Dr. Mihai Suciu: „La cum se mișcă lucrurile, Clujul nu va mai avea centru de transplant renal în câțiva ani”

Medicul Mihai Suciu de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca a protestat zilele trecute, alături de deputatul Emanuel Ungureanu și mai mulți pacienți transplantați, cerând ca terenul destinat inițial unui centru modern de transplant să fie transferat ICUTR pentru a construi o nouă clădire.

Dr. Mihai Suciu afirmă că promisiunile de construire a centrului nu s-au materializat și susține că au fost cheltuite milioane de euro în mod neadecvat, pe studii de fezabilitate și proiecte.

Personalul medical de la ICUTR lucrează, în prezent, în condiții improprii în podul institutului, iar dr. Mihai Suciu afirmă că, împreună cu colegii și pacienții, ar fi capabil să construiască întreaga clădire dacă li s-ar oferi terenul necesar. Ei solicită autorităților să le permită să se implice activ în construcția noii clădiri, fără sprijin financiar din partea acestora.

Pentru a ne documenta mai bine asupra acestui subiect, am luat legătura atât cu dr. Mihai Suciu, dar și cu Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

- Articolul continua mai jos-

Vasile Barbu a declarat următoarele:

„Această problemă a fost tratată, din păcate, exact așa cum tratează politicienii cele mai multe dintre propunerile specialiștilor.

Ce putem face noi este să salutăm ideea lansată de dr. Mihai Suciu, alăturându-ne protestului pregătiți cu cazmale, pentru a săpa fundația și pentru a pune piatra de temelie a acestui nou centru al institutului.

Important este să existe terenul, asigurat de către Consiliul Județean, de către primăria municipiului Cluj-Napoca, pentru că ulterior există și soluții de finanțare.

Așa cum a fost construit spitalul de oncologie din București pentru copii, clădit prin efortul Asociației „Dăruiește Viață”, așa putem proceda și noi atât timp cât avem terenul.

Dacă am avea aprobarea primăriei pentru proiect, împreună am reuși să strângem și banii pentru proiectarea și construirea acestui centru pe viitor”.

- Articolul continua mai jos-

Dr. Vasile Barbu menționează faptul că este sceptic cu privire la deschiderea autorităților de a ajuta. Acesta mai menționează și UMF Cluj-Napoca drept un posibil partener important, de vreme ce noul centru al institutului nu se dorește a fi unul destinat exclusiv operațiilor, ci și cercetării.

„Ne dorim, de asemenea, ca noul centru să reprezinte un motor de lucru pentru transplantul renal.

România are un potențial extraordinar pentru transplanturi renale.

Avem mulți candidați pentru transplanturi, mulți pacienți cu cancere urologice și oameni care au probleme ce țin de lipsa unei abordări precoce în cazul afecțiunilor urologice care pot fi tratate timpuriu.

Cred că Universitatea ar fi putut sprijini mult mai mult această cauză și această idee. Spun acest lucru pentru că știu o mulțime de profesori și specialiști care s-au pensionat visând că se va lucra în condiții moderne, cu tehnologii moderne în privința tratamentelor urologice.

În concluzie, susținem inițiativa lui Mihai Suciu și ne pregătim cazmalele pentru a veni la Cluj”.

-Articolul continua mai jos-

La rândul său, dr. Mihai Suciu s-a poziționat cu fermitate față de acest subiect:

„Gândiți-vă că de 30 de ani, centrele din Cluj își tratează pacienții exact în aceleași condiții.

Discutăm în spațiul public despre infecții de spital și nu facem absolut nimic. În momentul în care apare ceva, se ascund lucruri sub preș.

Clujul are o mulțime de proiecte după proiecte pentru parcuri și alte activități, dar nu are niciun proiect pentru un spital, pentru construirea unui centru cum e cazul celui de la ICUTR, care totuși, este de interes național și privește o societate întreagă.

Transplantul nu este o joacă și statul, din păcate, exact așa o tratează.

Noi, medicii, ce putem face mai mult?

De 6 ani pare că oamenii statului se tot gândesc și nu fac nimic. După 6 ani ajung la concluzia că nu sunt bani. Dar ei nu știau de la început că nu sunt bani? Sau că nu sunt bani decât pentru anumite lucruri și vedem după cine ni se mai asociază?”

Întrebat de condițiile improprii în care își desfășoară astăzi activitatea, dr. Mihai Suciu a menționat următoarele:

„În primul rând, nu există niciun circuit. Nu poate fi separat pacientul transplantat de pacientul urologic. Nu poate fi separat pacientul cu infecție de cel fără infecție. Și atunci vorbim de o răspândire inevitabilă și imediată a infecțiilor.

Gândiți-vă că dacă izbucnește un incendiu la etajul 4 la urologie, nici noi nu ne mai putem salva, darămite să îi mai salvăm pe alții.

Mi se pare absurd că au început proiectul, deși știau că nu au resursele pentru a-l finaliza. Astfel, s-au risipit bani pe studii de fezabilitate și cu ce scop? Acestea sunt întrebările cu care rămânem..

Repercusiunile, în timp, vor fi foarte grave pentru genul acesta de abordări. Medici care să stea în țară nu vor mai fi. Clujul va pierde acest centru important de transplant și se vor chinui factorii decizionali ani de zile să îl repornească, fără succes.

Ca o concluzie pentru aceste demersuri nu noi, medicii sau asociațiile de pacienți trebuie să ne luptăm, ci politicienii. Să îi vedem puși pe treabă.

Să vină și Consiliul Județean cu lopata ca să dea dovadă de implicare.

Trebuie, așadar, realizate toate demersurile pentru a le putea oferi pacienților din România serviciile de care au nevoie și mai ales, acel centru performant de transplant renal, pe care cu toții îl așteptăm”.

Citește acum și Dr. Mihai Suciu: Tratarea litiazei renale prin ureteroscopia flexibilă cu laser

Dacă ți-a plăcut materialul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari