Prof. Univ. Dr. Silviu Albu, medic primar ORL ne-a acordat un interviu despre sinuzita odontogenă, în care a abordat principalele sale cauze, riscurile, complicațiile, metodele de tratament dar și cele de prevenție:
Sinuzita odontogenă este sinuzita provocată de cauzele dentare.
Deși ar fi trebuit să fie o relicvă istorică, din nefericire, sinuzita odontogenă trăiește o a doua tinerețe.
Pentru a da câteva date sugestive, la începutul secolului XX, în anii 1900 , 1 din 4 decese din orașul New York erau cauzate de complicațiile endocraniene ale sinuzitelor și ale otitelor.
Pentru acest fapt, dezvoltarea medicinei pe latura profilactică și curativă a încercat să înlăture această umbră nefastă.
Am zis din nefericire trăiește a doua tinerețe pentru că în epoca actuală, constatăm o creștere a incidenței complicațiilor sinusale ale patologiei dentare din două motive:
Pe de-o parte sunt complicațiile asociate implantului dentar, sau în epoca actuală: prevenirea complicațiilor asociate implantului dentar și a doua cauză este patologia dentară propriu-zisă care se manifestă prin complicații sinusale.
Avem două grupuri aflate la risc: Prima categorie este formată din persoanele neglijente cu controlul stomatologic regulat.
În a doua categorie avem persoanele care necesită o reabilitare implantologică dentară și care trebuie în prealabil să beneficieze de un consult și de o evaluare ORL-istică.
Cauzele sinuzitei odontogene sunt, așa cum am menționat, implantul dentar și pregătirea pentru implantul dentar sau cauzele dentare.
În ceea ce privește cauzele dentare, ultimii ani au înregistrat o creștere semnificativă a incidenței sinuzitei odontogene din următorul motiv: controlul și asistența stomatologică sunt ,în principal, asigurate de către sectorul privat.
Sectorul ORL-istic este asigurat în sectorul de stat.
Prin această perspectivă, păturile defavorizate ale societății nu ajung în timp util la o asistență stomatologică de calitate. De aceea, multe persoane ajung prin prisma complicațiilor în sfera ORL-istă.
În credința populară, cefaleea, durerea de cap era asociată automat sinuzitei. Și aici trebuie să facem o diferență semnificativă: sinuzita are niște simptome majore și simptome minore.
Simptomele majore sunt: nasul înfundat și secrețiile, în special purulente. Acestea sunt prezente întotdeauna la orice pacient cu sinuzită. Secrețiile sunt fie în spatele nasului sau anterior și sunt în cantitate abundentă.
Durerea de cap are o caracteristică specială: este sub formă de presiune. În cadrul sinuzitei odontogene, durerea este mult mai exprimată, pentru că provine de la un dinte cu probleme. Aici sinusul joacă un rol salvator pentru patologia dentară pentru că sinusul este localizat deasupra arcadei dentare superioare și este o cămară în care colecția purulentă se deversează și este cantonată în acest loc fără să se răspândească în organism.
Spre deosebire de arcada dentară inferioară, unde colecția purulentă se distribuie în spațiile celulo-adipoase ale regiunii cervicale și dă complicații, de multe ori letale.
Sinuzita odontogenă se diferențiază în funcție de durată în: sinuzită acută și sinuzită cronică.
Cea cu durată de până la 4 săptămâni este sinuzită acută, iar cea care depășește 12 săptămâni este sinuzită cronică.
Diagnosticul sinuzitei este, în primul rând, un diagnostic clinic.
Pacientul se prezintă la medic pentru nas înfundat, secreții purulente în special unilaterale sau bilaterale și de multe ori, apar tulburări de miros: o alterare, o diminuare a capacității olfactive a mirosului.
În mod secundar, un simptom minor este senzația de presiune, de greutate facială și nu durerea ascuțită lancinantă.
Dacă este un pacient care se prezintă, în primul rând, pentru durere lancinantă ascuțită, sfâșietoare, cel mai probabil nu este vorba de sinuzită, ci de cefaleea din alte motive.
În sinuzita odontogenă, tratamentul este combinat, iar aici își are rolul colaborarea între medicul stomatolog, între chirurgul maxilo-facial și specialistul ORL.
Fără o combinație a acestor două specialități, eșecul este garantat.
Dacă diagnosticul este stabilit de medicul ORL-ist, pe baza simptomatologiei, mingea este în terenul stomatologului.
Dacă medicul stomatolog reușește să rezolve cauza dentară, 70-80% dintre cauzele sinuzitei odontogene se vindecă. Numai un procent redus dintre ele necesită și o sancțiune chirurgicală ORL-istică.
Tratamentul chirurgical din perspectivă ORL-istică este indicat doar în cazul în care medicul stomatolog a pus punct și a rezolvat problema dentară.
Doar atunci, dacă persistă simptomatologia, intră în scenă medicul ORL-ist, care trebuie să rezolve chirurgical drenajul și ventilația sinusală pe cale endoscopică a sinusului maxilar bolnav și astfel să redea starea de sănătate și de bine a pacientului.
De asemenea, în pregătirea unui implant dentar, dacă există un factor de risc sinusal sau nazal, este obligatoriu intervenția chirurgului ORL-ist pentru buna funcționare a implantului dentar și pentru a curge totul lin și frumos în mâinile colegului implantolog maxilo-facial.
În ceea ce privește prevenția, aceasta este legată, în primul rând, de igiena strictă dentară, de controlul stomatologic regulat și de o colaborare strânsă adecvată, persistentă, prietenească între medicul stomatolog și medicul ORL-ist.
Citește și Interviu: prof. univ. dr. N. Balica: Patologia tumorală laringiană!
Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!