Tensiunea la tineri: Navigând printre cauzele și soluțiile hipertensiunii arteriale în viața modernă

Dr. Gianina Poalelungi este medic rezident în cardiologie și a fost de acord să ne ofere un interviu despre hipertensiunea arterială întâlnită în cazul tinerilor. Aceasta ne-a vorbit despre principalele cauze ale afecțiunii, stilul de viață ca factor determinant, precum și despre educarea populației cu privire la existența riscurilor.

În primul rând, când a început pasiunea dvs pentru medicină și cum ați ales specialitatea din prezent?

Pasiunea pentru medicină a început încă din liceu, dar pot spune că mi-a fost influențată de valorile și credințele familiei mele. Cardiologia a reprezentat o adevărată provocare pentru mine, motiv pentru care am și ales să fac această specializare. Poate că cel mai important lucru pe care l-am învățat despre inima nu face parte din cunoștințele medicale pe care le-am dobândit de-a lungul celor 4 ani în cadrul formării mele profesionale, ci unul de ordin metaforic. Așadar, vă răspund la această întrebare cu unul dintre citatele mele preferate din „Micul print”: „Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii.”

Care sunt principalele cauze ale hipertensiunii arteriale la tineri în ziua de azi?

- Articolul continua mai jos-

Hipertensiunea este, de departe, cea mai des întâlnită afecțiune cardiologică, aceasta reprezintă creșterea valorilor tensionale peste valorile de 140/90 mmHg. Deși am avea tendința să credem că este diagnosticată la adulți sau la vârstnici, se întâlnesc destul de frecvent și tineri cu această afecțiune. 

Se estimează că unul din trei tineri între 35 și 45 de ani suferă de hipertensiune arterială.

Principalele patologii care ridică problema hipertensiunii arteriale sunt cele de natură cardiovasculară, afecțiunile renale precum stenoza de arteră renala, afecțiunile endocrinologice (feocromocitom, hipotiroidism/hipertiroidism, sindromul Cushing), sindromul metabolic, dar și stilul de viață. O altă patologie care mi se pare foarte frecvent întâlnită este sindromul de apnee în somn. Se întâlnește la persoanele obeze, în special, dar și la persoane care asociază patologii în sfera ORL. 

Cum pot influența factorii de mediu, precum stresul și alimentația, sănătatea cardiovasculară a tinerilor?

Un stil de viață foarte dinamic, cu stres și multă muncă, poate să ducă la valori crescute ale tensiunii arteriale. 

Eliminarea factorilor de risc cardiovasculari ajută atât la evitarea apariției hipertensiunii arteriale, cât și la un mai bun control al valorilor ei la pacienții deja diagnosticați.

- Articolul continua mai jos-

Cea mai importantă schimbare este renunțarea la fumat, acest lucru contribuind la scăderea riscului de infarct, accident vascular cerebral sau neoplazii.

Un alt  factor important este alimentația sănătoasă. Nu există un regim minune, ci doar alimente care trebuie evitate (sarea, grăsimile animale, dulciurile) și alimente care trebuie consumate din belșug (fructele, legumele, cerealele integrale). 

Aceste schimbări ne ajută să combatem și ceilalți factori de risc: obezitatea și stresul. Plimbările cât mai lungi pe jos sau cu bicicleta, alergări, dans sau înot de asemenea sunt recomandate și ne protejează vasele de sânge. 

Schimbările necesare pot părea dificile, dar nimic nu este prea greu atunci când țelul final este atât de important: o viață sănătoasă, fără hipertensiune și fără boli cardiovasculare!

Cum se stabilește diagnosticul de hipertensiune arterială în rândul tinerilor?

Diagnosticarea HTA în rândul tinerilor este reprezentată de măsurătoarea tensiunii arteriale în mod repetat. 

Dacă există suspiciunea „tensiunii de halat alb”, emoțională, des întâlnită la contactul cu medicul,  atunci putem aprofunda examinarea pentru a fi siguri de acest diagnostic  prin monitorizarea a tensiunii arteriale într-o perioada de 24 de ore. 

Este un dispozitiv special, numit holter de tensiune, care stabilește clar dacă este o problemă în valorile tensionale. Dacă se confirmă diagnosticul atunci putem mergem mai departe cu investigațiile pentru a depista și cauza acesteia.

-Articolul continua mai jos-

Cum spuneam, pentru că sunt pacienți tineri, trebuie să colaborăm  și cu alte specialități medicale, în special pe parte endocrinologică și nefrologică.

 Pe parte endocrinologică, sunt anumite disfuncții și nu mă refer doar la tiroidă, care este cea mai frecventă afecțiune, fie că funcționează în exces, fie că este mai leneșă, cum zic pacienții. Mai sunt și alte glande răspunzătoare de creșteri presionale, cum sunt glandele suprarenale. 

Din punct de vedere al patologiei renale, în colaborare cu un medic nefrolog, acesta poate să stabilească dacă este vorba de o afectare renală, pentru că majoritatea afectărilor renale pot să se asocieze și cu o hipertensiune arterială.

Din punct de vedere al suspiciunii de sindrom de  apnee în somn, este o altă investigație efectuată de către medicul pneumolog. Se face un test de somnologie, un studiu de polisomnografie unde este pus clar diagnosticul. 

Este important de diagnosticat pentru că se asociază, de multe ori, cu tulburări de ritm (cel mai frecvent fibrilația atriala), care predispun foarte frecvent la apariția accidentelor vasculare cerebrale. Aceșți pacienți se încadrează într-un risc cardiovascular foarte mare.

Cât de multă deschidere considerați că au tinerii pentru a înțelege faptul că și ei pot dezvolta astfel de afecțiuni, în ciuda vârstei?

În rândul tinerilor e mult mai dificil că aceștia să accepte un diagnostic și nu mă refer strict în sfera cardio-vasculară. E necesară o bună comunicare medic-pacient, complianță buna, înțelegere și conștientizarea complicațiilor pe care aceasta boala le poate avea.

Există anumite semne sau simptome pe care tinerii ar trebui să le recunoască pentru a identifica hipertensiunea arterială la început?

Simptomele apar de cele mai multe ori când valorile tensiunii sunt foarte mari (de obicei peste 200 mm Hg) sau boala este deja avansată.

Simptomele cele mai frecvente pe care le resimt pacienții sunt că și în cazul hipertensiunii primare: vertij, cefalee, oboseală, insomnii, un somn neodihnitor. 

Cum poate un stil de viață sănătos contribui la menținerea unei tensiuni arteriale normale?

Schimbările privind stilul de viață sunt esențiale în managementul hipertensiunii arteriale. 

Uneori controlul greutății, eliminarea fumatului, a excesului de alcool, a consumului de sare excesiv și efectuarea exercițiului fizic moderat, aproximativ 30 de minute de activitate fizica pe zi pot fi suficiente pentru a menține valorile hipertensiunii arteriale în limite normale. 

Cum este abordat managementul hipertensiunii arteriale la tineri în comparație cu populația mai în vârstă?

Managementul HTA la tineri este similar cu populatia mai în vârstă, cu mențiunea faptului că la pacientul tânăr trebuie insistat pentru identificarea unui cauze secundare și tratarea acesteia, contribuind astfel la controlul optim al valorilor tensionale.

Ce rol joacă medicamentele versus modificările stilului de viață în tratarea hipertensiunii arteriale la tineri?

În general din experiența mea practică, modificarea stilului de viață în rândul tinerilor este greu de realizat, și cel mai frecvent măsurile nefarmacologice nu sunt de ajuns pentru controlul TA. Există la ora actuală multe medicamente indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale, alegerea schemei terapeutice este însă de competența medicului specialist. Este necesar un control medical periodic pentru verificarea eficienței tratamentului și eventual, adaptarea acestuia ca doze sau asocieri terapeutice.

Cum poate educația în domeniul sănătății să contribuie la conștientizarea și prevenirea hipertensiunii arteriale în rândul tinerilor?

Populația tânără trebuie să conștientizeze nevoia de măsurare a tensiunii arteriale. 

Trebuie știut faptul că orice persoană are risc potențial de hipertensiune arterială deoarece este o boală foarte prevalentă și care apare din păcate la vârste din ce în ce mai tinere. 

Societatea Română de Cardiologie desfășoară o campanie de informare a populației cu privire la nevoia de măsurare a tensiunii arteriale, „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială pentru că așa spun eu”, prin care încearcă să atragă populația tânără și să conștientizeze că și ei, tineri, pot fi hipertensivi necunoscuți.

Care este mesajul cheie pe care ați dori să-l transmiteți tinerilor cu privire la menținerea sănătății cardiovasculare?

Prevenția cardio-vasculară  înseamnă civilizație.

Cardiologia preventivă este cea mai simplă şi mai modernă cale de a reduce riscul major al complicațiilor cardio-vasculare. Stilul de viață sănătos, cu eliminarea tuturor factorilor nocivi și implementarea celor benefici stau la baza unei inimi sănătoase. 

Citește acum și Interviu Prof. Dr. Diana Cimpoeșu: „Când un om are șanse și îi dau tot ce știu eu mai bine, îl pot ajuta să trăiască”

Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari