VIDEO: Prof. dr. Gabriel Kacsó – Despre Planul Național de Combatere a Cancerului

Prof. Dr. Gabriel Kacsó, Medic primar Radioterapie și Oncologie Medicală și Director medical Național Amethyst România, ne-a acordat un interviu despre Planul Național de Combatere a Cancerului, abordând și complexitatea tratamentului prin radioterapie.

Planul Național de Combatere a Cancerului reprezintă o abordare unitară, structurată și coerentă cu un deziderat de 7 ani de zile (2023 – 2030), conectat la Planul European de combatere a cancerului dar care se aplică pe specificul României.

Acest plan prevede 4 mari direcţii şi anume: prevenția, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea postterapeutică a pacienților oncologici.

Prevenția, deși poate părea segmentul cel mai simplu, reprezintă cea mai complicată dimensiune, de vreme ce presupune un efort masiv educațional al populației în a aborda un mod de viață sănătos.

- Articolul continua mai jos-

În domeniul diagnosticului, există poli de competență în domenii precum imagistica, pentru că o bună parte a diagnosticului se bazează pe o imagistică performantă. Acesta este apanajul centrelor mari medicale și universitare, mai ales, iar pacienții trebuie, din păcate, să parcurgă distanțe considerabile pentru a avea acces la imagistică de calitate.

În cazul endoscopiilor se regăsește aceeași problemă de accesibilitate și adresabilitate, fiindcă specialiștii sunt adunați în anumite centre specifice. Partea de diagnostic suferă, astfel, de existența specialiștilor aproape de domiciliul pacienților.

La fel de importantă este și calitatea diagnosticului. Va fi structurat, așadar, efortul educațional pentru corpul medical, acreditarea și reacreditarea serviciilor care sunt îndreptățite să ofere un diagnostic, pentru ca doar cele reacreditate să aibă acces în continuare la finanțări din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În ceea ce privește tratamentul de calitate, ne lovim de aceeași problemă a experților grupați în marile orașe și centre medicale, sufocate în realitate de abundența de pacienți. Acest lucru face ca mulți dintre ei să nu aibă acces la serviciile medicale. Sunt eforturi în direcția uniformizării accesului la chirurgie, radioterapie, oncologie medicală.

O altă chestiune referitoare la garantarea unui tratament de calitate este colaborarea interdisciplinară dintre toate specialitățile implicate în diagnosticul și tratamentul cancerului.

Prof. dr. Gabriel Kacsó

Acest lucru este prevăzut în Planul Național de combatere a cancerului și vizează identificarea celei mai bune soluții individuale pentru fiecare pacient, care are ulterior libertatea de a fi de acord și de a alege tratamentul în funcție de opțiunile prezentate.

- Articolul continua mai jos-

Cancerul are o complexitate și o dimensiune foarte largă, astfel că indiferent de localizare, boala poate avea numeroase subdiviziuni. E nevoie de expertiza tuturor specialiștilor de organ şi a specialiștilor direct implicați în oncologie pentru a se ajunge la concluzii cert superioare oricărei concluzii personale, individuale. Astfel, i se oferă pacientului o sincronizare cât mai bună a diverselor metode de tratament, obținându-se un rezultat superior în termeni de supraviețuire.

Partea de îngrijire post-terapeutică este la fel de importantă, mai ales pentru că pacienții pot rămâne cu diverse efecte secundare sau sechele în urma tratamentului sau a impactului psihologic cauzat de boală.

Un pacient care a trecut prin cancer este mult mai sensibil decât unul sănătos și având un risc crescut de a face un al doilea cancer, este încurajat de cadrele medicale să adopte un stil de viață sănătos. Aici intră sportul, renunțarea la tutun și alimentația sănătoasă. Astfel, toate examinările postteraputice care se fac odată la 3 luni, la 6 luni sau la un an, au scopul de a diagnostica precoce orice altă posibilă afecțiune malignă.

În ceea ce privește potențialul pe care îl are România pe această direcție, avem resursa umană competentă. De asemenea, în privinţa infrastructurii și tehnologiei ne-am ridicat, din nou, la un nivel decent. Acum importantă este utilizarea maximă a acestor resurse și distribuirea lor pe tot teritoriul țării.

În concluzie, este important să existe și centre mai mici, în apropiere de pacienți, cu dotări de un nivel calitativ corect, personal cu instrucție corectă, verificată și reacreditată constant.

Ingredientele există, trebuie doar aplicate în mod riguros și onest. Limitele existente trebuie asumate și mai trebuie implementate modificările necesare pentru ca prestaţia fiecărui centru să se îmbunătățească vizibil de la an la an.

Referitor la tratamentul prin radioterapie, prof. dr. Gabriel Kacsó a declarat faptul că radioterapia presupune, concret, tratamentul tumorilor maligne dar și benigne, folosindu-se radiații X, ca lumina, și care au o anumită energie ce permite pătrunderea acestora și direcționarea lor specifică în organism spre tumoră.

-Articolul continua mai jos-

Radiațiile asigură un efect disociat, preponderent asupra tumorii însă, din păcate, nu exclusiv deoarece în drumul spre tumoră, radiațiile pătrund și în țesuturile sănătoase.

Din această cauză, apar anumite efecte secundare despre care se tot vorbește în spațiul public și care pot fi comparate cu arsurile solare, pentru când se stă excesiv la soare.

Aceste aspecte se discută cu prioritate cu pacienții, înainte de începerea tratamentului cu radioterapie. Pacientul semnează un consimțământ informal prin care ia la cunoștință detaliile de bază ale tratamentului, posibilele riscuri și toate chestiunile importante ce țin de buna desfășurare a întregii perioade de tratament.

În 2022, putem vorbi totuși de o eficacitate și de o precizie de înalt nivel datorită aparaturii performante cu care se lucrează. 

În ceea ce privește screeningul, acesta s-a dovedit a fi eficient în reducerea mortalității cancerului pentru anumite localizări.

Prevenția, în schimb, înseamnă identificarea factorilor de risc. Ca exemplu, avem vaccinarea HPV pentru cancerul de col uterin sau vaccinarea contra virusului Hepaitei B pentru prevenția cancerului hepatic.

Screeningul presupune depistarea timpurie a cancerului la persoane asimptomatice. Este vital ca indiferent dacă un pacient nu are nici un simptom și nu este deranjat de nimic, să își facă totuși, sistematic, examenul Papanicolau pentru col uterin sau mamografie pentru cancerul de sân sau, în cazul bărbaților, PSA-ul, care are anumite valențe pentru depistarea cancerului de prostată.

Scopul este acela de a diagnostica posibilele tipuri de cancer cât mai repede, oferind un tratament nu foarte complicat, cât mai puțin costisitor și cu rezultate cât mai bune pentru recuperare. 

România are, în momentul de față, aproape 75% din necesarul de infrastructură de radioterapie asigurată, raportându-ne la recomandările societății de profil europene. Aceasta prevede un accelerator liniar la 20.000 de locuitori.

Problema noastră este din păcate concentrarea ineficientă din punct de vedere geografic a mașinilor de iradiere. Cele mai multe se găsesc în marile orașe cu profil medical consacrat. Bucureștiul are, de exemplu, o treime din aceste mașini. 

Cu alte cuvinte, restul centrelor din țară sunt mai puțin bogate în mașini de iradiere, astfel că în unele zone din România nu se regăsește nici măcar o astfel de mașină pe întinsul a mai multe județe. 

Această inechitate și problemă de distribuție a mașinăriilor necesare este prioritară pe agenda Ministerului Sănătății și se regăsește și în Planul Național de Combatere al Cancerului prin dotarea cel puțin a fiecărui centru de județ cu o unitate de radioterapie.

Acesta va fi un câștig imens pentru pacienți, ținând cont de faptul că o bună parte dintre ei nu își permit costurile de deplasare și de cazare în alte județe, pentru a beneficia de tratamentul cu radioterapie, prevăzut timp de câteva săptămâni. 

Comparativ cu situația din România, în Europa Occidentală radioterapia este ambulatorie. Pacientul nu este internat și de aici sistemul economisește sume considerabile, odată ce numeroase costuri, precum cele alocate cazării sunt eliminate. 

În plus, un alt avantaj este constituit de lipsa unei liste de așteptare. Pacienții nu mai sunt nevoiți să aștepte eliberarea unui loc în salon pentru a putea începe tratamentul cu radioterapie. Aceste probleme vor dispărea, astfel, dacă va exista cel puțin un centru de radioterapie în fiecare județ al țării.

Prof. dr. Gabriel Kacsó ne mai mărturisește faptul că viitorul sună bine, din acest punct de vedere. Planul Național de Combatere a Cancerului vine cu perspective îmbucurătoare. 

„Expertiza umană există în țară. Avem, în momentul de față, medici competenți care fac muncă eroică în condiții de muncă vitrege și care, în ciuda dotărilor din spitale, consultă foarte mulți pacienți, raportat la activitatea zilnică considerată ideală. Sperăm ca prin programele de screening și prevenție să avem din ce în ce mai puține cazuri avansate, să îi tratăm cât mai operativ și să avem rezultate cât mai bune pentru o populație din ce în ce mai sănătoasă”.

Citește acum și Interviu Dr. Amin Zahra: despre salariile mici ale medicilor, deficitul specialiștilor în spitale, lipsa odihnei de după gărzi și sporurile distribuite incorect

Dacă ți-a plăcut materialul, descoperă AICI mai multe interviuri!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari