fbpx

Cum se tratează papiloamele cutanate? – Interviu dr. Adriana Mosor

Dr. Adriana Mosor este medic specialist dermato-venerolog și a fost de acord să discute în cadrul acestui interviu despre ce anume sunt papiloamele cutanate, din ce cauză apar ele și care sunt cele mai eficiente metode de tratament. 

În primul rând, ce reprezintă papiloamele cutanate și ce anume le cauzează apariția?

Papiloamele cutanate sunt mici formațiuni tumorale benigne, care se prezintă ca niște excrescențe de culoarea pielii sau maronii. Ele sunt crescute exclusiv pe suprafața pielii sau a mucoaselor cu epiteliu scuamos stratificat (conjuctiva, căi respiratorii superioare, mucoasa genitală sau bucală) și nu au niciodată caracter de malignitate, prin urmare nu pot afecta starea de sănătate pe termen lung.

În schimb, aceste leziuni sunt destul de inestetice și incomode pentru pacient, fapt ce determină adesea prezentarea lui la medic, în scop terapeutic. 

- Articolul continua mai jos-

Papiloamele se datorează infecției cu Human Papilloma Virus (HPV). Până, în prezent, se cunosc peste 170 de tulpini ale acestui virus, dar doar unele dintre ele sunt responsabile de apariția papiloamelor. Dintre acestea, subtipurile 6, 7 și 11 sunt cele mai frecvent asociate cu papiloamele. Însă, este important de reținut, că nu sunt aceleași virusuri cu cele implicate în dezvoltarea cancerului de col uterin și au risc zero de malignizare.

Sunt papiloamele cutanate contagioase? Cum se pot transmite acestea?

Desigur că, fiind o afecțiune infecțioasă, papiloamele sunt contagioase. Ele se transmit prin contact direct cu leziunea, atât interuman, cât și prin autoinoculare, la același individ, dintr-o zonă a corpului la alta. 

Transmiterea papiloamelor este favorizată de diferiți factori externi, care determină apariția de mici fisuri sau microtraumatisme la nivelul pielii. 

Acestea pot fi: umiditatea persistentă la nivelul pielii (prin sudoare sau mersul la piscină de exemplu), fricțiunea constantă cu prosopul, obiectele vestimentare sau bijuterii, în timpul contactului sexual etc. 

De asemenea, o piele uscată sau cu mici crăpături pe suprafață poate fi un mediu propice pentru inocularea virusului HPV și apariția de papiloame la nivelul ei.

Dr. Adriana Mosor

- Articolul continua mai jos-

Care sunt principalele tehnicile de îndepărtare chirurgicală a papiloamelor?

Papiloamele sunt niște leziuni prezente exclusiv pe suprafața pielii sau a mucoaselor. Practic, așa cum le explic și pacienților mei, trebuie să le vedem ca niște „abțibilduri lipite” pe piele și nu care fac parte din structura acesteia. 

Prin urmare, îndepărtarea lor este foarte facilă, pentru că nu necesită și intervenție la nivelul tegumentului subiacent, astfel recuperarea postprocedurală fiind minimă, dar și cu risc aproape inexistent de formare de cicatrice inestetică. 

Există numeroase metode terapeutice posibile, în funcție de localizarea și numărul leziunilor, dar și de vârsta și starea de sănătate a pacientului.

Printre acestea, cele mai des utilizate în cabinetul medicului dermatolog, cu disconfort minim spre deloc resimțit de pacient, sunt cele care presupun folosirea diferitelor dispozitive de ablație, precum electrocauterizarea, laserterapia, crioterapia. 

Excizia chirurgicală a papiloamelor nu este o practică curentă, pentru că presupune o vindecare de multe ori inestetică și inutilă. Dar sunt situații când se optează pentru această metodă, mai ales atunci când diagnosticul nu a putut fi stabilit exact clinic sau dermatoscopic.

Într-adevăr, fiind niște leziuni aflate pe suprafața pielii, cu o bază subțire de implantare, există situații când se optează pentru aplicarea la nivelul acestora de diverse substanțe cu rol keratolitic (acid salicilic sau uree în concentrații mari), care desprind practic papilomul de pielea subiacentă. Însă, aceste soluții sunt destul de iritante, dacă ajung pe pielea sănătoasă din jur și pot provoca eczeme sau chiar arsuri chimice grave, care se vindecă prin cicatrice defectuoasă. Prin urmare, am fost întotdeauna rezervată în recomandarea acestor metode terapeutice. 

-Articolul continua mai jos-

Există riscuri sau efecte secundare asociate cu îndepărtarea papiloamelor?

Fiind vorba despre o metodă oarecum invazivă, evident că nu este deloc lipsită de riscuri (sângerare, infecție, cicatrizare inestetică etc). Mai ales dacă avem nevoie de folosirea unui anestezic, în prealabil, vorbim atunci și de riscurile asociate acestei proceduri. Însă, ele sunt extrem de mici, aproape inexistente, în mâinile unui medic specialist dermatolog experimentat, care cunoaște foarte bine tehnica propriu-zisă. Aș dori să insist aici asupra riscului de reinfecție. 

Cu cât rana care rămâne post-procedural este mai mare și se vindecă mai greu, cu atât există riscul de reinoculare a virusului, cu apariția unui nou papilom după o anumită perioadă de timp.

Cât de mult durează recuperarea după îndepărtarea papiloamelor și cum trebuie să avem grijă de zona afectată?

Indiferent de metoda aleasă pentru îndepărtare a papiloamelor, ceea ce rămâne după intervenție este o rană superficială, care se vindecă în câteva zile (maxim o săptămână). Pacientul nu trebuie să își modifice în niciun fel stilul de viață, de cele mai multe ori nici nu are nevoie să panseze zona. 

O simplă cremă cicatrizantă, aplicată local de două ori pe zi, fiind suficientă. Se recomandă evitarea fricțiunii la acel nivel, a băilor sau dușurilor fierbinți.

De asemenea, este extrem de importantă evitarea expunerii la soare, până la vindecarea completă a pielii, riscul de hiperpigmentare inestetică fiind destul de mare în această perioadă.

Cum poate fi prevenită apariția papiloamelor în viitor?

După cum am menționat mai devreme, virusul HPV pătrunde în organism prin soluții de continuitate la nivelul pielii. El nu poate penetra bariera cutanată, dacă ea este intactă. Prin urmare, orice situație în care capacitatea de apărare a pielii este scăzută, poate favoriza apariția papiloame. 

Utilizarea la comun a obiectelor de uz personal (prosop, bureții de baie, aparat de ras etc), frecventarea piscinelor sau a sălilor de sport, fără echipament care să acopere pielea, contactul sexual cu persoanele care prezintă leziuni la nivel genital, reprezintă factori de risc pentru apariția acestor leziuni virale la nivelul pielii. 

Ce ar fi important de reținut, este faptul că administrarea vaccinului anti-HPV a scăzut considerabil riscul de a dezvolta papiloame la nivel genital, persoanele vaccinate, fiind protejate de unele tulpini virale. 

Există anumite persoane care ar trebui să evite îndepărtarea papiloamelor prin anumite metode?

Fiind leziuni destul de contagioase, cu un grad foarte mare de răspândire, îndepărtarea papiloamelor cutanate ar trebui să se efectueze la toate persoanele.

Împreună cu medicul dermatolog, se va decide metoda terapeutică optimă pentru fiecare tip de leziune, dar și pentru fiecare individ. Într-adevăr, electrocauterizarea are contraindicație pentru o anumită categorie de pacienți (cei care sunt purtători de defibrilatoare interne sau pace-makere, de ex.), dar acest lucru nu este valabil doar pentru papiloame, ci pentru orice afecțiune. 

Cum putem îmbunătăți aspectul cicatricilor sau a zonelor afectate după îndepărtarea papiloamelor?

După cum am menționat și mai devreme, în marea majoritate a cazurilor, după intervenția de îndepărtare a papiloamelor, rămâne o rană superficială, care se vindecă fără cicatrice. Zona afectată trebuie ferită de iritații, fricțiune sau temperaturi extreme, dar cel mai important lucru, este extrem de importantă evitarea expunerii la soare, cel puțin până la vindecarea completă.

Ce ar trebui să știu dacă am un papilom care sângerează sau se schimbă în dimensiune sau culoare?

În primul rând, orice leziune prezentă la nivelul pielii ar trebui examinată de către un medic dermatolog prin dermatoscopie, pentru a se stabili un diagnostic cât mai corect. Papiloamele, fiind ca niște excrescențe la nivelul pielii, sunt adesea predispuse traumatismelor, uneori chiar fără ca pacientul să remarce incidentul respectiv. În urma acestor situații, ele pot să sângereze sau să își schimbe aspectul. Dar exact cum am menționat și mai devreme, astfel de leziuni sunt complet nepericuloase, prin urmare nu este niciun motiv de îngrijorare în caz de traumatism. 

Citește acum și Interviu dr. Adriana Mosor – Importanța protecției solare, indiferent de sezon

Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari