Dr. Gabriel Mazilu este medic specialist în chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi estetică. Acesta a acceptat să realizăm un interviu despre una dintre cele mai populare intervenții de natură estetică și anume: liftingul facial chirurgical.
Dr. Gabriel Mazilu a explicat cui anume i se adresează acest tip de procedură, care sunt principalele beneficii și în cât timp pot fi ele observate, precum și care sunt cele mai importante recomandări postoperatorii pentru ca pacienții să își mențină aspectul tânăr un timp cât mai îndelungat.
- Ce reprezintă liftingul facial și cum se realizează?
Liftingul chirurgical cervico-facial reprezintă repoziționarea pielii și a țesuturilor de dedesubt din etajul mijlociu, inferior și de la nivelul gâtului, prin excizia pielii care este în exces.
Poate fi completat de platismorafie (sutură pe linia mediană a mușchiului platisma) la nivelul gâtului, transfer de grăsime centrofacial sau alte intervenții estetice de la nivelul feței. Se realizează sub anestezie generală (pacienta/ul doarme), având o durată medie de 5 ore.
- Care sunt candidații ideali pentru un lifting facial? Cui i se recomandă această intervenție și cui nu?
Candidații ideali sunt persoanele aparent sănătoase, după vârsta de 55 de ani, fără patologie asociată (boli cardio-vasculare, neoplasme, boli autoimune, etc.).
Liftingul facial nu se adresează zonelor din jurul ochilor, pleoapelor, frunții sau tâmplelor.
Principalul scop este de a îndepărta excesul de piele din etajul mijlociu și inferior al feței (zona obrajilor, șanțurile nazo-geniene, liniile de marionetă, linia mandibulară) și de a repoziționa structurile fasciale (SMAS-ul), cu durabilitate în timp.
Nu au indicație persoanele tinere, care nu au exces de piele, persoanele cu boli grave asociate, persoanele fumătoare care nu se pot lasă de fumat sau pacienții care nu pot respecta regulile postoperatorii.
- Care sunt principalele tipuri de lifting facial și cum alegeți cea mai potrivită variantă pentru un pacient?
În primul rând separăm: lifting facial, care se adresează doar feței, lifting cervical, care se adresează doar gâtului sau, cel mai frecvent, liftingul cervico-facial, care se adresează feței și gâtului. Indiferent ce alegem, trebuiesc tratate elementele profunde ale feței și gâtului, cum ar fi SMAS-ul (sistemul musculo-aponevrotic superficial) sau mușchiul platisma de la nivelul gâtului după diferite tehnici chirurgicale.
Tehnica se alege în funcție de ce dorește pacienta/pacientul, calitatea tegumentului, gradul de îmbătrânire și laxitate a pielii, precum și de excesul tegumentar prezent la nivelul liniei mandibulare și gâtului.
- Care sunt principalele beneficii ale unui lifting facial?
Beneficiile unui lifting facial sunt: o repoziționare a elementelor profunde ale feței, excizia pielii în exces, conturarea liniei mandibulare, estomparea șanțurilor nazo-geniene, un contur mult mai natural al gâtului, cu dispariția pliurilor sau ale benzilor platismale, toate aceste lucruri ducând la o întinerire cu 8-10 ani a feței.
- Care sunt riscurile asociate unui lifting facial și cum pot fi acestea prevenite?
Riscurile sunt multiple, fiind o intervenție laborioasă, dificilă și de lungă durată. Acestea includ de la banalele reacții la firele de sutură la hematom, infecție, zone de necroză la nivelul pielii, diferite grade de asimetrie la leziuni ale ramurilor motorii ale nervului facial, care pot duce la paralizii temporare sau definitive al unor mușchi de la nivelul feței.
Aceste riscuri pot fi prevenite printr-o pregătire adecvată a pacientelor înainte de operație (consult cardiologic, analize de sânge, consult preanestezic), renunțarea la fumat, la anumite medicamente sau alimente care pot provoca sângerare, o tehnică chirurgicală adecvată și o înțelegere din partea pacientelor că uneori nu se poate face o intervenție mai agresivă, din cauza posibilelor complicații, precum și respectarea cu strictețe a indicațiilor postoperatorii.
- Cât timp durează efectul unui lifting facial și în cât timp se recuperează pacienții după procedură?
Recuperarea imediată postoperatorie este de aproximativ 72 de ore, dar pacienta va avea nevoie de cel puțin o lună pentru o recuperare calitativă. Rezultatul definitiv este după 6 luni de la intervenție și durează în medie cam 8 ani, în funcție de vârsta pacientei, stilul de viață, obiceiuri alimentare, continuarea fumatului, etc.
- La cât timp putem vorbi de o a două intervenție?
A două intervenție se face în funcție de ce am spus la punctul 6, dar cred că ar trebui repetat, dacă este cazul cam după 10 ani.
- Este liftingul facial o procedură dureroasă? Cum gestionați disconfortul pacienților?
După intervenție, pacienta/ul va avea un grad de disconfort pentru câteva zile, dar în general nu este o procedură dureroasă. Oricum pacienții primesc calmante și o medicație completă după operație, încât disconfortul să fie minim.
- Care sunt cele mai importante recomandări postoperatorii pe care le faceți pacienților pentru a asigura un timp de recuperare rapid și un rezultat cât mai bun?
Cele mai importante recomandări postoperatorii sunt: renunțarea la fumat, respectarea medicației și a indicațiilor medicului curant, să mențină o poziție a capului mai ridicată, să nu infecteze zona operată prin schimbarea neadecvată a pansamentelor, să nu folosească gheață direct pe față sau gât, fără medicație care poate provoca sângerarea, evitarea expunerii directe la soare pentru 2 luni și evitarea pentru cel puțin 30 de zile a efortului fizic care cresc presiunea la nivelul feței.
- Ce sfaturi oferiți pacienților pentru a menține un aspect întinerit după un lifting facial?
Longevitatea rezultatelor depinde de vârsta, bagajul genetic, tipul de piele, problemele hormonale, fumatul sau consumul de alcool, obiceiurile alimentare sau pierderea în greutate. Cel mai bun sfat este să aibă grijă de sănătatea lor, de sănătatea pielii, să vină la controale regulat, să folosească zilnic factor de protecție solară în funcție de anotimp, să facă sport, dar nu exagerat și să renunțe la fumat.
Dacă ți-a plăcut materialul, descoperă AICI mai multe interviuri!
Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!