susținerea, din păcate este o mică problemă acum în sistem pentru că toată lumea atacă, ori toată lumea vrea perfecțiune și specialitățile critice nu au această perfecțiune. Pentru că ceea ce nu ai văzut niciodată vei face un funcție de experiență și poate nu va fi perfect. Dar, neînțelegând această curbă de învățare și faptul că fără ea nu poți avea specialiști, iar la cele critice această curbă merge spre 10 ani, poți să ai intr-un an un specialist foarte bun, dar care să nu managerieze de la început în primul an de specialitate toate problemele, dar peste 5, 10 ani, el va fi cel care va susține sistemul și va formă alte persoane. Și atunci trebuie să înțelegem această formare și ea să fie progresivă. Pentru că noi avem din loc în loc gapuri (decalaj – n.r), adică sunt generații care au făcut, generații unde n-am mai avut rezidenți și acestea se vor resimți peste câțiva ani pentru că atunci unii vor ieși la pensie și nu vor avea ce aduce în loc, vor veni tinerii, dar dacă ai numai tineri în sistem nu ai ce să formezi. Întotdeauna, în spatele tinerilor trebuie să fie cineva cu experiență și atunci fiecare își aduce aportul. Unul are forță fizică, unul are forță intelectuală. În principiu, Clujul stă bine la acest capitol, dar mai avem și noi gapuri, nu e nicăieri perfect, să știți, nici Bucureștiul nu-i perfect”, mai spune Adela Golea, care, în prezent, profesează în mediul privat.
Conf. dr. Adela Golea a susținut, vineri, o prelegere „Ghid vs. protocol de sepsis. Echipa de sepsis” în cadrul conferinței de medicină de urgență „MaraEmergencyMed”, desfășurată la Baia Mare.
„Aceste conferințe sunt foarte importante nu doar în contextul actual. De ce? Pentru că aceste conferințe generează idei, realizează parteneriate până la urmă, și sunt, în acest sens, o sursă pentru dezvoltarea asistenței medicale”, a mai spus conferențiarul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj.