Dr. Alexandra Catrinescu este unul dintre acei medici care vorbesc cu pasiune și dedicare despre meseria lor. Aceasta este medic rezident în obstetrică-ginecologie, iar în cadrul interviului de față am abordat provocările cu care se confruntă în meseria sa, importanța echipei multi-disciplinare, satisfacțiile pe care le-a trăit odată cu pacientele sale și bineînțeles, necesitatea unui echilibru sănătos dintre viața personală și cea profesională.
În primul rând, cum a început pasiunea dumneavoastră pentru medicină și care a fost momentul în care ați decis să vă îndreptați spre acest drum?
Totul a început în gimnaziu, în momentul în care diriginta mea de biologie m-a înscris la două proiecte foarte dragi mie, „Micii sanitari” și la un proiect în care de Crăciun duceam cadouri pacienților dintr-un spital de copii. Pot spune că nu a avut neapărată legătură cu plăcerea pentru o materie școlară, cât prin îndemnul doamnei dirigente. Astfel, în clasa a-8-a, mi-a chemat părinții la o ședință în care le-a povestit despre cele 2 proiecte, cât de mult m-am implicat și că din punctul ei de vedere am o empatie pentru oameni și o doză de entuziasm care s-ar potrivi în acest domeniu.
Astfel, am ajuns la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași, în clasa de științe ale naturii. Cu cât mă apropiam de momentul admiterii știam că medicina este pentru mine și nu mă vedeam făcând altceva.
Până în clasa a-12 a, parcursul meu personal spre UMf era unul natural, firesc, fără incertitudini sau planuri secundare. Odată cu introducerea Fizicii/Chimiei ca materie suplimentară pentru admitere a venit și un val de frică și nehotărâre.
Astfel ca m-am înscris și la examenul de admitere de la facultatea de Drept, ca plan B. Admiterea pentru UMf era cu o zi înainte de cea de la Drept. Surpriza face că în acea zi mi-am pierdut dovada înscrierii la Drept și nu am mai dat examenul, astfel că am rămas la o singură opțiune.
Dr. Alexandra Catrinescu: Gândindu-mă retrospectiv, pot spune sincer că medicina „m-a ales” atunci și mai târziu s-a dovedit că mi se potrivește mănușă.
Cum ați decis să vă specializați în obstetrică-ginecologie? Ce anume v-a atras la această ramură?
În timpul facultății auzeam constant de la colegii mei cum știu ce vor să facă pe viitor, cum au simțit ce li s-ar potrivi. La mine nu a fost cazul până în anul 6 de facultate.
Jonglam cu diverse opțiuni, dar fără a simți clar că este acel „ceva” pentru mine. Am ajuns în ultimul an și eram setată pe ideea de gastroenterologie, 90% datorită doamnei dr. cu care am făcut stagiul și m-a făcut să îmi placă acea ramură.
Ajungând la primul stagiu de obstetrică nu pot spune că m-a atras foarte tare din prima secundă. Era ceva nou, patologie interesantă, stagii la patul pacientului (ceva ce a lipsit în perioada pandemiei), dar doar atât. Am făcut stagiul cu o doamnă doctor căreia îi datorez o mare parte din alegerea mea la rezidentiat.
Cu toate că era destul de dură și cu așteptări mari de la noi, am rămas cu o bază bine pusă în patologia obstetricală și ginecologică. În săptămâna a-3-a din primul semestru, eram la stagiu doar eu și doamna dr., astfel că m-a luat pe secție la diverse consulturi și apoi într-o cezariană.
Îmi amintesc vivid cum aceea a fost ziua când am simțit pentru prima data că aici este locul meu, asta trebuie să fac, nu există nicio altă opțiune.
Dr. Alexandra Catrinescu: M-am îndrăgostit de tot ce înseamnă obstetrică-ginecologie atunci, pe loc.
Este (cred) singura specialitate unde ai paciente sănătoase, femei care vin fără nicio patologie la monitorizarea sarcinii și pentru naștere. Mi s-a părut si încă mi se pare incredbil să ai pacienți complet sănătoși. Apoi, chiar dacă vin cu diverse patologii, mai ales în sfera ginecologică, majoritatea cazurilor sunt vindecabile, pacientele vin cu simptome alarmante și pleacă sănătoase și foarte important pentru mine, fericite.
Dr. Alexandra Catrinescu: Să văd cu ochii mei și să fac parte dintr-o echipă care face un bine constant reprezintă cea mai mare mulțumire pe care o pot avea.
Oricât de greu este, oricâte mici frustrări aduni în timpul rezidențiatului, în momentul în care o pacientă pleacă, îți spune ca este bine și vezi cum i s-a schimbat starea complet în doar câteva zile. simți ca totul a meritat în final.
Cum v-ați adaptat la ritmul și provocările acestei specializări, care implică adesea situații critice și imprevizibile?
Pot spune că încă mă adaptez la un stil de viață complet diferit față de ce am trăit până acum. În prima săptămână de rezidențiat îmi amintesc cum nu înțelegeam spitalul, nu înțelegeam cum se desfășoară lucrurile, nimic.
Datorez toată dezvoltarea mea anul acesta îndrumătoarei mele și colegelor mele de echipă, fără de care nu cred că aș fi reușit să mă adaptez.
Au reprezentat un adevărat model de cum îmi doresc să fiu „când o să ajung mare” și sper ca în viitor să ajut la rândul meu alți rezidenți.
După 6 ani de facultate în care singura grijă este să te trezești să ajungi la curs și să iei o notă bună la examen, responsabilitatea pe care am simțit-o de la început a fost un șoc pentru mine.
Chiar să ai grija de o pacientă, să știi să ii răspunzi la întrebări, să ai empatia necesară și fii alături de ea mi se pare cu adevărat o provocare pentru cineva care acum an era doar un alt student, fără responsabilități atât de reale. Am avut și încă am multe momente de incertitudine și frică, mai ales în timpul gărzilor. Aceasta a fost cea mai mare schimbare, gărzile de 24 de ore.
Până anul acesta nu cred că am apreciat ce înseamnă să dormi liniștit în patul tău. Spitalul clinic „Cuza Voda” Iasi este o maternitate de grad 3, adică toate urgențele cu cel mai înalt grad de dificultate din regiunea de nord-est a Moldovei ajung aici. Este o responsabilitate enormă pentru echipele de gardă.
Toți rezidenții ajung foarte bine pregătiți și gata sa învețe generațiile care urmează, lucru pe care eu l-am văzut și simțit de când am intrat aici.
Dr. Alexandra Catrinescu: Cu toate că stresul poate ajunge la cote maxime, faptul ca nu ești singur și oamenii chiar sunt acolo să te ajute contează enorm într-o specialitate de genul acesta.
Cum arată o zi din activitatea dumneavoastră și care sunt cele mai mari mulțumiri ale meseriei?
Mereu mi s-a părut interesant când ascultam câte un podcast despre diferite specialități și auzeam cum arată o zi din viața unui rezident. Fiind o specialitate chirurgicală, punctul culminant îl reprezintă intervențiile din ziua respectivă.
În cadrul echipei din care fac parte ziua începe în jurul orei 7 când ajung la spital pacientele pentru internare. Apoi urmează raportul de gardă în care se discută tot ce s-a întâmplat în ultimele 24 ore, cazurile mai deosebite și ce intervenții chirurgicale s-au efectuat.
După terminarea raportului mergem la pacientele care se află în perioada postoperatorie. În jurul orei 8 începe programul operator din ziua respectivă. Intervențiile sunt foarte variate, de la cezariene la operații complexe de promontofixație sau histerectomie cu limfadenectomie, operații minim invazive laparoscopice, histeroscopice, rezectoscopice etc.
Fiind un spectru atât de mare de patologii, cred că fiecare își poate găsi ceva pe care să se concentreze pe viitor. Urmează vizita cu toți medicii de pe sectoare, apoi încep consultațiile, ecografiile și tot ce ține de partea clinică a obstetricii și ginecologiei.
De obicei după ora prânzului ajungem la pacientele internate în ziua respectivă pentru anamneză și examen clinic, pentru a le răspunde la întrebări și pentru a ne face o idee de asamblu asupra cazului.
Urmează încă o vizită în ATI pentru a revedea pacientele operate în ziua respectivă. Deși, ca în orice altă specialitate, birocrația ocupă mult timp, partea practică atât de vastă face diferența.
Eu fiind genul de persoană mereu activă, energică, am căutat ceva care să se potrivească cu stilul meu de viață, ceva unde să văd un rezultat rapid, unde munca să dea roade în scurt timp.
Cum contribuiți la educația pacientelor dumneavoastră în ceea ce privește sănătatea ginecologică?
Deși în trecut consultația ginecologică era un subiect tabu, am observat că tendințele s-au schimbat în ultimul timp. Se pune un accent din ce în ce mai mare pe sănătatea ginecologică, pacientele vin mai deschise spre noi, se țin de tratamente și de controalele regulate.
Din păcate, încă există cazuri pe care nu ar trebui să le mai vedem, cum ar fi cancerul de col uterin în stadiu terminal sau sarcini la fete de 12-13 ani, dar interesul din partea pacientelor care vin în gărzi cu diverse probleme și întrebări îți dă o mică speranță pentru un viitor cu mai multă prevenție și mai puțină frică și rușine față de această specialitate.
Cum lucrați în echipă cu alți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi asistentele medicale, chirurgii etc. pentru a oferi cea mai bună îngrijire pacientelor?
Nu există conceptul de medic fără asistente. Fiecare om care face parte din personalul medical reprezintă o parte vitală a oricărui spital. De multe ori mi s-a întâmplat ca doamnele asistente să mă salveze, fie cu un sfat, fie cu o vorbă bună și le sunt constant recunoscătoare. Pe lângă acestea, medicii neonatologi ocupă o parte egală în ceea ce privește munca și devotamentul ca și medicul obstetrician. În cazul unei paciente cu o patologie complexă este nevoie de atenția medicului chirurg generalist sau urolog pentru rezolvarea acesteia.
Dr. Alexandra Catrinescu: Astfel că, oricât de mici ne considerăm, facem parte dintr-o echipă care, la fel ca la un puzzle, are nevoie de fiecare piesă pentru a forma un întreg.
Acest sentiment mi-a fost inspirat de către îndrumătoarea mea încă din prima zi. Oricât de puțin făceam și oricât de de greu a fost progresul meu. îmi spunea mereu că este de apreciat și că orice gest ajută echipa să ajungă la un rezultat bun. Astfel, toate victoriile mele mici par războaie câștigate datorită dumneaei.
Cum vă desfășurați activitatea pentru a stabili o relație de încredere cu pacientele dvs. și cum gestionați situațiile în care acestea pot experimenta frică sau anxietate față de tratamentele sau procedurile impuse?
Oricâte părți bune are această specialitate, până la urmă niciun om nu vine la spital liniștit și cu inima împăcată. Am observat că primele interacțiuni pot schimba complet cursul relației tale cu pacienta.
Eu fiind o persoană foarte energică și deschisă,încerc mereu să creez o legătură cu fiecare persoană, să o ascult, să îi fiu alături, nu doar să îi pun câteva întrebări, mai ales când văd persoane speriate, dezorientate.
În special la noi, oamenii încă vin cu o doză de frică și rușine, cum de altfel mergeam și eu la controale. Acum văzând și cum este în cealaltă parte a mesei, înțeleg reținerea pacientelor și sper să reușesc să sparg această barieră. Ideea este să se simtă înțelese, ascultate pentru că oricât de puțin pare, contează enorm.
Dr. Alexandra Catrinescu: Cu cât încerc să le explic ce urmează să se întâmple și să le răspund la orice nelămurire, observ o deschidere și o încredere mai mare pentru noi.
Sper să continui în același mod și să contribui la o schimbare a perspectivei asupra medicului ginecolog.
Care este viziunea dvs. asupra prevenției și promovării sănătății în rândul femeilor și cum vedeți rolul medicului în acest context?
Rolul medicului este primordial în promovarea sănătății și prevenției în rândul femeilor. Acea barieră între medic și pacient poate duce la consecințe nefavorabile, întrucât pacienta nu se informează suficient și nu pune întrebări, iar noi ca medici credem că totul este bine. Eu încerc să mă pun mereu în locul pacientei și sa înțeleg faptul că nu a venit cu sufletul deschis la mine și că efortul pentru rezolvarea unui caz nu vine doar dintr-o parte, ci doar ca și echipă avem o șansă spre reușită și spre o consolidare a relației medic-pacient.
Cum vă mențineți echilibrul între viața profesională și cea personală?
Pentru mine a fost destul de ușor să mențin un echilibru între viața personală și profesională întrucât persoana de lângă mine este în același domeniu și mă înțelege 100%. Noi ne-am cunoscut încă din clasa a-12 a la ședințele de pregătire la biologie pentru admitere. Astfel pot spune că ne-am maturizat împreună, am trecut prin toată facultatea împreună și îi datorez totul pentru felul cum m-a susținut și ridicat constant.
Dr. Alexandra Catrinescu: Într-o astfel de carieră mi se pare vital să ai lângă tine un om care înțelege sistemul nostru medical, orele multe petrecute în spital, stresul la care suntem supuși și care la finalul zilei este cu adevărat acolo pentru tine.
Mereu mi-am spus că viața este grea și complicată de la sine, deci este datoria noastră să căutăm persoana cu care aceasta pare măcar 1% mai bună.
În încheiere, ce sfaturi aveți pentru tinerii care își doresc să urmeze o carieră medicală în această specializare?
Cu toate că se cunosc riscurile obstetricii, cred că merită de subliniat faptul că recunoștința sufletească de la final învinge tot.
După un travaliu lung și dureros, momentul când mama își întâlnește copilul este atât de special încât nu ai cuvinte. Sau în cazul unei paciente însărcinate care vine în urgență după ce nu își mai simte fătul și în momentul ecografiei aude bătăile inimii și plânsul se transformă instant în lacrimi de fericire, sunt doar câteva exemple pe care le-am întâlnit și m-au marcat din plin.
Deși vine la pachet cu toată oboseala, supărarea și greutățile, pentru acele momente am ales OBGYN și nu pot să spun decât că merită.
Atât timp cât la finalul zilei ai măcar un moment bun care te ajută să mergi mai departe, merită. Atât timp cât vezi cum pacienta începe să aibă încredere în tine și ajungi să ai o legatură cu aceasta, merită.
Atât timp cât poți să redai zâmbetul pe fața unei paciente, merită. Important este să rămâi pe linia de plutire și să îți amintești că există și momente bune, nu doar nopți nedormite și un volum de muncă uriaș.
Important este că pentru câteva persoane vei deveni doctorul preferat și omul în care poate au cea mai mare încredere. Vă rog sa va amintiți că dacă totul în viață ar fi ușor, nu ai mai simți că o trăiești cu adevărat. Baftă tuturor și sper să ne vedem în viitor pe holurile spitalului ca și colegi.
Citește acum și Interviu dr. Șcarăbnîi Tatiana: „A fi un medic bun este greu, dar foarte frumos”
Dacă ți-a plăcut interviul cu dr. Alexandra Catrinescu, descoperă AICI mai multe articole!
Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!i