Interviu dr. Gabriela Pop: „Nu cred că inteligența artificială va înlocui vreodată medicul în totalitate”

Dr. Gabriela Pop este medic rezident Radiologie și Imagistică Medicală, anul 1, în Spitalul Clinic de Urgență București (Spitalul Floreasca).

Originară din Cluj-Napoca, a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF ,,Iuliu Hațieganu” în anul 2022.

Conform spuselor sale, a ales un centru de pregătire mai mare deoarece cazuistica medicală e mai mare și mai diversă, iar oportunitățile în plan profesional sunt numeroase. 

În plus, dr. Gabriela Pop este voluntar în asociația Caravana cu Medici, lector în cadrul unui centru de practică medicală unde predă cursuri de prim ajutor și face parte din echipa unei platforme medicale.

- Articolul continua mai jos-

Dr. Gabriela Pop, care se descrie a fi o persoană ambițioasă, optimistă și sociabilă, a fost de acord să ne ofere un interviu despre începutul său frumos de carieră.

În primul rând, cum a început drumul dumneavoastră spre medicină și când v-ați dat seama că vă doriți să deveniți medic?

Fac parte din grupul persoanelor care s-au hotărât în ultimii ani de liceu că doresc o carieră în medicină. 

La începutul clasei a XI-a am realizat că vreau să urmez o profesie prin care să ajut oamenii, o profesie în care e nevoie atât de muncă individuală, cât și de muncă în echipă, o profesie unde pot face o diferență.

Am considerat că profesia de medic îmbină cel mai bine toate aceste aspecte și m-am decis să încep pregătirea pentru admiterea la medicină. Bineînțeles, n-aș fi putut să încep acest drum fără ajutorul familiei mele, iar colegii pe care i-am avut alături pe parcursul anilor de studiu au făcut tot acest traseu mult mai frumos și memorabil.

Dr. Gabriela Pop radiologie și imagistică

Ce anume v-a atras spre această specialitate și cum a fost pentru dumneavoastră momentul alegerii?

Drumul meu spre medicină nu a fost influențat de către nimeni, în familia mea nu sunt persoane cu această profesie. Însă, dacă privesc retrospectiv,  pasiunea pentru Radiologie mi-a fost insuflată de către o prietenă care m-a familiarizat cu imaginile de tomografie computerizată și de rezonanță magnetică din primii ani de facultate.

- Articolul continua mai jos-

Astfel, când am început modulul de Radiologie și Imagistică Medicală, în anul IV de facultate, am înțeles materia mult mai ușor, iar după practica de vară am prins drag de tot ceea ce înseamnă această specialitate. 

Dr. Gabriela Pop: „Atunci m-am hotărât că aș vrea să devin medic radiolog”.

Faptul că am avut o singură opțiune în alegerea specialității a transformat momentul alegerii într-unul mai puțin stresant. Pe parcursul pregătirii pentru examenul de rezidențiat, acest lucru se resimțea uneori ca o presiune, dar alteori era un imbold motivațional de care aveam nevoie. 

Cu ce anume vă ocupați în Radiologie și Imagistică Medicală? Explicați-ne cum arată o zi din activitatea dumneavoastră și ce se întâmplă mai exact în timpul programărilor.

Eu și colegii mei suntem repartizați pe aparate în cadrul spitalului, adică unii dintre noi interpretează radiografiile, alții imaginile CT (computer tomograf), alții fac ecografii, iar colegii mai mari se ocupă de imaginile de angio-CT și RMN (rezonanță magnetică). Bineînțeles, toată activitatea noastră e supervizată și, la nevoie, corectată de către un medic specialist.
Lucrăm în ture, 8-14 sau 14-20. Programul se modifică lunar, astfel că rămânem permanent conectați la toate metodele de investigație imagistică. 

Caravana cu Medici

Ce ne puteți spune despre activitatea în cadrul asociației „Caravana cu Medici”?

-Articolul continua mai jos-

Caravana cu Medici este un proiect format din mai multe echipe care au în comun dorința de a ajuta și de a face o schimbare în sistemul medical românesc. Am devenit voluntar în anul 2019 și de atunci am încercat să mă implic cât mai mult în buna desfășurare a acestor activități din medii defavorizate.

Medici specialiști împreună cu medici rezidenți și studenți evaluează gratuit starea de sănătate a populației din zona respectivă prin consult clinic, analize bioumorale, electrocardiogramă, examene ecografice, consultații de specialitate  (medicină internă, cardiologie, neurologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie, radiologie și imagistică medicală, pediatrie). 

În primii ani de voluntariat m-am axat pe partea clinică a acestor activități, iar momentan mă ocup de examenul ecografic, acesta fiind și unul dintre domeniile mele de interes. 

De departe aceste caravane sunt benefice atât pentru pacienți, cât și pentru noi, deoarece ne facilitează procesul de învățare și perfecționare.

Suntem dornici să recrutăm noi voluntari, așadar îndemn persoanele interesate să aplice pentru un loc în echipa noastră, iar cei care doresc să ne sprijine, o pot face accesând acest link  https://www.caravanacumedici.ro/doneaza.html

Caravana cu Medici Gabriela Pop

Cum vă adaptați și vă pregătiți pentru noul val de tehnologie și inovație în domeniul radiologiei și imagisticii medicale?

Nu cred că inteligența artificială va înlocui vreodată medicul în totalitate, deci nu consider că există o pregătire specială în acest sens. Cred că e important să nu privim aceste inovații tehnologice drept impedimente, ci mai degrabă să le considerăm lucruri care ne ajută în pregătirea noastră. 

Orice rezident își dorește să ajungă un medic specialist experimentat, profesionist, la care pacienții să apeleze cu încredere. 

Suntem la un click distanță de orice informație actualizată, avem acces la o gamă largă de resurse didactice, putem participa la conferințe, seminarii, workshopuri, unde diferiți specialiști împărtășesc din experiențele lor și aduc informații despre noile tehnologii dezvoltate în domeniu.

În plus, un aspect important este colectivul în care lucrezi.

Mă consider norocoasă fiindcă atât medicii specialiști, cât și colegii rezidenți cu care lucrez sunt dispuși să mă învețe lucruri noi, să-mi răspundă la întrebări și să-mi împărtășească din experiența cazurilor întâlnite de-a lungul anilor.

Dr. Gabriela Pop

Așadar, cred că depinde de fiecare să ne perfecționăm continuu, indiferent de metodele alese. Cât timp ești bun în ceea ce faci, undeva mereu va fi nevoie de tine.  

Cum ați încuraja persoanele care ne citesc spre a înțelege importanța și scopul investigațiilor de imagistică medicală în gestionarea afecțiunilor de sănătate?

Imagistica medicală poate fi folosită atât în scop diagnostic cât și în scop screening.

Aș vrea să subliniez importanța screeningului mamografic pentru cancerul mamar.

Începând cu vârsta de 40 de ani, se recomandă efectuarea anuală a unei mamografii. Această examinare permite depistarea leziunilor suspecte în stadii incipiente, asimptomatice, când sunt mult mai ușor de tratat, cu consecințe mai puțin grave pentru pacient și cu un impact mai mic asupra calității și speranței de viață. 

Spre deosebire de mamografie care se bazează pe radiații X (adică iradiaza), ecografia folosește ultrasunete, deci este o metodă neiradiantă.

De obicei, pacientelor mai tinere sau celor însărcinate li se recomandă ecografia mamară și, la nevoie, mamografia mamară (unele leziuni mici pot fi omise prin ecografie). 

O altă recomandare la nivelul populației, începând cu vârsta de 40 de ani, este efectuarea unei ecografii abdominale, anual sau mai des, în funcție de rezultatele anterioare. 

De asemenea, tot prin ecografie pot fi monitorizați periodic și nodulii tiroidieni.
De multe ori medicul clinician are nevoie de o investigație imagistică pentru a putea diagnostica adecvat o anumită patologie (boală) fiindcă manifestarea unei boli depinde de fiecare pacient în parte, iar anumite simptome pot fi prezente în mai multe tipuri de boli. 

De aceea este important ca oamenii să apeleze la un medic specialist care le va recomanda investigații țintite adecvate.

 Astfel, scade timpul până la începerea tratamentului și sunt evitate  costurile inutile pe medicație sau investigații neadecvate.

Ați luat contact până acum cu situații de urgență în care investigațiile erau cele ale unor pacienți grav bolnavi sau cu traumatisme?

Da, lucrez într-un spital de urgență unde fluxul de pacienți e foarte mare, uneori copleșitor pentru personalul medical, iar cazurile critice nu sunt rare.

În unitatea de primiri urgențe vin frecvent pacienți care au suferit accidente rutiere, cărora li se fac radiografii și CT de urgență pentru a decide managementul terapeutic ulterior. 

În aceste situații reiese importanța colaborării între medici pentru binele pacientului. De asemenea, pacienții internați în cele 16 secții ale spitalului beneficiază de investigații imagistice atât în mod diagnostic cât și pentru a le observa evoluția pe parcursul tratamentului. 

Din nefericire, o parte dintre ei au un prognostic rezervat în ceea ce privește speranța de viață.

Care sunt cele mai importante abilități necesare pentru a fi un medic rezident de succes în radiologie și imagistică medicală?

Medicul radiolog are nevoie de răbdare, atenție la detalii, viziune și imaginație.

Trebuie să lucreze în echipă cu ceilalți medici, să aibă cunoștințe vaste despre cât mai multe patologii pentru a fi capabil să coreleze tabloul clinic cu imagistica pacientului. 

Această specialitate implică deseori un proces foarte precis și rapid de luare a deciziilor critice atunci când se interpretează imaginile unor pacienți veniți în urgență, astfel încât abilitatea de a lucra sub presiune este esențială. 

Bineînțeles, abilitățile tehnologice sunt extrem de importante, iar buna comunicare cu pacienții are un rol fundamental în examenul ecografic. 

În încheiere, care sunt valorile după care vă propuneți să vă ghidați în meseria dumneavoastră, pe viitor?

Într-o ordine aleatorie, profesionalism, seriozitate și responsabilitate.

Citește acum și De ce nu mai vor rezidenții să devină medici de familie – Interviu cu dr. Emiliana Costiug

Dacă ți-a plăcut materialul, descoperă AICI mai multe interviuri!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari