VIDEO: Dr. Oleg Cebotari – Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide

Glanda Tiroidă este un organ endocrin, este situată la baza gâtului și are un rol important în reglarea metabolismului corpului uman și adaptarea la mediul înconjurător.

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide sunt hiperfuncția: producerea mai multor hormoni tiroidieni decât are nevoie organismul. 

Cea mai cunoscută boală este Boala Basedow

La fel și contrariul, atunci când glanda produce mai puțini hormoni, vorbim de hipotiroidism și apar de obicei tiroiditele autoimune cunoscute sub numele de Hashimoto.

- Articolul continua mai jos-

Să nu uităm, de asemenea, de nodulii tiroidieni care se pot transforma într-un cancer tiroidian.

Cazurile în care intervine chirurgul sunt cele la care medicul endocrinolog deja și-a epuizat toate resursele terapeutice conservative: în cazul hiperfuncției, când tratamentul nu mai este eficient, de exemplu.

La fel și în cazul tiroiditei Hashimoto, atunci când în cursul tratamentului apar noduri tiroidieni în creștere, având anumite caracteristici ecografice de suspiciuni ale cancerului, este necesară intervenția chirurgicală.

Intervenția chirurgicală pentru bolile glandei tiroide se face atunci când avem indicații pentru operație, adică noduli tioidieni, cancer sau suspiciuni de cancer, scopul fiind extirparea glandei tiroide.

 Această operație se dezvoltă sub anestezie generală. 

Se face o tăietură de 3-4 cm la baza gâtului, în funcție și de volumului tiroidei și de obicei se face tiroidectomie totală.

- Articolul continua mai jos-

Sunt însă și unele cazuri în care care se poate face lobectomie (scoaterea doar a unei jumătăți din tiroidă, atunci când celălalt lob este sănătos).

După operație, pacientul este nevoit să ia surplus hormonal (câte o tabletă dimineața de euthyrox sau levotiroxina) pentru suplimentarea hormonilor tiroidieni pe care nu îi mai produce glanda.

Atunci când vorbim de un cancer tiroidian, acesta se dezvoltă local, invadând celelalte organe din jur. 

Acesta este primul pas, înainte de apariția metastazelor.

Organele de care vorbim sunt traheea (organul prin care inspirăm și expirăm aerul).

Tiroida este lipită de trahee și atunci când nodulul canceros se află în dezvoltare, invadează traheea, nervii care ne inervează corzile vocale și atunci apare răgușeala.

-Articolul continua mai jos-

De asemenea, sub trahee avem esofagul prin care trece mâncarea. Tot în zona glandei tiroide avem și vasele principale care ne irigă creierul cum ar fi artera carotidă și vena jugulară. 

Toate aceste organe sunt invadate atunci când cancerul este în progresie locală. Însă, în cursul evoluției tumorale, apar și metastaze la distanță cum ar fi cele pulmonare, hepatice etc.

Atunci când avem una dintre celalalte afecțiuni, chiar dacă nu vorbim despre cancer, în momentul în care nu ne prezentăm la medic, avem metabolismul afectat.

Cancerul tiroidian, cel papilar și folicular are o rată de curabilitate undeva la peste 90%, mai ales când este depistat în fazele incipiente.

Standardul de aur este, bineînțeles, chirurgia. Atunci când avem suspiciuni sau diagnosticăm un cancer tiroidian, ne propunem să scoatem glanda tiroidă împreună cu nodulii tumorali.

După ce eradicăm totul, se completează tratamentul cu iod radioactiv care reduce restul țesutului tiroidian restant, localizat în alte zone.

La 6 săptămâni după ce se scoate glanda se face o scintigrafie prin care evidențiem alte depozite sau țesuturi tiroidiene restante.

După aceea, se continuă tratamentul cu administrare de iod radioactiv pentru distrugerea țesutul tiroidian rămas.

Citește acum și Dr. Oleg Cebotari – Cancerul gastric: riscuri asociate și metode de prevenție

Dacă ți-a plăcut materialul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari