Dr. Jurchița Daiana: „Prin medicina de familie mă simt cel mai aproape de pacienții mei”.

Dr. Jurchița Daiana este medic rezident pe specialitatea medicină de familie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.

Atunci când nu se află în spital, dr. Jurchița este preocupată de agricultură, implicându-se în activitățile firmei agricole pe care o deține familia în județul Timiș.

Întrebată despre pasiunile și activitățile din timpul liber, dr. Jurchița ne-a mărturisit faptul că după o zi obositoare la cabinet, reușește să își reîncarce bateriile prin tot ce înseamnă pregătirea solului, semănat, culegere a recoltei, urcând chiar și pe tractor cu orice utilaj atașat. De aceea, recomandarea sa pentru tineri este să nu se ferească de domenii precum medicină sau agricultură, aceste două profesii fiind indispensabile vieții.

  1. În primul rând, când v-ați dat seama că vă doriți să urmați o carieră în medicină și care au fost primii pași în această direcție?

Spre deosebire de alți colegi, m-am hotărât abia în clasa a 12-a să urmez facultatea de medicină. Până atunci îmi doream o carieră în IT, însă când îmi imaginam cum va fi viața mea în viitor, niciodată nu mă vedeam stând în fața calculatorului.

- Articolul continua mai jos-

Astfel, mi-am dat seama că îmi doresc o altfel de meserie, una în care să am contact cu oamenii, iar mai mult decât atât, îmi doream să îi ajut, iar în acest sens cel mai bine mi se potrivea medicina. Am făcut pregătire intensă la anatomie și chimie în ultimul an de liceu, pe lângă pregătirea pentru bacalaureat și am reușit sa obțin la examenul admitere punctajul de 9,57. 

Dr. Jurchița Daiana

  1. Cum ați luat decizia de a studia în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și în ce mod apreciați că s-au desfășurat acești 6 ani de facultate?

Această decizie a fost destul de simplă pentru mine datorită faptului că nu îmi doream să plec din Timișoara, așa că nici nu am luat în calcul să efectuez studiile la o altă facultate. 

Dr. Jurchița Daiana: Cât despre desfășurarea celor 6 ani de facultate, pot spune că speram în fiecare an ca anul următor să fie mai ușor, dar nu a fost chiar așa.

Medicina mi s-a părut o facultate destul dificil de urmat, nu doar din punct de vedere al miilor de pagini care trebuiau învățate în fiecare semestru, cât mai ales dpdv psihic și emoțional, pentru că erai de multe ori descurajat în ciuda eforturilor pe care le făceai zilnic, iar colegii din cauza clasificării care se făcea în fiecare an, erau majoritatea individualiști. 

  1. Care au fost cele mai dificile momente cu care v-ați confruntat în perioada facultății și cum le-ați gestionat?

Pot considera momente dificile sesiunile, examenele foarte încărcate de stres, lacrimi, emoții, mai ales datorită faptului că la medicină toate materiile sunt importante și nu poți spune că înveți doar la anumite materii, iar la celelalte sigur te descurci, așa că încă din primele săptămâni din noul semestru mă apucam de citit pentru a-mi fi mai ușor în sesiune.

- Articolul continua mai jos-

Dr. Jurchița Daiana: În mod particular, cele mai dificile momente mi s-au părut cele în care aveam contact cu pacienți extrem de decompensați, care erau la limita între viață și moarte, momente de care nu reușeam să mă detașez nici după ce plecam de la spital, probabil tocmai din cauza empatiei pentru pacienți. 

  1. Ce anume v-a determinat să alegeți medicina de familie ca specialitate și cum a fost pentru dumneavoastră momentul alegerii?

Tocmai din cauza atașării mele față de pacienți și a empatiei pe care am observat-o de-a lungul anilor de stagii, consider că medicina de famile este specialitatea care mi se potrivește cel mai bine deoarece, prin intermediul ei mă simt cel mai aproape de pacienții mei și pot urmări evoluția lor de-a lungul timpului, ajutându-i cu sfaturi pentru menținerea sănătății, tratamente pentru patologiile lor precum și îndrumări către colegi care să corecteze anumite decompensări cu care ne putem confrunta de-a lungul timpului. 

Astfel, sunt alături de pacienții mei de-a lungul vieții, de la gravide, nou-născuți și până la pacienți vârstnici, indiferent de starea lor de sănătate, iar acest contact cu pacienții este unul de durată, nu unul episodic cum este în alte specialități în care pacientul se întâlnește cu medicul poate doar o dată în viață, pentru tratarea unei patologii acute. 

Momentul alegerii a fost greu, deoarece am fost descurajată de foarte multe persoane, știind că am fost un student bun și că am obținut un punctaj mare la examenul de rezidențiat, mă sfătuiau sa aleg o specialitate care e mai bine văzută sau mai profitabilă. 

Dr. Jurchița Daiana medic de familie

  1. Medici de familie de prestigiu menționează faptul că studenții la medicină se feresc de această specialitate din cauza birocrației care scurtează timpul petrecut cu pacientul, precum și din cauza lipsei de fonduri pentru dotarea cabinetelor. Cum v-ați adaptat la aceste situații?

Într-adevăr, mai mult de jumătate din timpul în care pacientul se află în cabinet este acordat „hârtiilor”, însă medicul este obligat să facă aceastaă birocrație pentru a nu fi tras mai apoi la răspundere și penalizat.

Dr. Jurchița Daiana: Este greu, mai ales la început când vii cu entuziasm și îți dorești cât mai mult să cunoști pacienții și să te ocupi de patologiile lor, din cauza cerințelor care vin din partea conducerii sistemului de sănătate. 

Mi-aș dori tare mult să se schimbe partea cu documentele și cu scrisul în „n” locuri pentru fiecare consultație, pentru a putea să ne dedicam în totalitate pacienților, pentru că merită asta.

-Articolul continua mai jos-

În ceea ce privește aparatura, ar fi de mare folos să fie dotate și cabinetele de medicină de familie cu minimul de aparatură necesară pentru un diagnostic promt și un tratament corect al cauzei, nu al efectului bolii. 

  1. Ce rol considerați că are medicul de familie în îngrijirea pacienților și în cadrul sistemului de sănătate, în general?

Chiar și înainte de alegerea specialității, am fost de părere că medicina de familie are un rol central în îngrijirea pacienților, deoarece cunoaște toate comorbiditățile acestora, pentru un tratament optim.

Un singur simptom se poate datora afectării a diferite organe, ceea ce poate implica vizite chiar și la 5-6 medici de alte specialități, pentru găsirea exactă a cauzei.

Dr. Jurchița Daiana: Astfel. o bună comunicare cu medicul de familie poate reduce numărul de vizite și se poate finaliza cu un singur consult pe specialitatea potrivită.

În acest sens, ar fi mai câștigat atât pacientul, cât și sistemul de sănătate, care e plin de pacienți care se adresează, din păcate, pe secții nepotrivite. 

  1. Cât de importantă credeți că este o bună relație între medicul de familie și pacientul său?

Relația deschisă dintre medic și pacient e esențială, indiferent de specialitate, cu atât mai mult într-o specialitate atât de generală și cuprinzătoare precum medicina de familie. Îmi amintesc cu drag de vremea când eram copil și indiferent de problema pe care o aveam eu, părinții mei, bunicii mei, străbunica mea, ne trata medicul de familie din satul în care am copilărit și mergeam de fiecare dată cu încredere că după urmarea tratamentului recomandat, vom fi bine. 

E extrem de importantă încrederea și respectul reciproc între ambele părți. 

  1. Cum credeți că se va schimba și se va dezvolta specialitatea medicină de familie în viitor?

Îmi doresc să apuc vremurile în care medicina de familie să fie evaluată corespunzător, pentru că în cazul celor mai multe patologii, dacă se adresează la timp la medic pot fi tratate și gestionate de medicul de familie, cu minimul de aparatură necesară, nefiind nevoie de investigații complexe sau spitalizări prelungite. 

Astfel, nici în spitale nu s-ar mai produce aglomerările de care toată lumea se plânge și toți am fi în avantaj. Sper și cred că în curând să poată fi dotate și cabinetele de medicină de familie cu minimul de aparatură necesară pentru un diagnostic rapid și corect, pentru o mai bună funcționare a sistemului de sănătate.

  1. Care sunt cele mai mari satisfacții ale dumneavoastră în calitate de medic?

Pentru mine, chiar dacă sunt la început de drum, o satisfacție deosebită e mulțumirea și zâmbetul pacienților care au urmat tratamentul recomandat de mine și s-au vindecat. Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie ce simți când știi că prin intermediul tău, Dumnezeu l-a salvat pe pacientul din fața ta  de boala pentru care ți s-a adresat. 

  1. În încheiere, ce sfaturi aveți pentru tinerii care își doresc să devină medici de familie? Dar pentru cei care se feresc poate de această specialitate?

Nu sunt încă în măsură să îi sfătuiesc pentru că sunt doar cu câțiva ani înaintea lor, însă pe mine cel mai mult m-a ajutat un joc de imaginație cu modul în care mi-aș dori să arate viața și cariera mea în viitor. 

Mi-am făcut o listă cu lucrurile pe care mi le doresc de la specialitatea mea (să fiu aproape de pacienți, să am cabinetul meu, să consult pacienți de toate vârstele, să am timp liber pentru familia mea, nu mă deranjează să lucrez într-un sat, etc) și lucrurile pe care aș dori să le evit (specialități chirurgicale, gărzi de 24h, munca în spitale pe secții, etc. ), astfel pentru cerințele mele, medicina de familie se potrivea cel mai bine și sunt foarte mândră de alegerea făcută.

Singurul sfat pe care l-aș putea oferi e să nu își aleagă o specialitate doar pentru că se câștigă bine, pentru că banii nu vor compensa toate nemulțumirile care apar în cazul în care nu mergi cu drag la locul de muncă.

Citește acum și De ce nu mai vor rezidenții să devină medici de familie – Interviu cu dr. Emiliana Costiug!

Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari