Interviu dr. Maria Mureșan: „M-a inspirat puterea medicilor de a ajuta pacienții”

Dr. Maria Mureșan este medic rezident în cardiologie, aflându-se la finalul primului an de activitate și ne-a oferit un interviu personal, în care ne-a relatat motivațiile ce au stat în spatele deciziei de a urma o carieră medicală. Aceasta ne-a mărturisit faptul că specialitatea aleasă este una dintre cele mai dificile, punând accent pe importanța unui colectiv unit și pe necesitatea separării vieții personale de cea profesională.

Pentru început, ce anume v-a inspirat să urmați o carieră în medicină și care au fost primii pași spre acest domeniu de activitate?

M-a inspirat puterea medicilor de a ajuta pacienții, de a înțelege fiecare problemă în parte, de a face recomandările potrivite și, mai presus de toate, de a salva vieți omenești.

Mi-am dorit la finalizarea școlii generale să urmez un profil de științe ale naturii, unde am aprofundat anatomia și chimia, iar la finalul clasei a XI-a am știut că acesta este drumul cel mai potrivit pentru mine din punct de vedere profesional. Am urmat facultatea de medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, iar acum mă consider privilegiată că am șansa de a-mi urma visul.

- Articolul continua mai jos-

Cine v-a susținut și motivat în tot acest parcurs?

Întotdeauna am simțit susținere deplină din partea familiei, prietenilor și celorlalte persoane apropiate. De asemenea, ca și ceilalți foști colegi de facultate, am primit sprijin din partea profesorilor și medicilor cu care, spre norocul nostru, am interacționat, pentru a deveni buni profesioniști.

Ce anume v-a determinat să alegeți cardiologia ca specialitate și cât de dificilă vi se pare această ramură, până în prezent?

În anul 3 de facultate am avut primul contact cu patologia cardiovasculară la stagiile de semiologie medicală. 

Dr. Maria Mureșan: Atunci a fost „dragoste la prima vedere”, iar cardiologia a rămas favorita mea până la finalizarea facultății. 

Astfel, după susținerea examenului de rezidențiat, știam că această specialitate este cea mai bună opțiune pentru mine.

- Articolul continua mai jos-

În ceea ce privește dificultatea, consider până în acest moment că este una dintre cele mai dificile specialități, inima fiind un organ atât de fragil și totuși cel mai solicitat. De asemenea, nu este o specialitate în care evoluția patologiei este întotdeauna previzibilă, fiind în mare parte influențată de vârsta și patologiile asociate pacientului, acesta fiind privit în ansamblu.

Ce provocări ați întâlnit în primul an de rezidențiat în cardiologie și cum le-ați depășit?

Provocarea cea mai mare din primele luni de rezidențiat a fost faptul că am fost nevoită să mă obișnuiesc cu informația detaliată specifică specialității pe care am ales-o, cu mediul de lucru din spital și cu ritmul alert în care este nevoie să lucrez, cu decizii și activități urgente. De asemenea, consider că un aspect important în formarea inițială o constituie gărzile și interacțiunea cu pacienții, care te determină ca tânăr medic să îți asumi responsabilitatea că sănătatea lor este pe mâini bune. 

Totuși, până acum am avut ocazia de a lucra într-un colectiv minunat, care îmi oferă sprijinul, încrederea și îndrumarea de care am nevoie, iar eu am speranța că viitorul îmi va oferi alături oameni cu care voi putea colabora într-un mod eficient și plăcut.

Cum v-a ajutat formarea dvs. academică și practică de până acum să vă simțiți pregătită pentru această specialitate?

Formarea academică și-a pus amprenta asupra evoluției mele profesionale până în acest moment. De la participarea la stagii, cursuri și până la susținerea examenelor din fiecare sesiune, am învățat să urmez cu seriozitate fiecare etapă și să fiu atentă la toate detaliile care intervin. 

-Articolul continua mai jos-

Dr. Maria Mureșan: Stagiile practice au pus baza importanței interacțiunii cu pacientul și dezvoltării capacității de a gândi în mod aplicat și eficient.

Cum vedeți relația dvs. cu pacienții în cardiologie și cum gestionați comunicarea și relația cu aceștia?

Pacienții își pun toată speranța în medicul care îl tratează. Empatia este de foarte multe ori cheia succesului spre dobândirea încrederii din partea pacientului, uneori chiar și un simplu zâmbet poate fi „cel mai bun medicament” pentru psihicul său. 

Comunicarea trebuie să fie adaptată în funcție de personalitatea și problemele pacientului, acesta având dreptul la o bună informare, comunicare, înțelegere și empatie din partea medicului.

Care sunt obiectivele sau planurile dvs. profesionale pe termen lung în ceea ce privește cariera dvs.?

Îmi doresc să evoluez cât mai mult în continuarea pregătirii în cardiologie, atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, să acumulez cât mai multe abilități în anii de rezidențiat. Totodată, îmi doresc să extind aria de cunoaștere pentru a avea o abordare cât mai complexă a patologiilor pe care le-aș putea întâlni în practică. Îmi doresc ca toate acestea  să contribuie la dezvoltarea mea ca un bun profesionist al medicinei.

Cum gestionați echilibrul între viața personală și cea profesională?

De la început, am considerat foarte importantă delimitarea dintre viața personală și cea profesională. Pentru mine, familia va avea întotdeauna o importanță imensă și nu aș putea să pun viața profesională pe primul plan, în detrimentul familiei mele. Detașarea de „viața din spital” atunci când ajung acasă este foarte importantă atât pentru mine, cât și pentru cei apropiați.

Există anumite subdomenii sau domenii de cercetare în cardiologie care vă atrag și pe care vă doriți să le explorați în viitor?

Mi-ar plăcea să aprofundez ramura imagisticii cardiovasculare și cardio-oncologia. De asemenea, cardiologia pediatrică reprezintă pentru mine o ramură foarte interesantă. Voi încerca mereu să mă orientez către discipline provocatoare și inovatoare, pentru a evolua și a mă autodepăși.

Puteți împărtăși o poveste sau un moment din primul an de rezidențiat care v-a adus cea mai mare satisfacție sau a consolidat pasiunea dvs. pentru cardiologie?

dr. Maria Mureșan

Dr. Maria Mureșan: Fiecare caz în parte constituie o provocare, iar fiecare reușită aduce satisfacții pe măsură. 

Nu pot alege un moment anume, deoarece încerc ca fiecare situație practică cu care mă confrunt să fie atât un prilej de a învăța, cât și un prilej de bucurie în momentul în care un pacient merge acasă în stare ameliorată. De asemenea, recunoștința celor care s-au făcut bine reprezintă confirmarea muncii bune pe care medicul o realizează.

În încheiere, ce sfaturi ați oferi tinerilor care aspiră să devină medici și să urmeze o carieră în cardiologie, având în vedere experiența dvs. de până acum?

Le recomand să fie conștienți de importanța și responsabilitatea medicinei, să își urmeze chemarea, să aibă încredere deplină în forțele proprii, să fie serioși și să ia fiecare provocare treptat. Cardiologia este o specialitate foarte frumoasă, care aduce multe satisfacții. Le recomand studenților, dacă simt că doresc cu adevărat să urmeze această specialitate, să nu renunțe să aspire la a deveni medici cardiologi, indiferent de situațiile și locurile în care îi va conduce viața.

Citește acum și Interviu dr. Șcarăbnîi Tatiana: „A fi un medic bun este greu, dar foarte frumos”

Dacă ți-a plăcut interviul cu dr. Aliona Chiroșca, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari