fbpx

Cum să previi și să tratezi acneea? Interviu dr. Cristina Soare

Dr. Cristina Soare este medic specialist dermatolog și a acceptat să ne ofere câteva informații despre una dintre cele mai des întâlnite probleme ale adolescenților și anume: acneea.

Dr. Cristina Soare a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București, în timpul căreia a realizat stagii de practică în Italia și Marea Britanie, urmând ulterior rezidențiatul în Dermato-Venerologie în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias din București.

Fiind pasionată de estetica medicală, a urmat multiple cursuri de estetică atât în România, cât și în afara țării, cel mai important fiind cel realizat sub îndrumarea Prof. Dr. Marina Landau, supranumită “The Queen of Peels”.

Este implicată în cercetarea medicală, fiind în acest moment doctorand în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București. De asemenea, este autor și coautor a numeroase articole de specialitate publicate în reviste naționale și internaționale, cât și lucrări (prezentări orale și postere) la diferite congrese.

- Articolul continua mai jos-

Dr. Cristina Soare a fost de acord să ne acorde un interviu în care a abordat modalitățile principale prin care poate fi tratată sau ținută sub control acneea, precum și riscurile care apar în momentul în care persoanele afectate aleg să se trateze acasă, urmând sfaturi de pe internet.

Cristina Soare

În primul rând, care sunt cauzele și factorii datorită cărora apare acneea?

Acneea este una dintre cele mai frecvente patologii întâlnite în cabinet, predominantă la adolescenți și adulți tineri, însă și la pacienți cu vârsta peste 40 de ani.

Cauzele acneei sunt multiple, aceasta apărând pe fondul unei predispoziții genetice, și implică patru procese patofiziologice ce duc la formarea leziunilor de acnee: 

  • hiperkeratinizarea foliculară
  • producția crescută de sebum
  • colonizarea foliculară cu bacteria Cutibacterium Acnes
  • prezența crescută de mediatori proinflamatori la nivelul pielii

Dr. Cristina Soare: „Este foarte important să tratăm corespunzător acneea deoarece este dovedit că această afecțiune asociază o afectare emoțională impresionantă în rândul tinerilor”.

Care sunt tipurile de acnee și ce tratamente sunt recomandate, în funcție de gravitatea fiecărei situații?

- Articolul continua mai jos-

Putem clasifica acneea în funcție de tipul leziunilor predominante în acnee retențională (predomină leziunile de tip non-inflamator, cum sunt comedoanele deschise (puncte negre) și închise (puncte albe), acnee inflamatorie (predomină leziunile inflamatorii de tip papule și pustule), acnee papulo-pustuloasă și acnee nodulochistică

În funcție de severitate, se clasifică în trei forme: ușoară, moderată și severă.

Formele ușoare de acnee pot fi tratate cu produse dermatocosmetice topice de tipul retinoizilor sau peroxidului de benzoil. Pe măsură ce crește severitatea, se vor indica combinații de tratamente topice și/sau tratamente sistemice pe cale orală cum sunt antibioticele, isotretinoinul sau terapia hormonală. 

„În momentul în care vorbim despre tratamentul acneei, cheia acestuia este răbdarea”

Dr. Cristina Soare dermatolog

Când este momentul în care nu mai poate fi amânată o vizită la medicul dermatolog?

Eu recomand pacienților să vină la un consult dermatologic încă de la primele semne de acnee. Este foarte important să tratăm corespunzător acneea deoarece este dovedit că această afecțiune asociază o afectare emoțională impresionantă în rândul tinerilor. 

-Articolul continua mai jos-

Totodată, este foarte important tratamentul precoce și corespunzător pentru a preveni evoluția către cicatrici post-acneice sau leziuni pigmentare post-inflamatorii, apărute din lipsa unui tratament necorespunzător.

Cât timp poate dura până când pacienții văd o îmbunătățire semnificativă a acneei lor după începerea unui tratament? Există metode de a accelera procesul?

În momentul în care vorbim despre tratamentul acneei, cheia acestuia este răbdarea.

Durata de timp de la inițierea tratamentului până la apariția rezultatelor diferă în funcție de tipul de acnee și de tipul de tratament. 

Tratamentele topice pe bază de peroxid de benzoil sau alți agenți antimicrobieni își fac efectul în aproximativ 2 săptămâni, însă tratamentul trebuie continuat pentru mai multe săptămâni sau chiar luni, în funcție de severitatea acneei.

Produsele care conțin retinoizi, alfa-hidroxi acizi (acid glicolic sau mandelic) sau beta hidroxiacizi (acid salicilic) sunt mai indicate pentru acneea comedoniană, având efecte vizibile după 1-2 săptămâni de utilizare, dar la fel ca în cazul produselor pe bază de peroxid de benzoil, necesită continuarea tratamentului pentru o perioadă mai lungă. 

Tratamentul local strict la nivelul leziunilor au concentrații mai mari de activi și de aceea și rezultatul rapid la 24-48 de ore de la aplicare.

Dr. Cristina Soare acnee

Dr. Cristina Soare: „Când vorbim de cicatrici post-acneice, vorbim de reversibilitate în proporție de 80-90%”.

V-ați confruntat cu persoane care tratându-se acasă au contribuit la agravarea acneei?

Categoric, însă numărul acestora tinde să scadă în ultimii ani deoarece pacienții au învățat că acneea este o afecțiune care poate avea un răsunet pe termen lung prin cicatricile post-acneice și petele post-inflamatorii. 

De cele mai multe ori sunt pacienți care utilizează anumite produse (retinoizi topici) în cantități prea mari sau le aplică pe zone sensibile, și astfel apar reacțiile adverse. 

Sau uită să aplice creme hidratante pentru că există un mit conform căreia tenul gras sau cu tendință acneică nu necesită hidratare.

Traumatizarea leziunilor de acnee este o altă practică frecventă, care nu face altceva decât să ajute la diseminarea bacteriană și să conducă la o vindecare defectuoasă a leziunii traumatizate.

Ce opțiuni de tratament există pentru cicatricile post-acnee? Sunt acestea reversibile?

Cicatricile post-acneice sunt o provocare în practica dermatologică, însă din fericire la momentul actual dispunem de variate metode de tratament pentru acestea în clinică: peelinguri, terapii pe bază de microneedling cu sau fără radiofrecvență, laser CO2, subcizie. 

Aceste metode se pot combina pentru a realiza un plan de tratament dedicat în funcție de tipul cicatricilor post-acneice. Când vorbim de cicatrici post-acneice, vorbim de reversibilitate în proporție de 80-90%, pentru a oferi pacientului așteptări cât mai realiste.

Dr. Cristina Soare medic specialist

Care sunt produsele de îngrijire cosmetică pe care pacienții ar trebui să le evite, atunci când se confruntă cu acnee?

Există anumite ingrediente pe care le numim comedogenice, care incluse în produsele cosmetice pot să conducă la agravarea acneei, cum sunt untul de shea, acetatul de lanolină sau uleiul de migdale. Este important să evităm cremele cu consistență grasă de tip cold creams, care pot avea efect ocluziv și conduce la agravarea leziunilor acneice.

Ce sfaturi le-ați da pacienților care încearcă să prevină reapariția acneei după ce au trecut printr-un tratament de succes?

Este esențial controlul periodic la medicul dermatolog și menținerea unei rutine dedicate de îngrijire monitorizată de acesta. Uneori, chiar și în ciuda unui tratament corect, pot să mai apară pusee de acnee. 

Cum influențează alimentația și stilul de viață pe care îl avem apariția sau reapariție acneei?

Deși acneea nu apare ca urmare a unei diete incorecte, ci este cauzată de o predispoziție genetică potențată de factor favorizanți, studiile clinice au arătat că anumite alimente pot conduce la exacerbarea acneei. 

Se recomandă evitarea consumului de alimente cu indice glicemic mare (cum sunt dulciurile sau sucurile carbogazoase), produsele lactate în exces (în special laptele), sau alimentele înalt procesate cum sunt mâncarea de tip fast-food.

Cât de importantă este rutina zilnică de îngrijire a pielii pentru tratarea și prevenția acneei?

Rutina de îngrijire este esențială și vine în ajutorul tratamentelor realizate în cadrul clinicii. În cazul tenului acneic, este foarte importantă dubla curățare din rutina de seară (apă micelară și gel de curățare), aplicarea unor topice care să conțină retinoizi și agenți anti-microbieni, utilizarea unei creme hidratante dedicate și folosirea unei creme de fotoprotecție ca ultim pas al rutinei de dimineață.

Dr. Cristina Soare a câștigat, de-a lungul ultimilor ani, numeroase burse prestigioase pentru tinerii dermatologi, dintre care cele mai importante sunt Michael Hornstein Memorial Scholarship 2020 și European Dermatology Forum Scholarship 2019.

De asemenea, este membru al următoarelor societăți științifice: IPS (International Peeling Society), SRD (Societatea Română de Dermatologie), EADV (European Academy of Dermatovenerology), IDS (International Dermoscopy Society), EADO (European Association of Dermato-Oncology) și EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology).

Citește acum și „Interviu Dr. Tudor Diana: Principalele semne ale cancerului de piele și riscurile neprezentării la controlul dermatologic”

Dacă ți-a plăcut articolul cu Dr. Cristina Soare, descoperă AICI mai multe interviuri!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari