Dr. Denisa Cosma este medic rezident în pneumologie și lucrează în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Aceasta a fost de acord să ne ofere un interviu în care am discutat despre motivațiile pentru care a ales această ramură, modul în care se desfășoară o zi din activitatea sa și principalele provocări cu care se confruntă un medic rezident cu această specialitate.
În primul rând, când v-ați dat seama că vă doriți să urmați o carieră medicală?
Am ales o carieră medicală fiind pasionată în liceu de științele exacte, în mod special biologia. La mometul respectiv am considerat că acest domeniu se potrivește cel mai bine personalității mele. Acum, în calitate de medic rezident, pot spune că am făcut alegerea corectă, medicina fiind un domeniu greu dar plin de satisfacție.
Ce anume v-a determinat să alegeți o specializare în pneumologie?
Până la finalul facultății nu aveam conturată cu exactitate specialitatea pe care voiam să o urmez. Ce știam cu siguranță era faptul că voiam o specialitate medicală care să permită și privatizarea. M-am hotărât să aleg pneumologia în perioada în care învățam pentru rezidențiat.
Patologiile pulmonare mi-au stârnit interesul, iar după ce m-am interesat în legătură cu această specialitate mi s-au definit niște idei clare. Este o specialitate care oferă mai multe oportunități de dezvoltare.
Astfel, în cadrul acesteia, putem să ne ocupăm de proceduri invazive respectiv bronhoscopia pulmonară, există posibilitatea dobândirii competenței de somnologie sau separarea prin dispensarizarea patologiei TB. Nu în ultimul rând patologia este una foarte diversă și dinamică având parte de pacienți atât cu patologie acută cât și cronică.
Cum ați descrie o zi tipică din viața dvs. că medic rezident în pneumologie la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași?
La ora 7 jumătate dimineața sunt pe secție, iar prima activitate este vizită pacienților deja internați, respectiv monitorizarea funcțiilor vitale și consemnatul în foile acestora. După care urmează raportul de gardă, unde se discută internările și problemele apărute pe secție în garda precedentă. Eu lucrez pe o secție unde majoritatea medicilor au competență în somnologie. Astfel, după raport, mă ocup de internările de zi unde majoritatea pacienților vin pentru diagnosticarea sindromului de apnee în somn. Pe lângă acestea, mă ocup și de externările pe ziua respectivă, iar programul se încheie în jurul orei 14.
Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în această specializare și cum le abordați?
După părerea mea există două provocări în această specialitate. Prima este legată de dificultatea abordării pacienților cu multiple comorbidități care de cele mai multe ori ajung într-o stare gravă la spital. A două ar fi mediul de lucru cu un potențial infecțios ridicat.
Ne puteți oferi o perspectivă asupra impactului pneumologiei în sistemul de sănătate, mai ales în contextul pandemiei COVID-19?
Am început rezidențiatul în 2023 când deja lucrurile au început să revină la normal, prin urmare nu aș putea să ofer o perspectivă asupra acestui lucru.
Care sunt cele mai comune afecțiuni sau boli respiratorii cu care vă întâlniți în practică dvs. zilnică și cum sunt ele diagnosticate și tratate?
În primul rând aș vrea să menționez că cele mai comune boli cu care se întâlnește medicul pneumolog diferă în funcție de tipul secției pe care lucrează. După cum am menționat anterior eu lucrez pe o secție în care predomină patologiile cronice, adica boala pulmonară obstructiva cronică și astmul bronșic care sunt diagnosticate prin explorări funcționale respectiv spirometria, iar tratamentul se face conform ghidurilor actuale. În plus, o particularitatea întâlnită pe secția în care lucrez este sindromul de apnee în somn, diagnosticat prin poligrafie respiratorie nocturnă, iar tratamentul este unul complex care poate implica schimbări ale stilului de viață, utilizarea de dispozitive de ventilație sau chiar intervenții chirurgicale.
Cum contribuie educația și conștientizarea pacienților la prevenirea bolilor respiratorii?
Educația pacienților este foarte importantă. Aceștia sunt informați cu privire la factorii de risc pentru bolile respiratorii, precum fumatul, expunerea la poluare, iar dieta sănătoasă și exercițiile fizice, îi ajută să înțeleagă cum să-și îmbunătățească stilul de viață. Totodată, autogestionarea celor cu boli cronice este esențială, cunoscând semnele de agravare și utilizând corect medicamentele prescrise aceștia pot evita spitalizarile inutile.
Ce rol joacă promovarea stilului de viață sănătos în prevenirea bolilor respiratorii și cum încurajați paciențîi să adopte obiceiuri de viață mai bune?
Promovarea unui stil de viață sănătos joacă un rol esențial în prevenirea bolilor respiratorii, precum astmul sau bolile pulmonare obstructive cronice. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce riscul dezvoltării acestor afecțiuni și poate îmbunătăți calitatea vieții pentru cei care deja suferă de ele. Pacienții trebuie să fie informați asupra riscurilor fumatului și să primească sprijin pentru a renunța la acest obicei. De asemenea, ar trebui încurajați să încorporeze exercițiile fizice în rutina lor zilnică, deoarece activitatea fizică regulată poate îmbunătăți funcția pulmonară și capacitatea de efort, ajutând la prevenirea bolilor respiratorii.
Ce sfaturi aveți pentru cei care sunt interesați să urmeze o carieră în pneumologie?
Pe lângă informațiile oferite mai sus, pentru cei interesați, recomand gărzi sau chiar practică de vară într-o secție de pneumologie. Această experiență le poate oferi o perspectivă mai detaliată asupra a ceea ce implică o carieră medicală în această specialitate.
Citește acum și Interviu dr. Șcarăbnîi Tatiana: „A fi un medic bun este greu, dar foarte frumos”
Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!
Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!i