Dr. Scridonesi Ionela este medic rezident în medicină de familie și a fost de acord să ne ofere un interviu, în care am abordat subiecte precum motivațiile sale personale și provocarea pe care o constituie o carieră medicală.
Aceasta ne-a vorbit și despre faptul că medicina de familie este o mare responsabilitate pentru că se află la baza întregului sistem de sănătate iar medicii din această specialitate reprezintă, de cele mai multe ori, toată speranța oamenilor pe care îi au în cabinet.
În primul rând, când v-ați dat seama că vă doriți să urmați o carieră în medicină și care au fost primii pași în această direcție?
Să fiu sinceră, în clasa a 11-a m-am decis că vreau să urmez facultatea de medicină și am început să mă pregătesc pentru admitere, dar mi-am dorit cu adevărat să urmez această carieră doar în anul 4-5 când am înțeles ce înseamnă medicina și toți pașii mei de atunci au fost în direcția acumulării de informații, în special făcând voluntariat în diferite asociații.
Care au fost cele mai dificile momente cu care v-ați confruntat în perioada facultății și cum le-ați gestionat?
Bineînțeles că sesiunile au fost cele mai dificile momente și doar cu ajutorul unei gândiri forțat pozitive și cu sprijinul oamenilor minunați din jurul meu am reușit să rămân calmă.
Situația mea a fost ușor diferită, cel mai dificil moment fiind PANDEMIA, pentru că am realizat brusc faptul că tot ceea ce mi-am dorit și am așteptat mai mult, adică contactul cu pacientul, nu îl voi mai avea și nimeni nu știa cât anume o să dureze.
Eram conștientă că nu pot să fiu medic online și a fost greu de acceptat, așa că m-am implicat în toate activitățile în care mă puteam implica, pentru a mă menține activă, pentru a-mi menține proaspete cunoștințele pentru a nu-mi pierde interesul și dorința de a continua.
Ce anume v-a determinat să alegeți medicina de familie ca specialitate și cum a fost pentru dumneavoastră momentul alegerii?
Mie mi-a plăcut mereu să fiu primul ajutor pentru oameni, dar și să fiu acel medic de încredere, prezent constant și implicat pentru pacient nu doar dpdv medical.
Am văzut de-a lungul anilor o mulțime de cazuri ajunse în urgență sau pe diverse secții, cazuri care puteau fi prevenite la timp cu ajutorul unui medic de familie implicat în ceea ce privește pacientul; și asta a făcut ușor momentul alegerii pentru mine pentru că am știut exact că asta vreau să fac, să le arat și pacienților dar și altor specialiști că dacă facem echipă, putem rezolva multe, foarte multe dintre probleme cu care se confruntă sistemul medical în momentul de față.
Dar asta necesită timp și încredere pentru noi, viitorii medici de familie. Încredere din partea pacienților dar și a colegilor noștri.
Medici de familie de prestigiu menționează faptul că studenții la medicină se feresc de această specialitate din cauza birocrației care scurtează timpul petrecut cu pacientul, precum și din cauza lipsei de fonduri pentru dotarea cabinetelor. Cum v-ați adaptat la aceste situații?
Studenții la medicină se feresc de această specialitate pentru că o văd ca fiind plictisitoare. Așa am văzut-o și eu inițial.
Dr. Scridonesi Ionela: Medicina de familie înseamnă mult mai mult decât rețete cronice și bilete de trimitere, doar că prea puțină lume ne învață în facultate ce înseamnă de fapt.
Birocrația e stufoasă, într-adevărat, dar care specialitate medicală nu o are? Cât % din programul unui medic din spital este dedicat strict pacientului?
Fonduri, de asemenea, sunt puține și destul de greu accesibile, acum, dar sincer, dacă mâine 200 de studenți ar alege medicina de familie și toți cei 200 ar solicita o modalitate mai ușoară de accesare a fondurilor de modernizare și dotare a unor cabinete, oare chiar nu s-ar găsi o soluție?
Dr. Scridonesi Ionela: Am încredere că cei ce vin cu mine și după mine sunt și vor fi medici capabili și o să putem schimba ceva împreună.
Ce rol considerați că are medicul de familie în îngrijirea pacienților și în cadrul sistemului de sănătate, în general?
La întrebarea asta aș putea răspunde cu lejeritate în câteva pagini bune, dar ca să fiu scurtă și la subiect, medicina de familie este în primul rând medicina preventivă.
Medicul de familie trebuie să își cunoască suficient de bine pacientul încât să poată să facă un screening al bolilor pentru care acesta are factori de risc.
Asta necesită o foarte bună organizare. În al doilea rând, medicina de familie este medicina primară. Un pacient ar trebui să aibă încredere suficientă în medicul de familie astfel încât să îi ceară lui ajutorul înainte de a apela la un serviciu de urgență/ internare. Dacă aceste roluri ar fi bine cunoscute și puse la punct, sistemul de sănătate n-ar mai suferi o atât de mare conglomerare de pacienți, fie în UPU, fie pe secții.
Cât de importantă credeți că este o bună relație între medicul de familie și pacientul său?
Absolut vitală. Întăi se construiește respectul, apoi încrederea și în cele din urmă relația celor doi care poate să rezolve nu doar problemele medicale ale pacientului, ci de multe ori și cele psihologice, spirituale sau sociale. Și ăsta este scopul medicului de familie. Să fie parte din familie.
Cum credeți că se va schimba și se va dezvolta specialitatea medicină de familie în viitor?
Dr. Scridonesi Ionela: Cred că va crește numărul de studenți competenți care se vor orienta în direcția asta și vor dori să facă o schimbare.
Cred că va fi o specialitate mult mai apreciată și mai solicitată și chiar se va puncta rolul ei de medicină primara, iar oamenii vor fi internați doar în situații care depășesc competențele medicilor de familie.
Care sunt cele mai mari satisfacții ale dumneavoastră în calitate de medic?
În primul rând e faptul că vezi în mod direct rezultatul muncii tale. Vezi cum oamenii se fac bine în mâinile tale și îți dai seama că toată munca și cunoștințele acumulate ating un scop și nu unul oarecare, pentru că zilnic avem în minte și în mâini calitatea vieții oamenilor pe care-i întâlnim, iar zâmbetul și recunoștința lor când se simt mai bine aduc o satisfacție nemăsurabilă.
În încheiere, ce sfaturi aveți pentru tinerii care își doresc să devină medici de familie? Dar pentru cei care se feresc poate de această specialitate?
Părerea mea este că medicina de familie nu este pentru oricine. E o specialitate grea. Nu ești doar medic și NU ar trebui să fii doar medic. Uneori ești și părinte, uneori ești și fiu/fiică, uneori ești psiholog, alteori ești frate/soră, alteori prieten. Uneori ești toată speranța oamenilor tăi. Uneori ești nimic. Trebuie să fii mereu disponibil și constant prezent. Trebuie să fii parte din fiecare familie care și-a pus încrederea ca tu să le fi medic.
Medicina de familie se face cu mult suflet. Asta trebuie să știe și cei care fug de ea și cei care și-o doresc.
Citește acum și De ce nu mai vor rezidenții să devină medici de familie – Interviu cu dr. Emiliana Costiug!
Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!
Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!